"Lahko bi imel zvezo z osebo drugega spola, medtem pa skrivoma imel homoseksualne odnose. A rekel sem si, če želiš biti politik, bodi v politiki pošten. Moraš biti iskren s seboj in sprejeti, kdo si," je izjavil luksemburški premier in javno priznal, da je gej. Foto: Reuters

Bettel in njegov partner Gauthier Destenay, s katerim sta v zvezi od leta 2010, sta se vzela v mestni hiši, po obredu pa z roko v roki in prešerne volje ponosno stopila pred predstavnike sedme sile.

Konec tedna bo sledila še zasebna zabava, na katero je po navedbah neimenovanih virov povabljenih okoli 500 ljudi, med njimi belgijski premier Charles Michel.

Bosta pa mladoporočenca zaradi Bettelovih obveznosti preložila medene tedne. Luksemburg 1. julija prevzema šestmesečno predsedovanje EU-ju, premier pa trenutno prav tako vodi kampanjo za referendum 7. junija, na katerem bodo odločali o omejitvi premierskega mandata na 10 let in znižanju starosti za volilno pravico na 16 let.

"Če želiš biti politik, bodi v politiki pošten"
Premier, ki je politično na desni sredini, se je poročil le nekaj mesecev po tem, ko so v konservativnem katoliškem vojvodstvu legalizirali istospolne poroke.

42-letni Bettel je na predvečer poroke za belgijsko javno televizijo povedal, da ni želel skrivati svoje spolne usmerjenosti. "Lahko bi jo skrival ali zatiral in bil vse življenje nesrečen. Lahko bi imel zvezo z osebo drugega spola, medtem pa skrivoma imel homoseksualne odnose. A rekel sem si, če želiš biti politik, bodi v politiki pošten. Moraš biti iskren s seboj in sprejeti, kdo si," je izjavil.

Bettel je šele drugi voditelj na svetu z istospolnim zakoncem za islandsko premierko Johanno Sigurdardottir, ki se je s partnerico poročila leta 2010.