Princ Harry je na novinarski konferenci oblekel bundo, ki jo bo nosil med odpravo na južni tečaj. Foto: EPA
Princ Harry je na novinarski konferenci oblekel bundo, ki jo bo nosil med odpravo na južni tečaj. Foto: EPA

Harry se bo namreč pridružil ranjenim vojnim veteranom iz Velike Britanije, ZDA, Kanade in Avstralije, ki so na bojišču utrpeli hude poškodbe. "Naš cilj je omogočiti našim najpogumnejšim vojakom in vojakinjam, da še naprej počnejo tisto, v čemer so najboljši - soočiti se z izzivom in navdihniti druge, da storijo enako," je 28-letni princ povedal na tiskovni konferenci v Londonu.

Veterani se bodo razdelili v več ekip, vsako pa bodo spremljali lokalni vodiči, zdravniška ekipa in podporna enota. Od začetka do konca odprave jih bo čakalo več kot 330 kilometrov, ki jih bodo premagovali peš in na smučeh, med potjo pa se bodo borili z ekstremnimi vremenskimi pogoji - snežnimi viharji in nizkimi temperaturami.

"Ti ljudje so za svobodo žrtvovali vse. Njihova odločitev, da se bodo spopadli s pohodom čez južni tečaj, pa le še poudarja njihove največje odlike - duševno in telesno moč ter nezlomljiv duh," je še povedal Harry, ki se je tudi pošalil: "Temu sicer ne smemo reči dirka, toda mislim, da vsi vemo, kako bo na koncu."

Hude poškodbe z bojišča
Prinčevo ekipo bodo sestavljali še 34-letni Škot Duncan Slater, ki je leta 2009 zaradi eksplozije v Afganistanu ostal brez obeh nog, 34-letna Kate Philp iz Worcestershira in 31-letni Guy Disney iz Oxforda, ki sta brez noge ostala v raketnem napadu in 36-letni Ibrar Ali, ki ga je roke stala obcestna bomba.