V zadnjih treh letih, odkar je po smrti svojega očeta Kim Džong Ila na čelu te izolirane države, se je opazno zredil. Foto: Reuters
V zadnjih treh letih, odkar je po smrti svojega očeta Kim Džong Ila na čelu te izolirane države, se je opazno zredil. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Obisk središča za severnokorejske znanstvenike avgusta letos. Foto: Reuters

Vse več je ugibanj, kam je izginil predsednik Severne Koreje, 31-letni Kim, saj ga v javnosti ni bilo videti vse od 3. septembra. V četrtek je manjkal tudi na zasedanju severnokorejskega parlamenta, ki se sestane le enkrat ali dvakrat letno, zato tega dogodka do zdaj nikoli ne zamudil. Kot poročajo tuji mediji, bi v primeru kakšnih drugih članov tamkajšnje elite tako dolgotrajna odsotnost pomenila, da je bil človek ubit ali zaprt, Kimova odsotnost pa je zavita v tančico skrivnosti.

Alkohol in polnomastni sir
Po poročanju "vira iz Pjongjanga", ki ga je pridobil južnokorejski časopis Čosun Ilbo, se je Kim tako zredil, da je to že začelo vplivati na njegovo delo, saj ne more več opravljati vsakodnevnih dejavnosti. Tehtal naj bi že 127 kilogramov, pod to težo pa naj bi se "sesedli" njegovi gležnji, zato je moral v bolnišnico na operacijo. Razdajal naj bi se namreč uživaškemu in nezdravemu življenju, predvsem naj bi v velikih količinah užival alkoholne pijače, njegova šibka točka pa naj bi bila tudi neki gurmanski polnomastni švicarski sir, ki ga je vzljubil med šolanjem v tej državi.

Njegovi gležnji pritiska niso več zdržali. Pred skrivnostnim izginotjem izpred obličja javnosti je bil precej dejaven, saj je kot po tekočem traku obiskoval vojaška oporišča in različne delavnice, na primer predilnico nogavic, tovarno umetne mase in keramično delavnico. Ves čas, ko se je kazal fotografom in svojim "podanikom", naj bi imel obute posebne čevlje s peto, ki ga naredijo večjega in s tem mogočnejšega, a hoja v njih ni prav nič udobna.

Zato naj bi imel na obeh nogah izpahnjena gležnja, ki sta zaradi poslabšanja stanja vodila v zlom.

Okreva v bolnišnici
Kot poroča britanski Telegraph, naj bi bil 31-letni vodja komunistične trdnjave še vedno v bolnišnici v Pjongjangu, okoli katere se zato kar tre varnostnikov. "V stavbo kar naprej vstopajo najvišji vojaški in politični predstavniki," je dodal vir, ki je dodal, da se pojavljajo tudi govorice, da za Kima skrivaj skrbi ekipa uglednih evropskih zdravnikov.

Morda veliko pove tudi dejstvo, da državna televizija njegove odsotnosti na četrtkovem zasedanju ni ignorirala, ampak je sporočila, da ima "neugodne zdravstvene težave", ob tem pa pokazala, kako šepa.

Neimenovani vir, ki naj bi bil seznanjen z razmerami v Severni Koreji, je že pred dnevi za južnokorejsko tiskovno agencijo Jonhap povedal, da ima Kim težave s protinom, hipertonijo, hiperlipidemijo, debelostjo in visokim krvnim tlakom. Te težave naj bi bile povezane z rednim popivanjem in prenažiranjem. Na uradnih fotografijah ga je redno opaziti tudi s cigareto.

Drug južnokorejski časopis je zapisal le, da bi bil lahko Kim na počitnicah, vseeno pa hkrati poudarja, da je iz javnosti izginil tudi vodja vojaškega politbiroja Hvang Pjong So, ki je nenehno ob severnokorejskem voditelju med obiski različnih delov države.