Roger Moore je zagrizen borec proti 'trpljenju v pločevinki'. Foto: EPA
Roger Moore je zagrizen borec proti 'trpljenju v pločevinki'. Foto: EPA

82-letni zvezdnik, nekdanji filmski James Bond, se je kampanji pridružil pred tremi leti, ko je dokumentarcu PETE o ravnanju s pticami, iz katerih nato izdelajo gosjo pašteto, posodil glas. Na Otoku je izdelava te paštete sicer prepovedana, jo pa lahko prodajajo. Pri PETI so povedali, da so si uporabniki njihovih spletnih strani omenjeni videoposnetek ogledali več kot 300.000-krat.

"Trpljenje v pločevinki"
Moore je pisal tudi članom parlamenta, da bi jih spodbudil pri zavzemanju za umik gosje paštete s polic, in na to temo napisal več kolumn v časopisih in revijah. Izmislil si je tudi izraz "trpljenje v pločevinki".

Gosja pašteta, znana tudi pod izrazom foie gras, je priljubljen izdelek francoske kulinarike in je izdelana iz jeter race ali gosi, ki jo po navadi na silo hranijo s koruzno krmo. Kot trdijo pri PETI, te živali zaradi tega živijo v "stalnem strahu in pod pritiskom", mnoge pa se ne morejo premikati zaradi okvare jeter.

"Globoko ganjen in navdušen sem nad nagrado," je Moore povedal v izjavi. "Ko sem pred tremi leti prvič videl videoposnetek PETE o izdelavi gosje paštete, sem se počutil poklicanega, da storim nekaj, da preprečim nastajanje te krute specialitete."