Iz sveta znanih
moore, cohen
Roy Moore britanskega komika obtožuje obrekovanja, goljufije in namernega povzročanja čustvene stiske. Foto: Reuters
borat
Sacha Baron Cohen je leta 2006 svet navdušil z likom kazahstanskega novinarja Borata. Foto: Reuters

Dodaj v

Osramočeni ameriški politik zaradi Cohenove potegavščine zahteva 95 milijonov dolarjev

Kontroverzna satirična serija Sache Barona Cohena
7. september 2018 ob 20:46
Washington - MMC RTV SLO, Reuters

Znani komik Sacha Baron Cohen je s svojim zadnjim projektom, satirično dokumentarno serijo Who is America?, v zadnjih tednih osmešil številne ameriške posameznike. Privoščil si je tudi nekdanjega ameriškega sodnika in politika Roya Moora, ki ga zdaj zato toži za skoraj 100 milijonov dolarjev.

Roy Moore, nekdanji kandidat za senatorja ameriške zvezne države Alabama, je vložil tožbo proti Sachi Baronu Cohenu, v kateri trdi, da ga je britanski komik v satiričnem dokumentarcu Who is America? (Kdo je Amerika?) zavedel in ga po krivem prikazal kot seksualnega prestopnika.

Moore, republikanec in nekdanji predsednik vrhovnega sodišča v Alabami, je ob tem vložil tudi tožbo proti televizijskemu omrežju Showtime, ki je dokumentarno serijo predvajalo, in lastniku omrežja, medijski korporaciji CBS – pri tem zahteva 95 milijonov dolarjev odškodnine (82 milijonov evrov). Cohena in omrežje obtožuje obrekovanja, goljufije in namernega povzročanja čustvene stiske. Baronovi zastopniki se na tožbo še niso odzvali, zadeve pa za zdaj niso komentirali niti pri televizijskem omrežju.

Tožba se sicer nanaša na intervju, v katerem se je zamaskirani Cohen predstavil kot izmišljeni izraelski strokovnjak za boj proti terorizmu Erran Morad, in Mooru predstavil lažni izum izraelske vojske – detektor, ki naj bi s pomočjo posebnih senzorjev odkrival spolne izprijence in pedofile. Ob demonstraciji se je naprava oglasila vsakič, ko jo je približal 71-letnemu politiku, in na ta način namignila, da gre za pedofila. Ob oglašanju naprave se je Cohen pretvarjal, da je tudi sam v zadregi, in zaman skušal popraviti napravo. Moore je kmalu izjavil, da podpira Izrael, takšnih izumov pa ne, in zapustil prizorišče.

Moorova žena Kayla je povedala, da je bil njen mož v Washington povabljen pod pretvezo, da bo prejel priznanje za njegovo podporo Izraela. Ob tem seveda ni vedel, da se bo pred tem srečal tudi z zakrinkanim Cohenom, ki je sicer znan komik. "Ta lažna in goljufiva predstavitev in norčevanje, češ da je sodnik Moore seksualni prestopnik, sta močno ogrozila njegov ugled in njemu, gospe Moore in njegovi celotni družini povzročila hudo čustveno stisko," je zapisano v tožbi.

Moora spolnega nadlegovanja obtožilo devet žensk
Sodnik Moore je v Alabami decembra lani izgubil politično bitko za senatorski stol. V zvezni državi, ki je sicer znana kot močna podpornica republikanske stranke, ga je premagal demokrat Doug Jones. Moore je največ podpore izgubil ravno po tem, ko ga je devet žensk obtožilo, da jih je spolno nadlegoval.

Tri izmed njih so ga obtožile spolnega napada, ki naj bi se zgodil, ko so bile stare 14, 16 oziroma 28 let, vsi trije napadi pa naj bi se zgodili, ko je bil Moore star več kot 30 let. Drugih šest žensk ga je obtožilo, da jih je nadlegoval in jih skušal zapeljati, ko so bile še mladoletne, vendar pa v teh primerih ni bilo fizičnega stika. Moore vse obtožbe ostro zavrača.

Mojster satirične komedije
V sklopu satirične dokumentarne serije Who is America? je sicer izšlo sedem delov, Sacha Baron Cohen pa je v njej nastopil v petih različnih vlogah – ob Erranu Moradu še kot konservativni novinar Billy Wayne Ruddick Jr, radikalni predavatelj Dr. Nira Cain-N'Degeocell, britanski kaznjenec Rick Sherman, italijanski fotograf Gio Monaldo in finski vloger OMGWhizzBoyOMG!.

Njegovi sogovorniki ob snemanju pogovorov niso slutili, da se pod masko skriva slavni igralec, in številne izmed njih je Cohen v svojem značilnem slogu spravil v različne neprijetne položaje. Med drugim je Jasona Spencerja, člana predstavniškega doma zvezne države Georgia, v sklopu lažnega urjenja za obrambo pred teroristi pripravil do tega, da si je slekel hlače in izrekel več rasističnih izjav. Spencer je po izidu epizode odstopil s položaja.

Sacha Baron Cohen je sicer znan "satirični kameleon," ki se je v svojih preteklih projektih prelevil v številne različne like. Največjo slavo je dosegel kot kazahstanski novinar Borat, predstavil pa je tudi like britanskega raperja Ali G-ja, homoseksualnega modnega navdušenca Brüna in namišljenega diktatorja admirala Generala Aladeena.

Intervju z Royem Moorom si lahko ogledate v priloženem videoposnetku (opomba: video je v angleškem jeziku).

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
Šubidu
# 07.09.2018 ob 21:06
Pogledal vse dele. Model je enostavno KRALJ. Ta s pedotom je bila med najboljšimi. Pedofil jih je dobro fasal.
ThePretender
# 07.09.2018 ob 21:37
Cohen je s to serijo še enkrat dokazal svojo genijalnost in postavil ogledalo ameriki in moderni zahodni družbi nasploh. Eden najboljših komikov vseh časov! Je pa čudno, da mu ni kdo že kaj naredil pri vseh teh provokacijah:)
el CARTEL
# 07.09.2018 ob 21:30
Tri izmed njih so ga obtožile spolnega napada, ki naj bi se zgodil, ko so bile stare 14, 16 oziroma 28 let

no, sej naprava potem deluje
lingam
# 07.09.2018 ob 21:01
"Only in America" oz. samo v Ameriki in "They asked for it" ali dobili so, kar so iskali.
KdoJeDarthVader
# 07.09.2018 ob 21:52
Ker jih je prikazal take kot so bi radi tožili LOL
DrMinistr
# 07.09.2018 ob 22:19
Genialna oddaja, kjer tupe ameriške politike pripravi do tega, da se pokažejo takšni, kot so v resnici :)
Valuk_
# 07.09.2018 ob 22:57
to so te konzervatici, ki so potem vedno najbolj sprevrženi. isto je v Cerkvi.
timeout
# 08.09.2018 ob 01:05
bruhnmici...
tudi jaz sem neizmerno užival ob Fools and horses, Alanu Fordu itd ampak tudi zaradi tega "svet ne bo nič drugačen."
Kar se Borata tiče moram reči, da v tovrstnem domnevno brezkompromisnem, celo brutalnem razgaljanju vsebine belih rokavic ne vidim nič drugega kot dobro. Cohen je izjemno dobro pripravljen in obveščen in svojo neresnost jemlje precej bolj resno kot si to očitno lahko predstavljaš ti. Slovenščina premore prelep izrek: "lepa beseda vedno lepo mesto najde", vendar je kontekst ljudi kot je gospod z 9-mi tovrstnimi ovadbami, povsem zunaj te geometrije. Včasih je pač bobu treba reči bob
Machete
# 08.09.2018 ob 08:30
Najboljše od vsega je bilo, da je naprava piskala, še ko mu je v jezi in odhajanju podal roko. Umrl.
fah-q
# 07.09.2018 ob 23:20
zelo dobra fora-ampak tale moore je ali popolnoma dresiran kar se tiče govorice telesa ali pa je nedolžen, ker tule ni reagiral kot naj bi če bi bil pedofil.
Johnny Lewis
# 07.09.2018 ob 22:28
Zanimivo je pomisliti, kaj bi se zgodilo z Moorom, če bi bil levičar...najbrž bi bil že zdavnaj kamenjan s strani svoje lastne stranke...ker je pa republikanska stranka takšno leglo hinavskih kriminalcev, je seveda še vedno relevanten....nenavsezadnje je sam presednik dokazano zagrešil veliko hujše zločine kot Moore....novembra mora ameriško ljkudstvo na volitvah pomesti z republikanci, to namreč postaja že smešno....sicer pa poklon Cohenu, zame je eden največjih živečih komikov.
prim00z
# 07.09.2018 ob 22:56
Bravo sacha. Kapo dol. Poklon. 11/10. Ni ga preseznika, ki bi ti opisal. Genijm
Gautama
# 08.09.2018 ob 08:28
In kdo od nas bi drugače reagiral? res je da politiki morajo biti pripravljeni na take zadeve, ampak vseeno se mi zdi njegaova reakcija na cohena čisto človeška. Mogoče se motim

Vsak normalen človek bi drugače odreagiral!

1. Vsaj povprečno inteligenten človek bi vedel, da taka naprava ne more obstajati.

2. Karkoli bi že naprava izmerila, bi se temu povprečno inteligentnemu človeku zdelo smešno in bi se spraševal o mentalni kapaciteti človeka, ki bi te meritve opravljal. To bi tudi povedal.

Ne vem, kaj ti skrivaš, da bi se obnašal tako čudno.
In ne vem, kako pokvarjen moralni kompas moraš imeti, da zagovarjaš te spolne manijake samo zaradi tega, ker prihajajo iz tvojega političnega pola.
kak-tus
# 07.09.2018 ob 21:22
Tip je res car. Je pa kar precej časa razvijal te like (Ali G). Na youtube je zanimivo poiskat " Ali G, before he was massive "
Tomazzzinho
# 07.09.2018 ob 22:47
Car!
1970b
# 08.09.2018 ob 07:23
Spolni odnosi s 14 letnico so v skladu z zakonodajo kaznivo dejanje.

Nekako pa ga ne bi uvrstil med pedofilijo, saj je dotična verjetno imela vse atribute, ki so značilni za odraslo žensko.

Da ne bo pomote, za posilstvo ni opravičila, a sam ne vidim v odnosu s spolno zrelo osebo pedofilskih nagnjen.
Kobalt
# 07.09.2018 ob 21:09
@Šubidu, kje gledaš?
Snecer
# 08.09.2018 ob 07:59
Lepo ga je pošolal :)
socrates
# 09.09.2018 ob 08:51
Cohen je car!!!
Machete
# 08.09.2018 ob 11:26
Par intevijujncev je imelo dovolj soli v glavi, da so videli, da gre za neko norost in so odkorakali iz intervijuja. Določeni so očitno tako debilni, da je mene sram za njihovo degenirano mišljenje. In to so bivši predsedniški kanditati, zvezni poslanci, neki renomirani 'gurmani' in 'kustosinja' itd.. NORO. Ne krivimo samo Američanov, taka družba postajamo tudi sami znotraj EU in Slovenije. Samo pojdite pogledat tiskovino v trafike, prižgite TV, poglejte mladino pri socialni komunikaciji. Gledajo v tla in se sporuzamevajo z medmeti.
pajadeja
# 08.09.2018 ob 11:17
Tipično, vsi tisti, ki imajo Tankov, Grimsov, Gorenakov humor za višek duhovitosti, se zgražajo nad Cohenom. Meni je Cohen vrhunski, prej imenovani pa so mi samo smešni ali pa še to ne, mogoče samo patetični.
gkrosl
# 14.09.2018 ob 05:14
Gautama

# 08.09.2018 ob 08:28
Prijavi neprimerno vsebino In kdo od nas bi drugače reagiral? res je da politiki morajo biti pripravljeni na take zadeve, ampak vseeno se mi zdi njegaova reakcija na cohena čisto človeška. Mogoče se motim

Vsak normalen človek bi drugače odreagiral!

1. Vsaj povprečno inteligenten človek bi vedel, da taka naprava ne more obstajati.

2. Karkoli bi že naprava izmerila, bi se temu povprečno inteligentnemu človeku zdelo smešno in bi se spraševal o mentalni kapaciteti človeka, ki bi te meritve opravljal. To bi tudi povedal.

Ne vem, kaj ti skrivaš, da bi se obnašal tako čudno.
In ne vem, kako pokvarjen moralni kompas moraš imeti, da zagovarjaš te spolne manijake samo zaradi tega, ker prihajajo iz tvojega političnega pola.


Kje si videl zagovor? Komentar na keterega odgovarjaš je zaključen z: "Mogoče se motim." Tudi brez tega zaključka jaz ne vidim nikakršnega zagovarjanja "spolnega manijaka."
Kekec99
# 11.09.2018 ob 08:54
Neumnost ni vredna ničesar, ta pa da bi rad za njo dobil 95 milijonov dolarjev?
pajadeja
# 08.09.2018 ob 11:41
"Če je pedofil naj odloči sodišče, ne pa nek komik."

Od kdaj pa je vam, častilcem svetega tovariša pohodnika Putevima Avnoja mar za sodišča? Načelno se ignorirajo vsa razen US, če se ne motim.
bruhnmici
# 08.09.2018 ob 07:03
@MiD: točno to. Sicer je res, da je to kar gledamo zgolj vrh ledene gore projekta, ki pač podjetniško z vso svojo profesionalnistjo odgovarja investitorjem, je načrtovan, domišljen, izrazno pa zapakiran v šok oz. skrajni humor (ah ta relativnost naslovnika in njegovega okusa). Ozadja zakaj je nekdo izbran kot "žrtev" ali en od glavnih junakov ne poznamo. Lahko da je nekdo v resnici pedofil, pa ga ne obsodijo zaradi elitizma in ga v paco javne obsodbe vzame Baron. Lahko pa, da je junak zgolj peti v vrsti, ki so ga po wanted listi želeli dobiti na limance in z nalepljeno etiketo nima v resnici nobene veze.

Humor kot zabavljaški kontrapunkt, bolj ali manj luciden, črn ali rahlo siv, z nobeno težavo. Dokler ne stopi v vlogo označevalca in razsodnika brez dokazov. Sama interakcija v nastavljeni sceni se potemtakem ne razlikuje od pisnete bruseljske scene v kafetariji, v kateri nastopa naš Zoran Thaler. Baron definira svoje delo kot komedija, mi lahko bruseljsko petminutnico jemljemo kot tragedijo. Razlika? Je ali ni? So "epizode" zgolj transformacija napadenih v kosti za glodanje javnosti ali sprožilec za razglaljenje z dokazi. Pa ne želim ščitit "belih rokavic, ovratnikov ali nosilcev kondomov z jagodnim okusom ter analno starano govedino". Zgolj sprašujem se, če je to res edini način, ki "nam" preostane za izvajanje družbenih korekcij. In če, kakšen je v resnici efekt. Ni ga. Kapital proti kapitalu. Pretakanje vode iz kozarca v kozarec, mi pa še naprej žejni, v resnici zgolj virtualno potešeni. Dobro jutro :-)
aljaz26
# 08.09.2018 ob 01:12
Sej levičarski predavatelj je prav, samo spol ste falili. Je bolj levičarski kot radikalni predavatelj.
gospod iskreni
# 08.09.2018 ob 12:30
Od kdaj pa je vam, častilcem svetega tovariša pohodnika Putevima Avnoja mar za sodišča? Načelno se ignorirajo vsa razen US, če se ne motim.

?
KLIPAN
# 08.09.2018 ob 12:08
Nič lažjega kot zafrkavat desničarja.
Bravo Cohen!!!!
pajadeja
# 08.09.2018 ob 13:28
Od kdaj pa je vam, častilcem svetega tovariša pohodnika Putevima Avnoja mar za sodišča? Načelno se ignorirajo vsa razen US, če se ne motim.

?

To je tvoj domet? Resno? Napišeš neki kvazi intelektualni komentar in potem na repliko spraviš skupaj samo to?
gospod iskreni
# 08.09.2018 ob 11:17
Vsak normalen človek bi drugače odreagiral!

1. Vsaj povprečno inteligenten človek bi vedel, da taka naprava ne more obstajati.

2. Karkoli bi že naprava izmerila, bi se temu povprečno inteligentnemu človeku zdelo smešno in bi se spraševal o mentalni kapaciteti človeka, ki bi te meritve opravljal. To bi tudi povedal.

Ne vem, kaj ti skrivaš, da bi se obnašal tako čudno.
In ne vem, kako pokvarjen moralni kompas moraš imeti, da zagovarjaš te spolne manijake samo zaradi tega, ker prihajajo iz tvojega političnega pola.


Seveda ja, pride en k tebi pa pravi da ima merilec pedofilov. Najprej se ti zdi smešno, potem pa je reakcija točno taka kot jo je imel človek na posnetku. Pač podlo postavljanje pasti ki nobenemu ne koristijo. Če je pedofil naj odloči sodišče, ne pa nek komik. JE nešteto primerov ko so ljudje nekoga imeli za pedofila samo zaradi takih neumnih potegavščin. Seveda pa je v pravičniški drži vsakega posameznika normalno da reče on pa že ne bi bil tak.
gospod iskreni
# 08.09.2018 ob 00:26
In kdo od nas bi drugače reagiral? res je da politiki morajo biti pripravljeni na take zadeve, ampak vseeno se mi zdi njegaova reakcija na cohena čisto človeška. Mogoče se motim
Pac-Man
# 07.09.2018 ob 21:35
Roy si bo kmalu premislil.

https://en.wikipedia.org
/wiki/Discovery_(law)
samo.jug
# 08.09.2018 ob 09:13
Jaz ne vem, s čim naj bi ta Cohen postavljal ogledalo ameriški družbi, kajti očitno se spravlja zgolj na ameriške republikance. Vsi se tukaj rolate, kako je osmešil tega tiča, vendar me zanima koliko od vas ve za tisti njegov lapsus, ko ga je en lastnik trgovine z orožjem prepoznal in je cela njegova farsa razpadla. Še več, dobesedno jo je pobrisal iz trgovine brez hvala in adijo kot poscan mače, ko ga poliješ z vodo. Če bi bil on neki komik, bi se skupaj s tistim tipom nasmejal. Pa še to - za tisti njegov lapsus sploh ne bi vedeli, če ga ne bi posnele kamere v trgovini... Meni je to taka bolj komedija... Mah, no ja. Jaz pravim, da je so Cohenovi gledalci ogledalo ameriške družbe (in zahodne družbe).
etz chayim
# 07.09.2018 ob 22:16
Je na netu.da je tožbo dobil ameriški pilot ko je bombardiral Srbijo,okol 2,5 miljona ker je bil ogrožen itd..Tako da zgoraj zna tožitelj gladko dobit vsaj polovico.
bruhnmici
# 07.09.2018 ob 23:55
Ali G: gosti k njemu hodijo kar z rešpektom, ker ne glede na to, kakšne face in image naj bi imele, jih sleče kot najbolj razvlečene spodnje gate. Kaj drugega kot raztegovat lastno rit, da jih penetrira na suho jim niti ne ostane. Bolje biti idiot kot popolni idiot.

Borat: nepozabne kopalke in svetovna slava. Formula šoka in igranje z zdravjem, je bil recept za uspeh. Baywatch babe. Never again Borat.

Bruno: posiljeno do konca. Avtodestrukcija z brezveznim ponavljanjem algoritma ex uspešnice. Instant flop. Verjetno močna pogodba in pomežik posiljeni realizaciji v stilu " šta se mora, nije težko".

Tole: bazen idiotov je očitno tako velik, da mu ni težko prej ali slej speljat folk na limance. Saj je za prežvečit ampak kako se mi kolca po cajtih, ko sem z veseljem buljil v tv sporedbin čakal ba Ali Alo, pa Montyje, Black Adderja, Only fuls and horses, Seinfelda ... South park ... pa cvet stand up komikov ... in nenazadnje na novo izdajo Alan Forda.

Nategovanja v živo je v vsakdanjem življenju že tako ali tako preveč. Čeprav se vedno bolj dozdeva, da se kritična distanca in oblikovanje jasnih stališč v zvezi z osebki, ki pomembno sooblikujejo naša življenja, lahko vzpistavlja samo z radikalizacijo oz. javnim razgaljanjem paradoksov, ki jih ciljni osebki herr Barona predstavljajo. Za ob čipsu o.k.. Ampak svet zaradi tega ne bo nič drugačen. Taisti ali njim podobni nas bodo v podalpski obliki brez vazelina na suho jemali kadarkoli in kakorkoli se jim bo zahotelo. Ker se jim bomo pustili. Tako kot so se oni Baronu. Wheel of life.
MiD
# 08.09.2018 ob 06:17
Kdor koli gradi svoj uspeh in kariero na prevatah in lažeh, ni spoštovanja vreden! Žal služi na račun ljudi, ki niso boljši od njega. Danes se ljudje najraje smejejo na tuji račun. Me zanima, kaj bi vsi, ki se navdušujejo nat tem "satirikom", dejali, če bi sami bili v koži po krivem in z lažmi osramočenega sodnika!
Zlobni genij
# 07.09.2018 ob 21:25
Čustvena bolečina je kar pereči problem znotraj Združenih Držav Amerike. Sploh na sodišču. Upam, da ta senator dobi tožbo zoper njega, ker je ta Cohen kot tista zelo nadležna osa, ki ti ne da miru, dokler ji ne ustrežeš, oziroma, dokler te hinavsko ne piči v hrbet. In prav ta hinavski pik je močno dokazljiv.
Kazalo