Charles je s soprogo Camillo v zadnjih dneh obiskoval pomembne osebnosti v Indiji. Foto: EPA
Charles je s soprogo Camillo v zadnjih dneh obiskoval pomembne osebnosti v Indiji. Foto: EPA

Najstarejši sin britanske kraljice Elizabete II., ki je julija dobil prvega vnuka, princa Georgea, je prvi v vrsti za britanski prestol. Čakanje zanj menda ni bilo lahko, zdaj pa se počasi le prebija v prve vrste. 87-letna Elizabeta namreč počasi zmanjšuje obseg svojih nalog.

Tako bo Charles, ki je ravnokar obiskal nekdanjo britansko kolonijo Indijo, kmalu zasedel kraljičino mesto na srečanju predsednikov vlad držav Commonwealtha v Šrilanki. Elizabeta je v času svojega vladanja, od leta 1952, na omenjenem vrhu manjkala le enkrat.

S Camillo je "srečnejši človek"
Pred leti je na Charlesa sicer letelo veliko pozivov, naj se odreče pravici do prestola, k čemur sta največ prispevala njegovo zunajzakonsko razmerje s Camillo Parker-Bowles in ločitev od priljubljene prve žene Diane. "V zakonu smo bili trije, tako da je bilo nekaj gneče," je nekoč dejala zdaj že pokojna Diana.

A od takrat je Charles počasi znova uspelo pridobiti ljudsko podporo. Večina njegovih prihodnjih podanikov tako zdaj meni, da bi moral prav on po slovesu Elizabete postati britanski kralj. Pomembno je tudi, da so Britanci očitno odpustili Camilli, s katero se je Charles poročil leta 2005.

"Odkar ima Charles Camillo za ženo, je enostavno veliko srečnejši človek - in srečnejši človek bolje deluje," meni avtorica Charlesove biografije Penny Junor. V njegovem življenju pa Junorjeva vidi še eno prednost, ki naj bi ga naredila za dobrega kralja. "Charles je imel 40 let časa, da je prepotoval svet in spoznal svetovne voditelje. Neverjetno dobro je pripravljen," je poudarila.