Barack Obama je v svojih spominih priznal, da je v študentskih letih občasno užival marihuano. Foto: EPA
Barack Obama je v svojih spominih priznal, da je v študentskih letih občasno užival marihuano. Foto: EPA

18-letna Malia, ki se je odločila, da si privošči enoletni premor pred začetkom študija na prestižni univerzi Harvard, si želi biti popolnoma običajna najstnica, zato je konec julija preskočila demokratsko konvencijo in odšla na glasbeni festival. Njena odločitev je sprožila precej ostre odzive, očitali so ji, da je zaradi festivala zanemarila svoje dolžnosti, ki spadajo k vlogi predsedniške hčere.

Končno se je prah malo polegel, že je na dan pricurljal video s festivala, na katerem Malia kadi marihuano. Spet se je znašla pod plazom kritik, a tokrat so se oglasili tudi njeni podporniki, ki poudarjajo, da je Malia predvsem najstnica, ki ne glede na svoj status uživa v podobnih stvareh kot njeni vrstniki.

Zakonca Obama hotela hčerki obvarovati pred pozornostjo medijev
Po družbenih medijih se je hitro razširila pobuda "Let Malia Live" (Pustite Malii živeti), ki zahteva, naj tabloidni mediji Malio pustijo pri miru in ji dovolijo, da živi kot normalna najstnica. Njeni podporniki dodajajo tudi, da so v Illinoisu pred kratkim sprejeli zakon, ki brez sankcij dovoljuje posest do 10 gramov marihuane.

Starša Malie, Barack in Michelle, sta sicer hčerko sama spodbudila, naj si pred začetkom študija vzame leto dni premora, me drugim tudi zaradi tega, da bi bila v prvem letniku manj na očeh javnosti, kot če bi bila še vedno predsedniška hči. Barackov mandat se namreč konča januarja 2017. Zakonca Obama sta se prav tako ves čas trudila, da bi bili Malia in njena mlajša sestra Sasha čim manj v soju žarometov. Bela hiša zato ni bila preveč navdušena, ko so mediji pograbili zgodbo o poletnem delu 15-letne Sashe, še poroča The Independent.