Nicole Kidman v kampanji za Etihad Airways. Foto: Etihad
Nicole Kidman v kampanji za Etihad Airways. Foto: Etihad
Na snemanju oglasa z najnovejšim airbusom arabske letalske družbe. Foto: Etihad

V odprtem pismu 47-letni avstralski igralki je predsednica Zveze profesionalnih stevardes (Apfa) Laura Glading zapisala, da ne more biti obraz Etihada, hkrati pa zastopati ženske kot ZN-ova ambasadorka dobre volje. Etihad vse očitke zavrača, češ da je zavezanost svojim zaposlenim njegova prioriteta.

Leta 1977 ustanovljena Apfa, ki zastopa 25.000 ameriških stevardes in je s tem največji tovrstni sindikat v ZDA, že dalj časa bije javno kampanjo proti Etihadu in drugim arabskim letalskim družbam, češ da so "v naši industriji dobro znane po svojih diskriminatornih delovnih praksah in obžalovanja vredni obravnavi ženskih uslužbenk".

"Prejšnji mesec, 8. marca, na mednarodni dan žena, ste rekli: "Sanjam o svetu, v katerem imajo vse ženske in dekleta enake priložnosti in pravice". Zdaj je čas, da se držite svojih besed," je zapisala Gladingova v pismu Kidmanovi. "Še isti teden smo vas zagledali v novi kampanji za Etihad, družbo, za katero so v Wall Street Journalu zapisali, da v primeru nosečnosti odpušča ženske, stevardese pa sili, da živijo malodane v hišnem priporu na zavarovanih območjih. Gre za take vrste razmer, za katere je Apfa že pred desetletji izborila, da so jih v ZDA izkoreninili."

Hollywoodski glamur
Kidmanova je zvezda Etihadove najnovejše kampanje, naslovljene "Hollywood Glamour". Marca je družba začela predvajati nov TV-oglas, v katerem igra Kidmanova, posnet pa je bil v Etihadovem najnovejšem letalu Airbus A380.

Etihad očitke ameriškega sindikata zavrača: "Pri Etihadu Airways smo postali globalni, nagrajeni delodajalec, prav zato, ker cenimo svoje zaposlene in se do njih vedemo dostojanstveno in spoštljivo."
Ob tem so zapisali, da popolnoma podpirajo svoje stevardese med nosečnostjo in tudi po njej, uslužbenkam v veselem pričakovanju pa da med nosečnostjo poiščejo primerno nadomestno delo na tleh, vse, ki imajo za seboj najmanj leto dni zaposlitve, pa so tudi upravičene do plačanega porodniškega dopusta. "Naše kabinsko osebje se lahko potem po koncu porodniškega dopusta vrne na staro mesto stevardes. Zdravje in varnost našega kabinskega osebja ostaja najpomembnejše. Zato upoštevamo vsa mednarodna pravila, da osebje med nosečnostjo preneha leteti."

Kidmanova, ki je pred tem med drugim posnela oglasne kampanje za Chanel in Jimmy Choo, očitkov še ni komentirala.