Poročila sta se maja letos na gradu Windsor. Foto: Reuters
Poročila sta se maja letos na gradu Windsor. Foto: Reuters
Princ Harry in Meghan Markle
Veljata za bolj priljubljena člana kraljeve družine. Foto: Reuters
Princ Harry in Meghan Markle
Njuna poroka je veljala za vrhunec družabnih dogodkov na Otoku letos. Foto: Reuters

"Harry in Meghan se zahvaljujeta za vso podporo, ki sta jo od ljudi z vseh koncev sveta dobila po poroki, in sta srečna, da lahko veselo novico delita z javnostjo," so še zapisali. Njun otrok bo sedmi v vrsti za britanski prestol.

To bo prvi otrok za 37-letno Američanko, ki pa je bila pred Harryjem že enkrat poročena – med letoma 2011 in 2013 z ameriškim producentom Trevorjem Engelsonom.

Ji bo pomagala mama?
Po poročanju angleških medijev sta novico o naraščaju najožjim sorodnikom povedala v petek, ko se je vsa "druščina" zbrala v gradu Windsor, kjer se je poročila kraljičina vnukinja princesa Eugenie. Poročajo tudi, da naj bi se Meghanina mama Doria Ragland iz Kalifornije preselila v London, kjer naj bi hčerki pomagala skrbeti za otroka, saj naj Meghan ne bi bila naklonjena pomoči varuške.

Namigi, da bi lahko bila Meghan noseča, so se pojavile tudi v petek na poroki, saj je nosila dolg, temnomoder plašč, danes ob prihodu v Sydney pa je v rokah držala dve veliki mapi, s katerima je zakrivala svoj trebuh.

Kraljica "očarana" nad novico
Novico o nosečnosti je britanska kraljica Elizabeta II. sprejela z "očaranostjo", tako kot tudi njen soprog, princ Filip, ter Harryjev oče, princ Charles, in njegova soproga Camilla. Mati vojvodinje Susseške Doria Raglan je medtem glede na sporočilo Buckinghamske palače "ob tej lepi novici zelo srečna in si čim prej želi prvega vnuka".

Britanska premierka Theresa May je na Twitterju zapisala, da paru najtopleje čestita za veselo novico. "Želim jima vse najboljše," je dodala. "Kakšna fantastična novica. Avstralija je navdušena, za oba. Veselim se, da bom med vajinim obiskom tu spodaj lahko delil vajino veselje," pa je tvitnil avstralski premier Scott Morrison.

Na informacijo o prihodnjem naraščaju v britanski kraljevi družini se je moral odzvati celo tiskovni predstavnik Evropske komisije, ko je govoril o prihajajočem vrhu EU-ja in s tem zvezi o zastoju v pogajanjih v brexitu. Na vprašanje, ali bo novica o naraščaju princa Harryja in Meghan vplivala na vzdušje v EU-ju, je odgovoril: "Kraljevemu paru želimo ob tej čudoviti novici iz vsega srca vse najboljše."

Mediji so že začeli ugibati o spolu in imenu otroka. Glede na stavnico Paddy Power je favorit med imeni Diana po preminuli materi princa Harryja za deklico in Arthur za fantka. Otroku princa Harryja in Meghan sicer ne pripada naziv princ oziroma princesa, razen če se bo kraljica odločila drugače.

16 dni za Avstralijo, Fidži, Tongo in Novo Zelandijo
Kraljeva družina je javnosti veselo novico sporočila prav na dan, ko sta Meghan in Harry prispela v Avstralijo na svojo prvo skupno kraljevsko turnejo. Že sta prispela v Sydney, kjer si bosta ogledala ples aboriginov in obiskala znameniti živalski vrt Taronga. Kot gledalca se bosta udeležila tudi dogodka Invictus Games. Na igrah, ki jih je ustanovil prav Harry, se merijo v oboroženih spopadih ranjeni vojaki.

Zatem bosta obiskala tudi Fidži, Tongo in Novo Zelandijo. Harry je bil zadnjič na celini "tam spodaj" lani, vojvodinja pa je prvič stopila na avstralska tla; pred leti je kot turistka obiskala le Novo Zelandijo.

Tudi Harryjev brat princ William in njegova žena Catherina, vojvodinja Cambriška, sta aprila leta 2014 18 dni preživela v Avstraliji in sosednjih državah.

Marklova, ki je bila rojena v Kaliforniji, je bila pred zvezo s princem Harryjem uveljavljena igralka, najbolj znana po vlogi Rachel v odvetniški nanizanki Suits (Nepremagljivi dvojec). S Harryjem, vnukom kraljice Elizabete II. in petim v vrsti za britanski prestol, sta se poročila maja v kapeli sv. Jurija na gradu Windsor. Po poroki sta prejela naziv vojvoda in vojvodinja Susseška.