Matthew McConaughey in Woody Harrelson, dolgoletna prijatelja, sta v prvi sezoni vnesla pravo dinamiko in kemijo med protagonistoma. Foto: HBO
Matthew McConaughey in Woody Harrelson, dolgoletna prijatelja, sta v prvi sezoni vnesla pravo dinamiko in kemijo med protagonistoma. Foto: HBO
Caryju Fukunagi je emmyja prinesla režija 4. epizode prve sezone. Na sliki še Harrelson in McConaughey. Foto: AP
Gledanost druge sezone ni bila slaba, kritike pač. Foto: HBO
Deadwood (na sliki glavna igralca Timothy Olyphant in Ian McShane) se je po treh sezonah brez pravega konca končal leta 2006. Oboževalci tega še vedno ne morejo preboleti. Foto: HBO

Kot poroča Entertainment Weekly, je Pizzolatto napisal že najmanj dve epizodi potencialne tretje sezone kriminalne TV-serije.

Mnoge je navdušila tudi novica, da se je Pizzolattu pridružil še z emmyjem nagrajeni scenarist in producent David Milch, znan po Deadwoodu, HBO-jevi mojstrovini, ki je bila žal po treh sezonah prezgodaj pokopana. Milch je stal tudi za priznano serijo Newyorški policaji (NYPD), manj pa je navdušil kritike z naglo upokojenima serijama John iz Cincinnatija in Sreča (Luck).


Odhod Fukunage po prvi sezoni

Koliko bosta Pizzolatto in Milch sodelovala, se še ne ve, bodo pa nedvomno Milchove izkušnje ključne, saj je Pizzolatto v tem poslu še zelenec, ki je sicer s prvo sezono Pravega detektiva sprožil pravo evforijo, a je nato z drugo, ki je bila deležna precejšnjih kritik, naglo padel na realna tla. Mnogi menijo, da je v drugi kakovost padla oziroma je povsem razpadla struktura, ker je serijo zapustil režiser Cary Fukunaga.

Med Fukunago in Pizzolattom, oba precejšnja ega, se je namreč med snemanjem prve sezone precej iskrilo (v dobrem in v slabem), a je bila očitno kombinacija vseeno zmagovita. Pizzolatto s svojim zloveščim, turobnim in filozofskim scenarijem, Fukunaga pa z izjemnimi in edinstvenimi režiserskimi prijemi, ki so serijo preveli z ezoteričnim pridihom.

Pravi detektiv je na male zaslone prišel leta 2014, navdušil kritike in sprožil pravo evforijo med gledalci, ljubiteljskimi detektivi, ki so na najrazličnejših forumih skušali razvozlati razplet. Tako McConaughey kot njegova soigralca Woody Harrelson in Michelle Monaghan so bili nominirani za zlati globus, Fukunaga je prejel emmyja za režijo, sezona pa je bila nominirana še za sedem emmyjev.

HBO priznali napako
Leto dni pozneje je sledila druga sezona, za katero pa je Pizzolatto moral scenarij napisati precej hitreje, kar je bilo boleče očitno. Tudi kemija med povečanim številom protagonistov (Colin Farrell, Rachel McAdams, Vince Vaughn, Taylor Kitsch) ni bila enaka kot pri McConaugheyju in Harrelsonu. Da so morda preveč hiteli, so v enem redkih trenutkov samokritike priznali tudi pri HBO-ju.

Ob tem je treba poudariti, da tretja sezona uradno še ni dobila zelene luči, tako da nič še ni zanesljivo. Pizzolatto je medtem po svojem knjižnem prvencu Galveston napisal scenarij za film, ki ga trenutno snemajo, medtem ko Milch še vedno draži z nekakšno oživitvijo Deadwooda, deset le po koncu serije, le da se še ne ve, ali bo to miniserija ali film. Ian McShane, zvezdnik Deadwooda, brez konkurence najboljše serije o Divjem zahodu, kar jih je kdaj prišlo na male zaslone, je sicer za najmanj dve leti zaseden s serijo Ameriški bogovi.

Po veliko špekulacijah, da je Pravi detektiv mrtev, je julija lani HBO-jev programski direktor Casey Bloys zagotovil, da sta "tako Nic kot HBO pripravljena poskusiti še eno sezono. Nic sicer trenutno dela pri nekaterih drugih projektih in še nima koncepta za tretjo sezono, so pa pripravljeni poskusiti tudi to, da bi kdo drug napisal scenarij, Nic pa bi projekt nadziral. To je dragocena franšiza, ni mrtva, samo nimajo še koncepta za tretjo sezono".

McConaughey ponovno kot Rust Cohle?
Še nekaj upanja za Pravega detektiva je oboževalcem serije nedavno vlil tudi McConaughey, ki je dejal, da bi bil pripravljen ponovno stopiti v čevlje detektiva Rusta Cohla, a je, kot rečeno, za zdaj še prezgodaj razmišljati o igralski zasedbi.

"Pogrešam Rusta Cohla. Pogrešam ga ob nedeljah zvečer," je priznal 47-letni oskarjevec decembra v oddaji Richa Eisena in dejal, da bi bil pripravljen vlogo ponoviti. "Ampak moralo bi biti v pravem kontekstu, na pravi način. Ko sem prebral izvirni scenarij, sem v 20 minutah vedel, da lahko igram tega tipa, Rusta Cohla. Če bi se to ponovno zgodilo, sem takoj za."