Trenutno se Michael Douglas se na platnih predstavlja v vlogi Liberaceja v Behind the Candelabra režiserja Stevena Soderbergha (fotografija je nastala na premieri omenjenega filma v Cannesu). Foto: EPA
Trenutno se Michael Douglas se na platnih predstavlja v vlogi Liberaceja v Behind the Candelabra režiserja Stevena Soderbergha (fotografija je nastala na premieri omenjenega filma v Cannesu). Foto: EPA

Čeprav so nekateri namigovali, da bi bil lahko rak povezan tudi z Douglasovim dolgoletnim kajenjem, je zvezdnik Wall Streeta povedal, da se je bolezen pri njem razvila zato, ker je od spolne partnerice dobil HPV (humani papiloma virus), spolno prenosljivo bolezen, ki najpogosteje povzroča raka na materničnem vratu, manj znano pa je, da je lahko tudi vzrok raka na grlu.

Na novinarsko vprašanje, ali kdaj obžaluje, da je kadil, je igralec odgovoril: "Ne. Ne želim govoriti o podrobnostih, a ta vrsta raka se razvije zaradi HPV-ja, ki pa se prenaša z oralnim zadovoljevanjem. Razmišljal sem, ali je bolezen morda sprožilo dejstvo, da je moral sin v zapor.* A ta spolna bolezen povzroča raka." V šali je dodal še: "Če pa bolezen dobite, je najboljše zdravilo prav tako oralni seks."

HPV naj bi na neki točki v življenju prizadel večino spolno aktivnih ljudi, a ga po navadi uniči imunski sistem in ne povzroči večje škode. Le redko pa pride do tega, da se virus obdrži v telesu in se razvije rak. Določena vrsta virusa HPV-16 lahko povzroči raka v ustni votlini, pogostost ni znana. Pravzaprav tudi ni potrjeno, kako virus pride do ust, so pa določene študije nakazale, da morda res prek oralnega seksa.

68-letni Douglas je poročen z igralko Catherine Zeta-Jones, s katero imata dva otroka. Avgusta leta 2010 je razkril, da so mu postavili diagnozo raka v četrtem stadiju, potem ko so v njegovem grlu našli tumor velikosti lešnika. Zaradi zdravljenja s kemoterapijo je močno shujšal in je bil zelo šibek, a si je opomogel in marca leta 2011 je oznanil, da je premagal raka.

*34-letni Cameron Douglas, Michaelov sin iz prejšnjega zakona, je moral leta 2010 v zapor zaradi prekrškov, povezanih z mamili.