Tolokonikova in Aljohina sta povedali, da ju je zapor opogumil predvsem zaradi izrazov podpore iz vsega sveta, zaradi česar bosta še bolj kritični do Putina, za katerega sta dejali, da ju je izpustil iz zapora zaradi olimpijskih iger. Američane sta pozvali, naj si ne zatiskajo oči pred dogajanji v Rusiji. Foto: EPA
Tolokonikova in Aljohina sta povedali, da ju je zapor opogumil predvsem zaradi izrazov podpore iz vsega sveta, zaradi česar bosta še bolj kritični do Putina, za katerega sta dejali, da ju je izpustil iz zapora zaradi olimpijskih iger. Američane sta pozvali, naj si ne zatiskajo oči pred dogajanji v Rusiji. Foto: EPA
Na odru Barclays Centra. Foto: Reuters
Skupina Pussy Riot je bila sestavljena leta 2011, v dveh letih in pol delovanja pa je priredila kar nekaj kontroverznih performansov. Foto: Reuters
Kaplja čez rob je bil nastop v moskovski katedrali. Foto: Reuters

"Nobena skrivnost ni, da Maša in Nadja nista več članici skupine in se ne bosta več udejstvovali radikalnega akcionizma," je zapisalo v pismu, objavljenem na strani Pussy Riot Live Journal, šest anonimnih članic te ruske skupine. "Glede na to, da sta se Nadja in Maša odločili, da ne bosta več del nas, prosimo, da njuno odločitev spoštujete. Pomnite: me nismo več Nadja in Maša. Onidve nista več Pussy Riot."

Pismo je bilo objavljeno kmalu za tem, ko sta 24-letna Nadežda Tolokonikova in leto dni starejša Marija Aljohina, kot sta njuni polni imeni, kot posebni gostji nastopili na velikem dobrodelnem koncertu organizacije Amnesty International v New Yorku.
V nabito polni dvorani v Barclays Centra v Brooklynu, kjer so med drugim nastopili še Yoko Ono, Lauryn Hill in The Flaming Lips, je Marijo in Nadjo predstavila Madonna, dekleti pa sta že predtem ves dan dajali intervjuje in izjave za ameriške medije ter nastopili v satirični oddaji Colbert Report, kjer sta skupaj z voditeljem Stephenom Colbertom zbijali šale na račun Putina.

Dekleti sta med drugim posebej opozorili na vladno spodbujanje sovraštva proti homoseksualcem. "Imejte odprte oči in ne kupujte vsega, kar vam bo skušal Putin prodati," sta povedali v Barclays Centru.
Kritika skupine
Njuna matična pankovska aktivistična skupina je nastop Nadje in Marije kritizirala, češ da nasprotuje "levičarski antikapitalistični ideologiji Pussy Riot".
"Za naša umetniška dela ne zaračunavamo vstopnine, vsi naši videi so dostopni brezplačno na spletu, gledalci naših performansov so vedno spontani mimoidoči in nikdar ne prodajamo vstopnic za naše predstave. Naši performansi so vedno nezakoniti ter prirejani izključno na nenapovedljivih lokacijah in javnih krajih, ki niso namenjeni tradicionalni zabavi," še piše v pismu, pod katerega so se podpisale Garadja, Fara, Šajba, Cat, Seraphima in Schumacher (gre za psevdonime).

Skupina sicer pozdravlja odločitev Tolokonikove in Aljohine, da bosta odslej delovali kot zagovornici pravic zapornikov, in ju opisuje kot "pogumni zagovornici človekovih pravic". A hkrati pismo izpostavlja, da njuno "institucionalizirano zagovorništvo" ni primerljivo z radikalno naravo Pussy Riot. "Žal, za nas, ju je tako zaneslo s težavami v ruskih zaporih, da sta popolnoma pozabili na težnje in ideale naše skupine - feminizem, separatistični upor, boj proti avtoritativnemu režimu in kultu osebnosti, zaradi česar sta bili navsezadnje tudi po krivici zaprti."

Protest proti Putinu
Na tiskovni konferenci pred koncertom Amnesty Internationala so novinarji nedavno pomiloščeni in iz zapora izpuščeni Tolokonikovo in Aljohino sicer povprašali o morebitnem sporu znotraj skupine Pussy Riot, a sta se odgovoru izognili. "Ko sva bili zaprti, je skupina Pussy Riot postala vsesplošno znana in iz skupine je prerasla v gibanje. Vsak si lahko nadene masko in priredi protest. Vsak je lahko član Pussy Riota," je na novinarsko vprašanje odgovorila Aljohina.

Nadja in Marija naj ne bi bili več v stiku s preostalimi članicami skupine Pussy Riot.

Tolokonikova in Aljohina sta bili obsojeni na dve leti zapora zaradi protestnega koncerta proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v moskovski katedrali leta 2012. Večina Rusov meni, da sta si kazen zaslužili, v mednarodni javnosti pa sta postali skupaj s svojo skupino simbol boja za človekove pravice v Rusiji. Putin ju je ukazal izpustiti lani decembra, da bi pomiril mednarodne kritike pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju.