Olga Kurilenko na beneškem filmskem festivalu. Foto: EPA
Olga Kurilenko na beneškem filmskem festivalu. Foto: EPA
Na naslovnici modne biblije.
V Hitmanu.
S fantom, igralcem Dannyjem Hustonom. Foto: EPA
Bondovo dekle v Kvantumu sočutja.
Kot Marina v Čudežu naproti, zadnjemu filmu Terrencea Mallicka.

Trenutno v kinematografe prihajata kar dva filma, ki ju krasi Kurilenkova: znanstvenofantastični spektakel Pozaba s Tomom Cruisom in poetična drama Terrencea Mallicka Čudežu naproti, kjer Olginega ljubimca igra Ben Affleck.
Za Kurilenkovo ne najdejo dovolj poveličevalnih ukrasnih pridevkov: prečudovita, prelepa, popolna. Taka se je zdela tudi novinarju Telegrapha, ki je pred dnevi opravil najnovejši intervju z igralko.
Olga Kostjantinivna Kurilenko se je rodila leta 1979 v ukrajinskem Berdjansku ukrajinskemu očetu in ruski materi. Ko je bilo deklici tri leta, sta se starša ločila in Olga je ostala z mamo in babico, z očetom pa je imela le malo stikov.

Pri 13 so jo - povsem po naključju, ko je bila na počitnicah v Moskvi - odkrili iskalci fotomodelov in tri leta pozneje se je že preselila v Pariz, kjer je podpisala pogodbo z agencijo Madison in dobila francosko državljanstvo.
Pri 18 letih je zrla z naslovnic revij, kot so Vogue, Elle, Madame Figaro in Marie Claire, hodila po modnih brveh za Cavallija in Kenzo ter bila obraz znak znamk Bebe, Clarins in Helena Rubinstein. Verjetno se ima zahvaliti tudi svojemu modnemu pedigreju, da jo danes redno uvrščajo na sezname najlepše oblečenih.

Pri 21 letih se je poročila s francoskim modnim fotografom Cedricom van Molom, se štiri leta pozneje ločila, leta 2006 pa se je poročila z ameriškim poslovnežem Damianom Gabriellom, a je zakon trajal komaj leto dni. Od leta 2009 živi v Londonu in je trenutno v zvezi s svojim soigralcem iz serije Magic City, 15 let starejšim Dannyjem Hustonom iz igralske dinastije Huston.

Bondovo dekle
Čeprav se je v igri preizkušala že v Sealovem videu za Love's Divine (2003), v francoskem filmu L'Annulaire (2005) ter ameriških filmih Hitman (2007) in Max Payne, je širša javnost za Olgo verjetno prvič slišala leta 2008, ko je v bondijadi Kvantum sočutja igrala zapeljivo morilko Camille Montes. Sledila je peščica francoskih filmov in zelo kratka vloga v lanskih Sedmih psihopatih, zdaj pa bomo deležni dvojne doze Kurilenkove.
V Pozabi igra skrivnostno Julio, ki nekega dne v prihodnosti strmoglavi na Zemljo. Po uničujoči vojni z Nezemljani so ljudje zapustili planet, med tistimi, ki so ostali, pa je nekdanji marinec Jack (Tom Cruise), ki mora skrbeti za robote, ki zbirajo uporabne surovine. Olga pravi, da je bil Cruise, ko sta se spoznala, čudovit, tako topel in odprt ter da je z njo govoril, kot da bi se poznala vse življenje.
Danes je stara 33 in ženske te starosti so odrasle ob gledanju Top Guna. Ne Olga. "Ne spominjam se, da bi kot otrok gledala kateri koli film z njim. Ali sploh ameriški film. Gledala sem lahko samo tisto, kar je bilo po televiziji, in to niso bile ravno najbolj vrhunske vsebine, veste," razlaga igralka.

Težki začetki
Spominja se padca Sovjetske zveze in neskončno dolgih vrst za kruh: "Prišel si po kruh, pa ga ni bilo več, police so bile prazne. In to je bilo to. Nič zate in si moral domov praznih rok in nihče ni vedel, kdaj bodo pripeljali nove pošiljke. Tako je bilo stanje države, tako smo vsi živeli."
Kot deklica ni imela nikdar visokoletečih ciljev ali sanj: "Pa veste zakaj? Ker sem vedela, da tega ne morem dobiti. Ne sanjaš o stvareh, ki so nemogoče, ki so zunaj tvojega dometa. Zato pač nisem mogla sanjati. Zame je bilo to nedosegljivo, ker pač nisem mogla iti nikamor."

Njena mati je komaj napraskala denar za izlet v Moskvo, saj je kot učiteljica umetnostne zgodovine želela dati hčeri, takrat obetavni plesalki baleta, vsaj malce splošne izobrazbe. "Nisva šli nakupovat, denarja je bilo samo za hrano, muzeje in podzemno železnico," razlaga Olga.
Njena prva plača kot model je bila 30 dolarjev, ki jih je zapravila za krznen plašč na bolšjem trgu. Njen naslednji nakup so bili walkman, videorekorder in tri videokasete: Pariz, Teksas, Pločevinasti boben in "nek francoski film s Sophie Marceau".
V kitajski megaprodukciji
Poleg Pozabe bomo slovenski gledalci igralko lahko od prihodnjega tedna dalje gledali tudi v romantični drami Čudežu naproti, ki je bil ob premieri na beneškem filmskem festivalu deležen precej mešanih odzivov.
Kurilenkova je na film izjemno ponosna - najbrž tudi zato, ker je bila njena vloga ena redkih, ki jih je pikolovski in muhasti režiser Mallick sploh pustil v filmu (prizore z oskarjevko Rachel Weisz in oskarjevsko nominiranko Jessico Chastain je denimo preprosto - izrezal).
Njena naslednja vloga pa je še bolj enigmatična - igra namreč kraljico morskih deklic v filmu Empires of the Deep, 150 milijonov evrov vrednem kitajskem blockbusterju, ki ga je napisal in večino tudi financiral kitajski nepremičninski tajkun Džon Džjang. Film je sicer v postprodukciji že tri leta in vse manj je verjetno, da bo sploh kdaj ugledal luč sveta.