Jho Low se rad obdaja z lepoticami - na sliki s pevko Alicio Keys. Foto: AP
Jho Low se rad obdaja z lepoticami - na sliki s pevko Alicio Keys. Foto: AP
Miranda Kerr, nekdanja soproga Orlanda Blooma, je bila z Lowom v zvezi leta 2014, od maja pa je poročena s poslovnežem Evanom Spieglom. Foto: Reuters

34-letna Kerrova mora tako predati več milijonov dolarjev vreden diamantni nakit, ki ji ga je v dar podaril nekdanji fant, malezijski finančnik Jho Low, ki je zdaj tarča preiskave malezijskih oblasti. Low je svojemu zvezdniškemu dekletu med drugim kupil 3,8 milijona dolarjev drag diamantni obesek newyorške oblikovalke Lorraine Schwartz, oblasti pa pravijo, da je nakup opravil z denarjem, ukradenim iz sklada, ki ga je ustanovil malezijski premier Nadžib Razak.

Škandal je dodobra pretresel malezijsko vlado, SABM Australia, nevladna organizacija s sedežem v Melbournu, pa pravi, da Kerrovo ne obtožujejo ničesar, jo pa vseeno pozivajo, naj preda ves podarjeni nakit.

DiCaprio Picassa že prepisal
Po navedbah ameriškega pravosodnega ministrstva je bilo iz sklada 1MDB ukradenih več kot 4,5 milijarde dolarjev, zato skuša zdaj zaseči vrsto dobrin, povezanih s skladom, vključno s Picassovo sliko, ki jo je v dar dobil DiCaprio, in pravice za dva hollywoodska filma, Volk z Wall Streeta ter Butec in butec 2. Filma je producirala produkcijska hiša Red Granite Pictures, ki jo je ustanovil Razakov pastorek Riza Aziz.

Ameriške oblasti proti Jhoju Lowu niso vložile uradne obtožnice, Kerrova in DiCaprio pa nista bila obtoženega nobenega zločina, poudarja Guardian. DiCaprio je že sprožil postopek za predajo lastništva 3,2 milijona dolarjev vredne Picassove slike ameriški vladi. Kot je povedal igralčev predstavnik, je DiCaprio darila sprejel, da bi tako zbral sredstva za dražbo za svojo okoljevarstveno ustanovo. SABM Australia Kerrovo poziva, naj sledi DiCapriovemu zgledu.

Milijoni za lepotico
V civilni pritožbi ameriške oblasti Jhoja Lowa obtožujejo pranja denarja - gre za več kot 400 milijonov dolarjev, ki naj bi jih ukradel iz državnega sklada 1MDB prek bančnega računa v ZDA. Low je zapravil na milijone dolarjev za nakit za Kerrovo, pri čemer je Schwartzevo prosil, naj v zapestnice, ogrlice in prstane vreže manekenkini začetnici.

Kerrovi je med drugim za valentinovo podaril 11,72-karatni diamant v obliki srca, ob neki drugi priložnosti, med križarjenjem s svojo novo jahto Equanimity poleti 2014, pa ji je izročil 2 milijona dolarjev vreden diamantni komplet nakita. Tudi omenjena luksuzna jahta s prostorom za 26 potnikov in 33 članov posadke, pristajališčem za helikopter in kinematografom, je v zaplembi.

Kerrova je bila z Lowom v zvezi razmeroma kratek čas leta 2014, potem ko se je leta 2013 razšla s svojim nekdanjim soprogom Orlandom Bloomom, s katerim ima enega sina. Konec maja letos se je manekenka poročila s sedem let mlajšim soustanoviteljem podjetja Snap Inc Evanom Spieglom.