Princa Charlesa naj bi skrbelo, da ob prevzemu krone ne bo mogel opravljati dosedanjih dobrodelnih dejavnosti. Foto: EPA
Princa Charlesa naj bi skrbelo, da ob prevzemu krone ne bo mogel opravljati dosedanjih dobrodelnih dejavnosti. Foto: EPA
Družinski portret po krstu malega princa Georgea. Foto: EPA

"To ni stališče valižanskega princa in tega se mu ne bi smelo pripisovati, saj ni izrekel teh besed," je dejal njegov tiskovni predstavnik. "Princ je vse svoje življenje vestno podpiral kraljico, uradne dolžnosti in dobrodelno delo pa je vedno opravljal vzporedno," je dodal.

Tudi novinarka časnika Time Magazine Catherine Mayer, ki je za potrebe portreta o princu Charlesu intervjuvala več kot 50 njegovih prijateljev in znancev, je dejala, da so mediji besede vzeli iz konteksta. "To je bila referenca na njegovo pomanjkanje časa," je pojasnila in dodala, da princ nikakor ni dejal, da ne želi postati kralj.

Mayerjeva je v portretu princa, ki bo prihodnji mesec dopolnil 65 let, citirala člana kraljeve družine, ki naj bi dejal, da je Charles zaskrbljen, da ne bo uresničil vseh svojih dobrodelnih ambicij, še preden nanj padejo "sence zapora".

Charles že občuti "težo krone"
Kljub temu pa je Mayerjeva po intervjuju s Charlesom zapisala, da je valižanski princ del obveznosti kraljice Elizabete II. prevzel brez posebnega "veselja" in da že občuti "težo krone", prav tako pa skrbi glede učinka, ki ga bo imela na opravljanje njegovega dosedanjega dela.

Charles je del obveznosti 87-letne kraljice prevzel skupaj še z nekaterimi drugimi člani kraljeve družine. Tako bo decembra v Šrilanki kraljico prvič zastopal na srečanju predsednikov vlad držav Commonwealtha.