Utrinek z oktobrskega obiska Lindsay Lohan v begunskem taborišču na turško-sirski meji. Foto: AP
Utrinek z oktobrskega obiska Lindsay Lohan v begunskem taborišču na turško-sirski meji. Foto: AP

V Turčiji imaš kot ženska svobodno voljo, tukaj je čudovito, lahko delaš, kar želiš in si sprejet, v Ameriki pa samo držiš Koran v roki in že si hudič.

Lindsay Lohan v turški pogovorni oddaji
V zadnjih letih se je morala težavna zvezdnica zaradi težav z alkoholom in mamili in posledično številnih prometnih prekrškov redno pojavljati na sodišču. Foto: Reuters

oročilo miru v arabščini.

30-letna zvezdnica, ki že nekaj let tabloide bolj kot zaradi svojih vlog polni z javnimi izpadi in obiski sodišča, je pretekli konec tedna izbrisala vse objave na Instagramu, pustila je le profilno fotografijo, svoj opis na tem družbenem omrežju pa spremenila v "Aleikum salam". Ta pozdrav v arabščini pomeni "mir s teboj". Mnogo muslimanov je zato sklepalo, da se je Lohanova spreobrnila v islamsko vero, na Twitterju pa je bil mogoče prebrati: "Če je to res, hvaljen Alah. Bog ji je pokazal pravo pot."

Lohanova se je v zadnjih tednih zadrževala na Bližnjem vzhodu, novo leto je pričakala v Dubaju. Oktobra lani je obiskala sirske begunce v Turčiji in kmalu po tem izjavila, da upa, da se bo kmalu spet vrnila tja, "odvisno od vzdušja po terorističnem napadu v Carigradu".

S Koranom razburila rojake
Že leta 2015, ko so jo med opravljanjem družbenokoristnih del v Brooklynu, s katerimi se je izognila še eni zaporni kazni, fotografirali z izvodom Korana, so se prvič pojavila govorice, da LiLo - njenega morebitnega muslimanskega imena še ne poznamo - načrtuje spreobrnitev v islamsko vero. Pozneje je v turški pogovorni oddaji o svoji izkušnji s sveto knjigo, ki naj bi ji jo podarili bližnji prijatelji, Savdijci iz Londona, povedala: "Odprla mi je vrata duhovnih izkušenj, iskanja novih pomenov. Našla sem se."

Potarnala je še, da so se po objavi omenjene fotografije nanjo usuli medijski napadi: "V Ameriki so me križali, prikazali so me kot Satana. Ker sem v roki držala Koran, sem bila slab človek." Takrat je dodala, da je bila vesela, da se je iz ZDA lahko umaknila v London, saj se v domovini ni počutila varno.

"Erdogan se je res dobro odrezal"
Ni pa jasno, kdaj se je Lindsay Lohan začela navduševati nad vizijo turškega predsednika Erdogana, ki ga je že večkrat javno podprla, opredelila pa se je tudi kot simpatizerka njegove stranke. V že omenjenem intervjuju za turško TV-mrežo Haberturk je pohvalila njegov pristop k reševanju lanskega državnega udara, v katerem je bilo poškodovanih 2.100 in 300 ljudi pa je umrlo.

Takrat je razmišljala: "Erdogan se je res dobro odrezal, njegovi ljudje ga obožujejo in spoštujejo kot prvega izvoljenega predsednika. To je velika stvar." V istem pogovoru je dodala: "V Turčiji imaš kot ženska svobodno voljo, tukaj je čudovito, lahko delaš, kar želiš, in si sprejet, v Ameriki pa samo držiš Koran v roki in že si hudič."

Kot so z dobršno mero sarkazma zapisali pri Daily Beastu, je pri vsem skupaj malce nenavadno tudi to, da gre za besede, ki jih je izgovorila ženska, ki se je gola fotografirala za Playboy in sestavila seznam vseh (in ni jih bilo malo) svojih slavnih seksualnih partnerjev.

Zametki nove Lindsay so se kazali že leta 2014 v intervjuju z Oprah Winfrey - takrat se je ravno vrnila s šestega poskusa zdravljenja odvisnost od mamil in alkohola, spregovorila pa je tudi o svojem zanimanju za različne vere in se označila za "vse bolj poduhovljeno". "Tako blagoslovljena sem, imam srečo, da sem dobila ta dar, ki ga lahko delim z drugimi."

V Turčiji imaš kot ženska svobodno voljo, tukaj je čudovito, lahko delaš, kar želiš in si sprejet, v Ameriki pa samo držiš Koran v roki in že si hudič.

Lindsay Lohan v turški pogovorni oddaji