Menjava generacij: Mikaela Shiffrin je na dobri poti, da preseže Lindseyjin rekord zmag. 34-letna Američanka jih je zbrala 82, Mikaela jih ima pri 23 letih že 56. Foto: AP
Menjava generacij: Mikaela Shiffrin je na dobri poti, da preseže Lindseyjin rekord zmag. 34-letna Američanka jih je zbrala 82, Mikaela jih ima pri 23 letih že 56. Foto: AP

Med tistimi, ki menijo, da gre za nerazumno odločitev, saj naj bi 23-letna šampionka, zlata v superveleslalomu, zlahka osvojila pet medalj, sta tudi Lindsey Vonn in Bode Miller.

A Shiffrinova, ki bi bila zagotovo favoritinja za zlato v superkombinaciji, je to izpustila s pojasnilom, da se bo raje osredotočala na tehnični disciplini.

S tem se je Američanka, ki ima že zdaj štiri zlate medalje s svetovnih prvenstev in dve olimpijski zlati, skušala ogniti ponovitvi lanskih olimpijskih iger v Pjongčangu. Tam so ji prestavljanje tekem in pritiski statusa favoritinje prišli tako do živega, da je po veleslalomskem zlatu v slalomu, svoji paradni disciplini, končala komaj na četrtem mestu.

"Lahko bi osvojila vse"

A Vonnova, ki se je na starte tekem podajala tudi napol polomljena, in Miller, ki je vedno srečo preizkušal v vseh petih disciplinah, tudi če je v vseh odstopil, Mikaeline logike, da se odpove dvema nastopoma, nikakor ne razumeta.

"Lahko bi osvojila vse," je dejala 34-letna Vonnova, ki je danes sklenila svojo bogato kariero z bronom v smuku – in to po tem, ko je na torkovem superveleslalomu res grdo padla.

"Sem tekmovalka, zato si želim tekmovati na čisto vsaki tekmi, na kateri lahko. Spoštujem njeno odločitev. To je jasno njena odločitev. A ima potencial in je 100-odstotno sposobna osvojiti medaljo v vseh petih disciplinah. Tako da osebno te njene odločitve ne razumem. Upam, da bo zdaj osvojila zlato v veleslalomu in slalomu."

Vonnova ne razume Mikaeline odločitve, da izpusti dve tekmi. Foto: AP
Vonnova ne razume Mikaeline odločitve, da izpusti dve tekmi. Foto: AP

"Če bi odločal jaz, bi startala"

Nad odločitvijo Shiffrinove je bil zgrožen tudi 41-letni, od leta 2017 uradno upokojeni smučar, eden redkih, ki ima zmage v vseh petih disciplinah in naslov svetovnega prvaka v štirih disciplinah.

"Njena ekipa sprejema odločitve, ki se njim zdijo najboljše. Ni moja pristojnost, da jih kritiziram, ampak če bi odločal jaz, bi jo vsekakor poslal na start," je dejal Miller, ki svetovno prvenstvo v Areju spremlja kot strokovni analitik. "Ampak – sto ljudi, sto čudi."

"Polaskana, ampak ..."

Zdaj je svojima reprezentančnima kolegoma Mikaela odgovorila z dolgim zapisom na svojem Instagramu. "Moram reči, da mi laskajo nedavne izjave Bodeja in Lindsey, ki pravita, da bi bila na tem SP-ju kandidatka za medalje v vseh petih disciplinah," je začela Shiffrinova.

"A kot nekdo, ki skuša to sezono smučati v vseh disciplinah in ki je samo to sezono zmagal v petih disciplinah, vam lahko povem, da niti ena izmed teh zmag ni bila "lahka". Lahka zmaga ne obstaja. Od zunaj ljudje vidijo rekorde in statistiko. Te številke razčlovečujejo šport in vse, kar skuša posamezni športnik doseči. Kar vidim, je ogromna mešanica dela, treningov, sreče, strtih src, motivacije, smeha, stresa, neprespanih noči, zmagoslavij, bolečine, dvoma, gotovosti, še več dvoma, še več dela, še več treninga, presenečenj, zamud poletov, odpovedanih poletov, izgubljene prtljage, dolgih nočnih voženj, stroškov, še več dela, pustolovščin, vmes pa nekaj tekem v vsem tem."

"Moja mala globusa za slalom in veleslalom nista zagotovljena, kot tudi nimam "zagotovljenih" zlatih medalj v slalomu in veleslalomu na tem prvenstvu. Dekleta so močna konkurenca in čisto vsaka tekma je borbena. Vse merijo na zlato, tako da bi se močno ušteli, če bi mislili, da bi se lahko kar sprehodila in osvojila štiri, pet medalj. Iskreno, to je tudi skrajno nespoštljivo do talenta in sposobnosti drugih tekmovalk ter do dela, ki so ga same vložile v svoje smučanje."

Bode Miller je bil med prvimi, ki je čestital Mikaeli za zmago na superveleslalomu. Foto: Twitter
Bode Miller je bil med prvimi, ki je čestital Mikaeli za zmago na superveleslalomu. Foto: Twitter

"Pri 23 letih še vedno skušam razumeti, kakšen je moj polni potencial – pa tudi, kakšne so moje omejitve. Sem se pa zagotovo naučila, da mojim pričakovanjem in ciljem ne diktira prevzetnost. Moj cilj nikdar ni bilo rušenje rekordov zmag, točk ali medalj. Moj cilj je biti dobra tekmovalka vsakič, ko vstopim v startno hišico, in imeti dovolj dolgo kariero, da bi mi omogočila, da ko je enkrat vsega konec, da se ozrem nazaj in si rečem, da sem se bila večino svoje kariere sposobna boriti na najvišji ravni, ne pa, da bi moje sposobnosti zavirale izgorelost ali poškodbe zaradi siljenja čez svoje meje."

"Postalo mi je jasno, da številni menijo, da do svoje kariere pristopam povsem drugače kot vsi drugi – in številni tega ne razumejo. Ampak, veste kaj?! Mene to ne zanima, ker sem jaz JAZ in nihče drug."