Obama med svoje podpornike Matta Damona ne more več šteti. Foto: EPA
Obama med svoje podpornike Matta Damona ne more več šteti. Foto: EPA
Eden uglednejših igralskih imen, ki podpira Obamo, je tudi George Clooney. Foto: EPA
Damon trenutno promovira svoj novi film, We Bough a Zoo, v katerem mu družbo dela Obamova podpornica Scarlett Johansson. Foto: EPA

"Govoril sem z veliko ljudmi, ki so delali za Obamo kot prostovoljci. Eden od njih mi je rekel: Nikoli več. Nikoli več me ne bo politik preslepil.," je povedal Damon v intervjuju za revijo Elle. "Veste, predsednik z enim mandatom, a z nekaj jajci, ki bi dejansko speljal stvari, bi bilo na dolgi rok precej boljše za državo."
Damon se je nato navezal še na gibanje proti lakomnosti kapitalizma Occupy Wall Street: "Če demokrati mislijo, da niso imeli mandata - ljudje so dobesedno brez vsakršnega fokusa ali vodstva, samo tavajo na ulice, da bi kričali, ker so tako razbesneli ... Predstavljajte si, če bi imeli voditelja."

Igralec je s svojo kritiko referiral na predsednikove lastne besede, ki jih je izrekel marca 2010 v intervjuju z Diane Sawyer: "Raje sem res dober predsednik z enim mandatom kot pa povprečen predsednik z dvema mandatoma ... V Washingtonu obstaja mišljenje, da je naš opis delovnih nalog biti ponovno izvoljeni. To ni naš opis delovnih nalog. Naš opis delovnih nalog je reševati težav in pomagati ljudem."

"Vse so zafučkali"
To nikakor ni bilo prvič, da je Damon javno kritiziral Obamo in demokrate. Marca je denimo na CNN-u napadel predsednikovo izobraževalno politiko, češ da je napačno interpretiral svoj mandat, da je spremenil svoje stališče glede ogromno stvari itd.
Obregnil se je tudi ob Obamovo reševanje gospodarske krize: "Mislim, da je popolnoma stopil na stran Wall Streeta." In še: "Imeli so priložnost, ki je zdaj splavala po vodi, da se postavijo za določene cilje. To so na tej točki najverjetneje zafučkali. Verjetno bodo preprosto morali skleniti kakršne koli dogovore, da bi bili ponovno izvoljeni."

Oskarjevec je Obami med njegovo kampanjo leta 2008 stal trdno ob strani in posvetil veliko svojega časa za kampanjo, udeležil se je številnih zborovanj in svojega kandidata promoviral prek spleta.

Zna sprejeti kritiko
Obama se je aprila na večerji dopisnikov iz Bele hiše šaljivo odzval na Damonove kritike: "Lahko rečemo, da, kar se tiče mojega predsednikovanja, je medenih tednov konec ... Matt Damon je dejal, da je razočaran nad mojo predstavo. No, Matt, ravno sem si ogledal film Usodni (Adjustment Bureau, film, v katerem je letos zaigral Damon, op. a.), tako da ... hvala enako, prijateljček."

Damon je dejal, da se mu je zbadljivka na račun njegovega slabo ocenjenega znanstvenofantastičnega filma zdela precej zabavna.

Obama sicer še vedno uživa podporo Hollywooda, na njegovih dogodkih za zbiranje sredstev pa se zvezdnikov kar tare. Ena od tistih, ki še vedno zvesto stoji ob njem, je tudi Scarlett Johansson, Damonova soigralka v aktualnem filmu Kupili smo živalski vrt (We Bought A Zoo), ki je nedavno dejala, da si želi, da bi bil Obama ponovno izvoljen.