Stephen King (na sliki) in James Patterson sta med drugim tudi tovarni denarja: Patterson je redno (tudi letos) prvi na seznamu pisateljev z najvišjim zaslužkom (samo v zadnjem letu je zaslužil 95 milijonov dolarjev), King pa je bil letos na 5. mestu iste lestvice. Foto: Reuters
Stephen King (na sliki) in James Patterson sta med drugim tudi tovarni denarja: Patterson je redno (tudi letos) prvi na seznamu pisateljev z najvišjim zaslužkom (samo v zadnjem letu je zaslužil 95 milijonov dolarjev), King pa je bil letos na 5. mestu iste lestvice. Foto: Reuters
Roman, v katerem sicer po Pattersonovem zagotovilu King ne bi umrl - a vseeno ne bo izšel. Foto: Spletna stran Jamesa Pattersona

Stephen King je seveda v svojih srhljivih romanih napletel že cel kup psihotičnih oboževalcev - le kdo bi pozabil sekiro vihtečo Annie Wilkes, ki je svojega najljubšega pisatelja v romanu Misery držala priklenjenega na postelji, ali pa Morrisa, ki je v romanu Finders Keepers ustrelil svojega idola? Patterson je prejšnji teden v napovedi svojega romana, ki naj bi v knjigarne prišel že novembra, obljubil "vse največje zlikovce Stephena Kinga, zbrane v enem".

"Stephen King se znajde v nočni mori"
"Stephen King se je znašel v nočni mori. Zalezovalec uprizarja grozovitosti iz njegovih romanov. In ne bo se ustavil, dokler ne ubije samega mojstra groze - razen če ga King prej milostno ne pokonča,"
se je glasil sinopsis Pattersonovega romana, pospremljen z opombo, da "King ni sodeloval pri nastajanju te knjige in ni z njo na noben način povezan".

"Upam, da mu bo všeč," je ob svoji najavi pripomnil Patterson, ki se ima za oboževalca mojstra groze - naklonjenost, ki pa ni obojestranska. King je namreč Pattersona leta 2009 v nekem intervjuju označil za "groznega pisca".

Odziv, ki bi ga najbrž lahko predvidel
A pretekli četrtek je Patterson svojo napoved že umaknil. K njegovi odločitvi ga je, tako pravi, vodila negativna podoba ob najavi Umora Stephena Kinga. Šele takrat je tudi izvedel, da so neuravnovešeni Kingovi oboževalci v preteklosti že vdrli na pisateljevo posestvo.

"Moja knjiga je pozitivna interpretacija fiktivnega lika in - pozor, kvarnik! - glavni junak na koncu sploh ni umorjen," je zapisal v izjavi za javnost, ki jo je medijem posredoval njegov založnik. "Vseeno pa v Stephenu Kingu in njegovi družini ne želim vzbujati nelagodja. Iz spoštovanja do njih sem se odločil, da Umora Stephena Kinga ne bom izdal."

Roman, ki bi bil del serije BookShots, ki si jo je zamislil Patterson, bo zamenjalo delo Taking the Titanic. Zgodba se vrti okrog lopovskega para, ki se na slovito ladjo vkrca pod pretvezo, da sta mladoporočenca na medenih tednih, v resnici pa skušata opetnajstiti premožne potnike na krovu. "Seveda sem razočaran, ampak najpomembneje je, da smo korektni do Stephena Kinga," je o vsem skupaj na Twitterju pripomnil Derek Nikitas, soavtor omenjene serije.

"Tako slab pa spet nisem"
Agencija AP, kjer so videli eno izmed zgodnjih različic rokopisa, Umor Stephena Kinga povzema kot zgodbo o detektivu Jamieju Petersonu, ki skuša Kinga rešiti pred morilcem.

Patterson je sicer prejšnji teden izjavil tudi, da so bile Kingove besede na račun tega, kako "grozen pisec" je, hiperbola. "Zagotovo vem, da nisem obupen pisec. To je malo pretirano." Dodaja še, da bi sam z veseljem prebral Umor Jamesa Pattersona, če bi ga King napisal.