Cosby je pred meseci vse obtožbe zavrnil kot 'izmišljene in neutemeljene'. Foto: EPA
Cosby je pred meseci vse obtožbe zavrnil kot 'izmišljene in neutemeljene'. Foto: EPA
Čiščenje zvezde Billa Cosbyja na Pločniku slavnih
Njegovo zvezdo na Pločniku slavnih so v zadnjem letu morali čistiti že trikrat. Foto: Reuters

Imeli so ga za vzor "ameriškega očeta" (ki ga je upodabljal v seriji Cosbyjevi), danes ga gledajo kot na spolnega nadlegovalca. Skoraj 30 žensk, ki ga obtožujejo posilstva, verjame, da ne bodo našle pravice na sodišču, zato se toliko bolj zanašajo na medijski linč.

Niz "ukrepov" proti komiku se nadaljuje predvsem po objavi tiskovne agencije AP, da je že leta 2005 na zaslišanju priznal, da si je priskrbel opojna sredstva, da jih da mladim ženskam, s katerimi je želel imeti spolne odnose. Najprej so se oglasili na podjetju Walt Disney World z izjavo, da bodo iz svojega tematskega parka, ki je posvečen televizijskim legendam v studiih Disney Hollywood, umaknili njegov veliki bronasti kip.

Sporna zvezda
Zdaj pa so se oglasili še aktivisti za civilne pravice temnopoltih. Od hollywodske zbornice so zahtevali, da odstranijo Cosbyjevo zvezdo na slavnem Pločniku slavnih. Svojo zahtevo so utemeljili z besedami, da bi lahko z njegovim imenom to postal pločnik sramote.

"Cosby je ikona za temnopolte Američane, toda enkrat ko ikona zlorabi zaupanje skupnosti, smo prisiljeni umakniti svojo podporo in zahtevati njegov umik," je dejal aktivist Najee Ali po poročanju televizijske hiše Fox News.

Toda na zbornici so takoj po zahtevi dejali, da ne nameravajo odstraniti zvezde. "Enkrat ko dodamo zvezdo na Pločnik slavnih, postane del zgodovinske dediščine. Prav zato nismo še nikoli umaknili nobene," je dejal predsednik hollywoodske zbornice Leron Gubler.

Po zvezdi sporna še medalja
Cosby je svojo zvezdo prejel že novembra 1977. Vandali so od leta 2014 njegovo zvezdo porisali z besedo "posiljevalec" že trikrat. Spet druga interesna skupina za ozaveščanje pravic posameznikov glede njihovega spolnega življenja pa je pisala v Belo hišo, da Cosbyju vzamejo predsedniško medaljo za svobodo, ki jo je prejel iz rok Georgea W. Busha leta 2002.