Ebika je v tej afriški podregiji prizadela več kot 24.000 ljudi, med njimi 5.000 otrok, za virusom pa je umrlo skoraj deset tisoč ljudi. Foto: EPA
Ebika je v tej afriški podregiji prizadela več kot 24.000 ljudi, med njimi 5.000 otrok, za virusom pa je umrlo skoraj deset tisoč ljudi. Foto: EPA

38-letni zvezdnik je bil v tej revni afriški državi štiri dni, bil je prva znana osebnost, ki je območje obiskala po izbruhu smrtonosnega virusa, zaradi katerega je pred meseci poleg Zahodne Afrike trepetal ves svet.

"Vsi, ki sem jih spoznal, so trdno odločeni premagati ebolo in nadaljevati običajno življenje. Skupnosti so v središču boja proti bolezni in moramo jih podpirati, saj je njihova vloga ključna pri popolnem izničenju virusa," je povedal v izjavi za javnost po srečanju z verskimi in mladinskimi voditelji v liberijski prestolnici Monrovija.

V videoposnetku, ki je zakrožil po spletu, je prikazano Bloomovo srečanje z Ansujem Andersonom Turayem in njegovim šestletnim sinom Abrahamom. Ansu je zaradi ebole izgubil ženo, dva sinova in dve hčerki, zato dečka zdaj vzgaja sam, mnogi vaščani pa se ga še vedno izogibajo zaradi strahu pred ebolo. Ganjeni Bloom je povedal, da je težko dojeti, kakšno izgubo je doživel ta mož.

Poleg srečanj s predstavniki projekta A-Life, pod okriljem katerega prostovoljci dvigajo zavedanje o eboli in izogibanju okužbam, je igralec obiskal še šolo na meji z državo Sierra Leone, kjer je opazoval, kako potekajo previdnostni ukrepi: med drugim otrokom ob prihodu k pouku zmerijo telesno temperaturo in jih pred vstopom v učilnico pošljejo na umivanje rok. Tamkajšnje šole so bile sicer zaradi ebole zaprte več kot pol leta, zato so otroci presrečni, da so spet v šolah.

To ni bil Bloomov prvi humanitarni obisk: lani je obiskal begunsko taborišče v Siriji, kjer kar ni mogel verjeti, kakšno bolečino so izkusili tamkajšnji otroci. Zanj je bila izkušnja izjemno čustvena, saj ga je spomnila na njegovega štiriletnega sina Flynna, ki ga ima z nekdanjo ženo Mirando Kerr.