Brad Pitt s tremi od šestih otrok na premieri Angelininega filma Zlohotnica leta 2014. Z leve proti desni: vietnamski posvojenec Pax, biološka hči Shiloh in kamboški posvojenec Maddox. Foto: AP
Brad Pitt s tremi od šestih otrok na premieri Angelininega filma Zlohotnica leta 2014. Z leve proti desni: vietnamski posvojenec Pax, biološka hči Shiloh in kamboški posvojenec Maddox. Foto: AP
Ko se je paru leta 2006 rodila hči Shiloh, sta ekskluzivno fotografijo prodala reviji People, izkupiček pa je šel v dobrodelne namene. Foto: AP
Otroci zakoncev so šolani doma in potujejo z njima po vsem svetu, kar naj bi bil tudi eden od razlogov za trenja med parom - ona tak življenjski slog otrok zagovarja, on bi raje videl, da bi imeli malce več discipline in reda. Foto: Reuters
Angelina s Paxom med obiskom sirotišnice v Mjanmaru. Foto: AP

41-letna Joliejeva je presenetila vse, vključno svojega partnerja, ko je po dveh letih zakona 19. septembra vložila vlogo za ločitev. V njej je zahtevala izključno skrbništvo nad tremi biološkimi in tremi posvojenimi otroki, starimi med osem in 15 let. Drugače od še ene odmevne zvezdniške ločitve letos, Johnnyja Deppa in Amber Heard, pri zakoncih Jolie-Pitt bitka ne poteka glede premoženja ali preživnine, ampak izključno glede skrbništva.

V Kaliforniji sodišča pri ločitvah le redko dodelijo izključna skrbništva, raje se odločijo za deljena, zato mora imeti partner, ki zahteva izključno skrbništvo, precej močne argumente. Glavno orožje, ki ga ima v rokah Angelina, je incident na letalu sredi septembra letos, ki naj bi bil tudi neposredni povod za ločitev.

Na poletu iz Francije v Los Angeles naj bi namreč na zasebnem letalu zakoncev izbruhnil verbalni spor, vmes je posegel njun najstarejši, posvojeni sin Maddox, na kar naj bi ga okajeni Pitt odrinil, zaradi česar zdaj 52-letnega igralca preiskujejo oblasti.

Odtujeni par je sicer prejšnji mesec dosegel začasni dogovor o skrbništvu, po katerem je Pitt lahko po skoraj treh tednih le videl svoje otroke - a pod nadzorom losangeleške socialne službe. Preiskava še traja, njeni izsledki pa bi lahko vplivali na odločitev sodišča glede skrbništva, poroča Hollywood Reporter.

Usodno je bilo snemanje
Pitt v svoji vlogi za deljeno skrbništvo ne navaja nobenih novih podrobnosti glede razhoda z Angelino, kot razlog za svoj zahtevek za ločitev pa je navedel zgolj že standardne "nepremostljive razlike". Tako kot Joliejeva tudi on kot dan razhoda navaja 15. september, skratka, dan po incidentu na letalu.

Pitt in Joliejeva sta se intimno zbližala na snemanju filma Gospod in gospa Smith leta 2005, ko je bil on še poročen z Jennifer Aniston. Joliejeva je v zvezo vstopila z enim otrokom, Maddoxom, ki ga je leta 2002 posvojila v Kambodži, Pitt pa je fanta posvojil v začetku leta 2006, skupaj z etiopsko dojenčico Zaharo. Maja 2006 se je paru v Namibiji rodil prvi biološki otrok, deklica Shiloh, katere prvo fotografijo sta zakonca prodala reviji People za 7,6 milijona dolarjev, izkupiček pa namenila Unicefu. Danes desetletna Shiloh se že od drugega leta predstavlja in oblači kot deček, njena starša pa sta jo vedno podpirala pri njenih željah, da jo obravnavajo kot dečka.

Leta 2007 se je družina povečala za triletnega Paxa, ki sta ga zakonca posvojila v sirotišnici v Vietnamu, leto dni za tem pa je Joliejeva v Franciji rodila dvojčka Knoxa in Vivienne. Tudi tokrat je ekskluzivno fotografijo novorojenčkov odkupila revija People, in to za vrtoglavih 14 milijonov dolarjev, kar še danes velja za najdražjo zvezdniško fotografijo. Izkupiček je par namenil lastni dobrodelni fundaciji.

Prevelik (?) dobrodelni angažma
Joliejeva, ki je leta 2012 postala posebna ambasadorka Združenih narodov, je v zadnjih letih postajala vse bolj angažirana v dobrodelnih dejavnostih, kar naj bi do neke mere tudi povzročalo trenja v zakonu - ona naj bi celo razmišljala o selitvi v Veliko Britanijo, čemur je on oporekal, otroke šola doma in verjame v skrajno permisivno vzgojo, za nameček pa jih še redno jemlje s seboj na svoje dobrodelne misije, vključno na vojna žarišča, zaradi česar naj bi imela s Pittom nekaj kar srditih prepirov.

Po Gospodu in gospe Smith sta zakonca skupaj posnela samo še en film, dramo Ob morju (2015), v katerem igrata par, ki skuša svoj razpadajoči zakon reševati na dopustu v Franciji. Kritikov film, ki ga je režirala Joliejeva, ni navdušil, je pa očitno precej nazorno napovedal usodo zvezdniškega super para.