Lawsonova krivi svojega nekdanjega moža Charlesa Saatchija za širjenje laži o tem, da je več kot desetletje vsak dan uživala kokain, zdravila na recept in kadila marihuano. Foto: EPA
Lawsonova krivi svojega nekdanjega moža Charlesa Saatchija za širjenje laži o tem, da je več kot desetletje vsak dan uživala kokain, zdravila na recept in kadila marihuano. Foto: EPA
Charles Saatchi
Nigella se je s Charlesom Saatchijem poročila leta 2003, številni so se zgražali, ker se je k njemu preselila le devet mesecev po smrti prvega moža. Foto: Reuters
Nigella Lawson
Hči premožnih staršev judovskega rodu je na Oxfordu magistrirala iz jezikoslovja, se uveljavila kot novinarka, na prelomu v 21. stoletje pa zaslovela kot TV-kuharica.

53-letna televizijska kuharica je danes priznala, da je nekajkrat v življenju uživala kokain, med drugim ko se je njen prvi mož John Diamond bližal h koncu svojega življenja, kakor tudi julija leta 2010, ko je preživljala zelo težko obdobje: "Bila sem izpostavljena intimnemu terorizmu Charlesa Saatchija. Počutila sem se izolirano, ves čas sem bila v strahu ... Bila sem nesrečna. Prijatelj mi je ponudil kokain, vzela sem ga."

Dodala je še, da je zadnje leto v zakonu s Charlesom Saatchijem, 70-letnim soustanoviteljem oglaševalske agencije Saatchi & Saatchi, večkrat kadila marihuano - tudi pred svojima otrokoma -, ampak da je zdaj "čista": "Ideja, da sem narkomanka oziroma redna uživalka kokaina, je preprosto smešna. Moram reči, da odkar sem se osvobodila briljantnega, ampak brutalnega človeka, sploh več ne uživam marihuane in kokaina ali kakršnega koli drugega mamila."

Spomnimo, zakaj se je Nigella sploh znašla na sodišču - nekdanji pomočnici Lawsonove, Elisabetta in Francesca Grillo, sta v okviru svoje obrambe izkoristili njen "slab značaj", zato je morala kuharica na sodišče, kjer jo je pričakala množica novinarjev.

Grillovi sta obtoženi, da sta (zdaj nekdanja) zakonca Saatchi-Lawson z uporabo službene bančne kartice oškodovali za več kot 300.000 funtov. Nekdanji osebni asistentki Nigelle se branita, da jima je Lawsonova dovolila zapravljati denar za počitnice in dizajnerska oblačila, če zadržita njeno "malo umazano skrivnost" pred Saatchijem.

Lawsonova je porotnikom dejala, da je Elisabetta vedela, da je v preteklosti uživala kokain, zanikala pa je njene trditve, da so bile kreditne kartice in ovojnice, ki so vsebovale beli prah, raztresene po vsej hiši. Ko jo je odvetnik sester vprašal, kdo je sprožil govorice o njeni odvisnosti, je Nigella odgovorila: "Verjamem, da tudi vajini stranki in gospod Saatchi - ne prav tri zanesljive priče."

Kuharica je na koncu dodala, da jo nekdanji mož želi uničiti na vse načine - tako je tudi v javnost načrtovano poslal elektronsko sporočilo, v katerem jo obtožuje, da je narkomanka -, in da se počuti, kot da je zoper njo sprožen "lov na čarovnico", ter da se ji zdi, da je na sojenju brez zagovornika in "brez pravic".

Resnica o davljenju
Lawsonova je spregovorila tudi o incidentu, ki se je zgodil poleti. Spomnimo, Charles je Nigello stisnil za vrat, kar so ujeli paparaci, in na Otoku je zaradi tega izbruhnil precej velik škandal.

Televizijska kuharica pravi, da je resnica povsem drugačna, kot jo je naokoli širil Saatchi. Medtem ko se je Charles branil z besedami, da je z Nigellinega nosu brisal kokain, kuharica pravi, da je incident dejansko sprožilo njeno komentiranje osebe, ki je šla mimo z dojenčkom: "Rekla sem mu, da se veselim vnukov." On pa me je zgrabil za vrat in mi dejal: "Jaz sem edina oseba, za katero te mora skrbeti."

Nigella se bo na sodišče vrnila v četrtek.