Nalogo spremljevalca kraljice Elizabete II. princ Filip potrpežljivo opravlja že 60 let. Vloga mu je, kot sam priznava, na začetku šla precej na živce. Foto: EPA
Nalogo spremljevalca kraljice Elizabete II. princ Filip potrpežljivo opravlja že 60 let. Vloga mu je, kot sam priznava, na začetku šla precej na živce. Foto: EPA
Med državniškim obiskom v Ljudski republiki Kitajski leta 1986 naj bi se princ na srečanju z britanskimi študenti na Kitajskem pošalil: 'Če boste tukaj še dolgo, boste dobili poševne oči.' Britanski mediji so zgroženo poročali o rasni nestrpnosti, kitajskih oblasti pa njegove besede niti niso zmotile. Foto: EPA

To je povsem v slogu sivolasega šarmerja, ki že 60 let zvesto opravlja delo princa soproga in občasno polni naslovnice medijev zaradi svojih neokusnih izjav. Živahen in neverjetno čil, vojvoda Edinburški pri svojih letih ne kaže znakov, da se namerava umiriti in je pri zbijanju šal, s katerimi si je nemalokrat nakopal težave, še vedno enako hiter.

Filip, ki svoji soprogi in monarhinji Elizabeti II. stoji ob strani že dolgih 60 let, bi si lahko na svoj rojstni dan v petek privoščil prost dan, vendar se je sivolasi princ raje odločil, da bo preživel povsem običajen delovni dan. Med drugim bo gostil sprejem in se udeležil konference vojaških poveljnikov.

Princu se je ob visokem jubileju v parlamentu v sredo poklonil tudi britanski premier David Cameron, ki je svoj govor v Filipovem slogu strnil v stavku, da "pamet ne more doumeti, česar zadnjica ne more trpeti".

"Pa kaj? Človek se pač postara!"
Revija The Oldie magazine pa je princu Filipu nedavno podelila laskavi naslov "starec leta", kar pa na princa ni naredilo posebnega vtisa. "Pa kaj? Človek se pač postara!" je bil njegov komentar v intervjuju za televizijo ITV.

Princ, znan po svoji neposrednosti, odkritosrčnosti in nepotrpežljivosti, je tudi sicer spričo okrogle obletnice pokazal bore malo vznemirjenja. Na vprašanje, ali je kar koli, kar bi v življenju storil drugače, je odgovoril: "Ne bi želel storiti napak, ki sem jih storil; ampak ne bom vam povedal, katerih!"

Filip je bil rojen kot Filipos, princ Grčije in Danske, na kuhinjski mizi na grškem otoku Krfu 10. junija 1921. Z 18 meseci je v zaboju s pomarančami na ladji z begunci prispel v Veliko Britanijo. S takrat 13-letno Elizabeto, ki je bila že britanska prestolonaslednica, sta se spoznala leta 1939. Bila naj bi ljubezen na prvi pogled.

Izjave, ki so včasih na meji slabega okusa
Par se je poročil 20. novembra 1947 v Westminstrski opatiji v Londonu, poročni zvonovi pa so za takrat 26-letnega Filipa tudi pomenili konec njegove vojaške kariere. Namesto da bi se v britanski mornarici vzpenjal po karierni lestvici, se je moral preleviti v spremljevalca Elizabete II. Nalogo potrpežljivo opravlja že 60 let, s čimer se je vpisal v zgodovino britanske monarhije kot soprog spremljevalec z najdaljšim stažem. Vloga mu je, kot sama priznava, sicer na začetku šla na živce.

Sčasoma se je privadil na vlogo moža, ki podpira in spremlja kraljico med obiski in na slovesnostih ter zabava ljudi s svojimi nenavadnimi izjavami, ki so včasih že na meji slabega okusa. "Torej vam je uspelo, da vas niso pojedli?" je dejal britanskim študentom leta 1998 med potovanjem po Papui Novi Gvineji.

Britanska kraljeva družina bo Filipov 90. rojstni dan formalno proslavila z zahvalno mašo v kapeli svetega Jurija na gradu Windsor in s sprejemom, ki se ju bodo udeležili člani družine.