Javna zaroka Navratilove in Lemigove na letošnjem odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku. Foto: EPA
Javna zaroka Navratilove in Lemigove na letošnjem odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku. Foto: EPA
Nazdravljanje zaročenk. Foto: EPA

Na Češkoslovaškem rojena Navratilova je v karieri osvojila kar 167 posamičnih turnirjev (od tega 18 naslovov za grand slam), več kot kateri koli drugi poklicni teniški igralec ali igralka.

Že v začetku 80. let se je Navratilova opredelila za lezbijko, kar je bilo v takratnem svetu športa prelomno. Pred mis Sovjetske zveze leta 1990 Julijo Lemigovo je imela več prijateljic, Rusinjo pa je javno za roko zaprosila letos spoleti na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku.

"Bila sem tako vzhičena in popolnoma presenečena, a od Martine ne bi pričakovala nič manj," je povedala Lemigova, ki se po manekenstvu uveljavlja v poslovnem svetu, o zelo javni zaroki. "Z zaroko in poroko na tako javen način upam, da bova navdahnili vse še neporočene družine, kot je najina," je še dodala mati dveh otrok (identiteta očeta ni znana), ki je bila v 90. letih v zvezi z zdaj že pokojnim francoskim bankirjem Édouardom Sternom, s katerim je imela sina Maximiliana, ki pa je pri šestih mesecih umrl.

"Skrajni čas"
Lemigova je po slovesnosti povedala, da jo preplavljajo čustva, medtem ko je Navratilova dejala, da se v novopečenem statusu soproge počuti "malce čudno". "Stara sem 58 let in sem prvič poročena - skrajni čas, kajne? Če odraščaš kot lezbijka, na to sploh nikdar ne pomisliš, pred približno desetimi leti pa sem si rekla, da mislim, da bodo čez kako desetletje uzakonili tudi gejevske poroke. In zdaj smo tu, deset let pozneje, ko končno lahko zvezo tudi uzakonimo."

Istospolne poroke so v zvezni državi New York uzakonjene od leta 2011.

Navratilova je že desetletja ena najbolj dejavnih zagovornic pravic istospolno usmerjenih, v tem času pa se je korenito spremenilo tudi javno mnenje do teme istospolnih porok. Še vseeno pa se Navratilova čudi, da kljub temu še vedno številni teniški igralci in igralke svojo istospolno usmerjenost skrivajo.