Simon Cowell je svoj X faktor prodal v številne države - vključno s Slovenijo. Foto: Reuters
Simon Cowell je svoj X faktor prodal v številne države - vključno s Slovenijo. Foto: Reuters
Knjiga, ki razkrije (skoraj) vse.
Na Ameriškem idolu je gledalce zabavala kemija med Cowellom in sodnico Paulo Abdul. Foto: Reuters
Krajše razmerje je imel s sestro Kylie Minogue, Danii. Foto: Reuters

Sweet Revenge: The Intimate Life of Simon Cowell (Sladko maščevanje: Intimno življenje Simona Cowella) je napisal britanski novinar in biograf Tom Bower, ki je pred tem pod lupo vzel že nekdanjega britanskega premierja Gordona Browna, zaprtega medijskega mogotca Conrada Blacka in nekdanjega lastnika Harrodsa Mohammada al-Fayeda.
Njegov zadnji portret se osredotoča na 52-letnega Cowella, ki je zaslovel kot producent in zajedljivi sodnik na TV-šovih, kakršna sta X faktor in Amerika ima talent. Bower pravi, da ga je prevzela zgodba glasbenega producenta srednjih let, ki mu je sekira padla v med, ko je spremenil starodobno tekmovanje talentov v moderen sodobni pojav, pri tem pa pospravil v žep okoli 200 miljonov funtov.
20 let poniževanja
Knjiga nam oriše moškega, ki se je vrsto let le s težavo prebijal v glasbenem poslu, nato pa uspeh zajel z veliko žlico, da bi obrekovalcem dokazal, da so se motili. "Več kot 20 let je požiral poniževanja," pove Bower za AP. "V šoli je bil popolna zguba, kot glasbeni producent je bil popolna zguba. Imel pa je šarm in sposobnost razumevanja glasbenega posla zaradi vseh svojih neuspehov."
Sweet Revenge je prva knjiga o Cowellu, ki je bila napisana z njegovim sodelovanjem, ne pa tudi avtorizacijo. Bower je preživel nešteto ur s Cowellom na krovu njegovega zasebnega letala, v njegovi losangeleški vili ter na njegovi jahti na jugu Francije in na Karibih. Kljub temu pa naj bi mogotec nekaterim svojim prijateljem in sodelavcem ukazal, da ne govorijo z Bowerjem, tako da je pisanje knjige postala igra maške in miši med avtorjem in njegovim subjektom.
Prisega na kratke zveze
Cowellu najbrž nekatere podrobnosti, opisane v knjigi, niso ravno všeč. Med njimi je denimo ta, da redno hodi na izpiranje debelega črevesa, ker "je tako očiščevalno" - in se njegove oči "zaradi tega bolj lesketajo". Vsak teden tudi za pol ure po infuziji dobiva vitamine in hranilne snovi.

Kljub govoricam pa ni gej. Knjiga tako razkriva tudi spalnične skrivnosti zvezdnika in popiše kratko razmerje z nekdanjo sodnico na X faktorju Danii Minogue. Po Bowerjevih navedbah resne zveze Cowella ne zanimajo: "Zanimajo ga le ženske, ki so brez zadržkov in nezapletene. Zveze ga ne zanimajo. Kot šolarček je."

Na splošno pa Bower meni, da je Cowellov portret v knjigi dokaj pozitiven. "Za zdaj me še ni tožil. In bilo je zabavno doživetje," pravi pisec. "Ne sedi na svojih odličjih. To je tisto, kar je pri njem prikupno. čeprav je nečimrn, je perfekcionist in profesionalen - in razume ta posel bolje kot večina."