Schweiger je bil ogorčen nad pomanjkanjem empatije sodržavljanov. Foto: Reuters
Schweiger je bil ogorčen nad pomanjkanjem empatije sodržavljanov. Foto: Reuters
Til Schweiger, Jessica Biel in Karl Lagerfeld
Z Jessico Biel in Karlom Lagerfeldom med gostovanjem v nemški oddaji Wetten Dass ... Foto: Reuters

Schweigerja, ki je v domovini zaslovel z vlogo v kriminalni seriji Tatort, videli pa smo ga tudi v hollywoodskih filmih Neslavne barabe, Dirka, Trije mušketirji in To je vojna!, so se dotaknile zgodbe in usode ljudi, ki iz Afrike, Azije in z Bližnjega vzhoda v želji po boljšem življenju ali zaradi preganjanja trkajo na meje Evrope.

V pogovoru za časopis Bild je tako napovedal, da bo skušal migrantom vsaj malo pomagati s tem, da bo s prijatelji zgradil veliko zatočišče za begunce. "V četrtek smo se vse dogovorili in tudi podpisali pogodbo. Želimo postaviti vzorčni model, kako se resnično poskrbi za te ljudi. Ne bomo jim ponujali le strehe nad glavo, za otroke bomo namestili igralnice in jim dali igrače, ponujali bomo različne delavnice in tečaje, da se bodo migranti lahko marsikaj naučili, na voljo bodo imeli tudi športna igrišča in telovadnico."

Našel je tudi že primerno zemljišče, nekdanje vojaške barake v Spodnji Saški, ki se imenujejo po feldmaršalu Erwinu Rommlu.

"Na bruhanje mi greste!"
Schweiger je svojo namero razkril, potem ko se je že nekaj časa zapletal v trpke in včasih tudi nestrpne razprave na družbenih medijih o tem, kaj naj Nemčija stori z vsemi prosilci za azil. Ko je julija javno zapisal, da jih podpira in da bi morala država zanje poskrbeti, se je nanj usul plaz kritik, poroča britanski Telegraph. Schweigerja je negativen odziv močno razjezil, zapisal je: "Dovolj vas imam, vi brezčutno krdelo. Na bruhanje mi greste!"

Od takrat se ni več ukvarjal z običajnimi smrtniki, pač pa je skušal priti do vodilnih ljudi v državi. Tako je celo zaprosil za srečanje s kanclerko Angelo Merkel, a njegova prošnja ni bila uslišana, je pa dosegel polurni pogovor z njenim namestnikom Sigmarjem Gabrielom.

Po podatkih Bilda je Nemčija letos sprejela rekordnih 500.000 prosilcev za azil, kar je največ med vsemi državami članicami Evropske unije.