DiCaprio opozarja na škodljivost nasadov palm. Foto: Reuters
DiCaprio opozarja na škodljivost nasadov palm. Foto: Reuters

Igralcu so z izgonom zagrozile tudi oblasti, a jih je DiCaprio prehitel in še preden bi lahko uresničili svoje grožnje, zapustil državo. DiCaprio je po poročanju The Guardiana iz Japonske v Indonezijo prispel 26. marca in se na Sumatri sestal s partnerji, s katerimi skuša v okviru svoje fundacije na otoku obvarovati populacijo slonov, orangutanov in tigrov. Zadnje najbolj ogroža širjenje plantaž palm. "Širjenje plantaž ogroža tropski gozd in živali," je zapisal DiCaprio na Twitterju.

S to izjavo pa je stopil na žulj indonezijskim oblastem, ki so igralcu sporočile, da povzroča težave. "Če s svojimi izjavami diskreditira vlado ali interese Indonezije, bo deportiran," je povedal Sompie in dodal, da so mu oblasti izdale turistični vizum, ki mu ne omogoča drugih dejavnosti. "Če bo s svojo dejavnostjo kršil naš red in bo škodoval našim interesom, tu ne bo več dobrodošel."

Indonezija je sicer ena največjih pridelovalk palmovega olja, ki ga vsebuje skoraj vsak drugi izdelek v naših trgovinah, zato ni čudno, da se dobičkonosnemu poslu noče odpovedati. A ceno plačujejo živali in narava, zaradi nasadov je izginilo na tisoče hektarov tropskega gozda in poginilo nešteto živali.