Kyrgiosa avstralski mediji poveličujejo kot 'najboljše, kar se je zgodilo tenisu'. Uglajeni Angleži so manj navdušeni. Foto: Facebook Nick Kyrgios
Kyrgiosa avstralski mediji poveličujejo kot 'najboljše, kar se je zgodilo tenisu'. Uglajeni Angleži so manj navdušeni. Foto: Facebook Nick Kyrgios
Prihodnost avstralskega tenisa? Tako se je zdelo, ko sta Kyrgios in Kokkinakis leta 2013 osvojila Wimbledon v konkurenci mladinskih dvojic. Foto: Reuters
Na igriščih Avstralec vedno poskrbi za kak izbruh. Foto: Reuters
Kot model za revijo GQ. Foto: GQ
Bi bolj sodil v boksarski ring? Foto: Facebook Nick Kyrgios
Kyrgios in Wawrinka po zdaj že znamenitem dvoboju v Montrealu. Foto: Reuters

Tako menijo tudi nekdanji "poredni fantje" belega športa, denimo Boris Becker, ki v svoji zadnji avtobiografiji Wimbledon: Moje življenje in kariera v All England klubu hrepeni po časih, ko tenis še ni bil tako "politično korekten". V ta kalup pričakovanega vedenja je padel tudi njegov varovanec, Novak Đoković, ki kljub vroči srbski krvi ne povzroča prav nobenih ekscesov - tako na igrišču kot tudi zunaj njega ne.

Čisto nasprotje - in za tabloide dobrodošla popestritev v tenisu - pa je 20-letni Nick Kyrgios, markanten, 193 centimetrov visok Avstralec, rojen grško-malezijskim staršem, ki v zadnjem času nase opozarja predvsem zaradi svoje razboritosti, kontroverznosti in dolgega jezika. No, tudi slikovita pričeska, diamantni uhani in orjaške rožnate slušalke niso ravno neopazni.

Ko značaj ruši talent ...
Kyrgiosu sicer teniškega talenta ni mogoče oporekati - fant je leta 2013 v konkurenci mladincev osvojil OP Avstralije, nato pa se lani izstrelil med najobetavnejše novince, ko je v osmini finala Wimbledona izločil Rafaela Nadala.

A letos je v ospredje bolj kot igra stopil njegov težavni značaj, kar se je nakazovalo že v Wimbledonu, kjer je na sveti travi, kjer igralce oštejejo že zaradi napačne barve spodnjega perila, lomil loparje, preklinjal kot mornar, sodnika pa označil za "umazano smet".

A sloves dežurnega "enfant terribla" si je dokončno zapečatil v Montrealu, kjer je tekmecu Stanu Wawrinki sredi obračuna navrgel provokacijo, da je Thanasi Kokkinakis, avstralski tenisač grškega rodu, spal z Wawrinkovim dekletom, 19-letno Donno Vekić.

Mična hrvaška teniška igralka, zaradi katere naj bi razpadel Wawrinkov zakon, je Kyrgiosovo izjavo ostro obsodila, 30-letni Wawrinka pa je tožil, da tega, kar je izrekel Kyrgios, sam ne bi mogel izreči niti najhujšemu sovražniku. "To je nezaslišano in nesprejemljivo. Razočaran sem. Ne morem verjeti, da je neki športnik tako nevljuden in brezobziren," je jadikoval Švicar, ki sicer javno ni nikdar priznal razmerja z Vekićevo.

Val ogorčenja je bil v tenisu, ki je že pozabil na čase svojih divjih fantov, vsesplošen. Kyrgiosovo neslanost so obsodili tako teniški igralci kot tudi vrhovna organizacija ATP, ki je Avstralca oglobila z 10.000 dolarji. "Izbruhi, ob katerih bi še John McEnroe zastal," so pri Forbesu opisali Kyrgiosov razborit značaj, ki vse bolj pridobiva ostrino, medtem ko njegova forma občutno niha.

Uglajena četverica
Tenisu pač že kar nekaj let vlada nezlomljiva četverica Novak Đoković, Roger Federer, Andy Murray in Rafael Nadal, njihova rivalstva pa so bila nadvse - spoštljiva. Ali pa vsaj nekonfliktna. Še več, tudi gledano širše ni bilo prav veliko fantov, ki bi jim lahko pripeli oznako "porednega".

To se je zdaj spremenilo ne samo s Kyrgiosom, ampak do neke mere tudi z njegovima rojakoma, prej omenjenim 19-letnim Kokkinakisom in 22-letnim Bernardom Tomićem. Vsem je poleg neobrušenega talenta, občasnih prebliskov izjemnosti in malce pogostejših prebliskov koleričnosti skupno tudi to, da imajo vsi tuje korenine.

Kyrgios se je za svoj izbruh sicer formalno opravičil, nekaj dni pozneje pa na svojem Facebooku že objavil fotografije iz boksarskega ringa, kamor bi morda bolj sodil, kot so pripomnili pri AAP-ju. "Hiperspektakularen, hiperprepričan o samem sebi, vodja nove generacije," so ga označili pri francoski L'Equipe, medtem ko pri Telegraphu o njem pišejo kot o "pantomimskem zlobnežu brez razloga" in fantu s "sindromom razvajenega pamža".

Rešitelj tenisa ali važič?
"Avstralec se vidi kot rešitelj tenisa, ampak, kot je pokazal v Wimbledonu, ni kaj dosti boljši od razvajenega pamža," so bili ostri v britanskem časniku po Kyrgiosovih izpadih v All England Clubu.

"Nicka Kyrgiosa avstralski mediji pogosto poveličujejo kot emblem moderne Avstralije. Kar, če upoštevamo, da psuje sodnike, zaradi čistega kljubovanja izgublja igre in se vede kot neočarljiv smrkavec, zveni bolj kot dvomljiva odlika. Po teniški lestvici problematičnih protipolov "fantom s posterjev" predstavlja Kyrgios resen izziv celo Lleytonu Hewittu, možu, ki je svoj čas svojim podpornikom na spletni strani izdal ime svoje hčerke proti plačilu."

Ostre besede. A časnik ne popušča in še kar išče razloge, ki bi pojasnili Kyrgiosove "pubertetniške izpade". Težko najdejo kaj, kar bi jih razložilo. Kyrgios je odraščal v Canberri, že skoraj dolgočasno varnem mestu, ki je vsako leto izglasovano za kraj z najvišjo kakovostjo življenja na svetu (!). Tudi starša sta - v nasprotju s Tomićevim nasilnim očetom - zgledna. Mama, računalniška programerka, je bila v Maleziji rojena kot princesa, oče pa je sobopleskar iz Grčije, ki se sicer v Wimbledonu tudi sam ni priljubil organizatorjem, ko je na vsak način zahteval dostop do vseh mogočih con.

"John McEnroe je svoje vedenje lahko vsaj podkrepil s sedmimi naslovi za grand slam. Kyrgios, ki ima za zdaj na listi dosežkov zgolj dve uvrstitvi v četrtfinale, si enake svobode ne more privoščiti," so še odločni Britanci. "Ta mladenič živi v veliki utvari, da je zdravilo za vse tegobe tenisa, edini odpadnik, ki ga ni strah vreči nekaj granat v sistem. Ampak namesto da bi gledalce osvajal s karizmo, je povsem zašel na svojem samovšečnem izletu, pri tem pa postaja bolj kot mladi rešitelj ogromni važič."