Po sobotni zmagi na preliminarnih volitvah v Južni Karolini je Trump spodbudil Melanio, naj spregovori še ona. Foto: Reuters
Po sobotni zmagi na preliminarnih volitvah v Južni Karolini je Trump spodbudil Melanio, naj spregovori še ona. Foto: Reuters
Melania je v New York prišla kot manekenka leta 1996. Foto: AP
Melanijo Knavs je pri 17 letih odkril fotograf Stane Jerko. Foto: Reuters
Večjo vlogo v Trumpovi kampanji igra njegova hčerka Ivanka (levo), ki se mu je rodila v zakonu s Čehinjo Ivano Trump. Foto: Reuters
Melania poudarja, da je ameriško državljanstvo pridobila po povsem zakoniti poti. Foto: Reuters

45-letna nekdanja manekenka in morebitna prva dama ZDA (ta možnost se po vnovični zmagi Trumpa v Nevadi sploh ne zdi več tako zelo nemogoča) je v intervjuju z Miko Brzezinski v oddaji Morning Joe, posneti v njenem razkošnem, pozlačenem newyorškem stanovanju, prvič pojasnila tudi svoje videnje Trumpove politike proti priseljevanju. Navsezadnje, kdo je boljši za to kot ženska, ki je v ZDA prišla prav kot priseljenka?

"Jaz sem se ravnala po zakonu," je odgovorila Melania na vprašanje, kaj meni o moževi želji po gradnji zidu na meji z Mehiko in deportaciji muslimanov. "Nikdar nisem niti pomislila na to, da bi ostala tu brez dokumentov. Imela sem vizum in na vsake tri mesece sem se vračala v Slovenijo po nov vizum. Vrnila sem se, zaprosila za zeleno karto in po več letih zaprosila še za državljanstvo. Tako da sem spoštovala sistem, ravnala sem se po zakonu. In to moraš početi, ne smeš preprosto prosjačiti: pustite me ostati, nato pa kar se zgodi, se zgodi."

Trumpova, rojena leta 1970 v Sevnici kot Melanija Knavs, je tudi pojasnila, da si njen mož želi samo "začasno prepoved" vstopa muslimanov v ZDA, pa še to samo zato, ker si želi ohraniti Ameriko varno. "Moramo preverjati, kdo prihaja v državo. On si želi zaščititi Ameriko. Želi si zaščititi prebivalce Amerike, da bi imeli državo in to državo obvarovali. To je zanj zelo pomembno," je poudarila.

"Ne zdi se mi, da je užalil Mehičane"
Kaj pa zid, ki ga želi postaviti 69-letni nepremičninski mogotec na meji z Mehiko? "Ne zdi se mi, da je užalil Mehičane. Rekel je "nezakoniti priseljenci". Ni govoril o vseh. Govoril je o nezakonitih priseljencih. Načel je razpravo, ki je nihče drug ni. In po nekaj tednih, potem ko so ga dva tedna privijali in udrihali po njem v medijih, so ubrali druge strune. Rekli so: veste kaj, prav ima," je moža branila Melania, "Kar se dogaja po svetu, je zelo nevarno. Imate ljudi, za katere ne veste, kaj bodo storili."

Melania je tudi zavrnila vse tiste, ki njenega moža označujejo za "demagoga", "vulgarnega" in "rasista": "Imava že trdo kožo in veva, da ga bodo ljudje sodili in ga obkladali z najrazličnejšimi oznakami. Ne pripisujejo mu dovolj zaslug. Vse od junija, ko je napovedal svojo kandidaturo, mu ne pripisujejo dovolj zaslug."

Seveda se ni mogla ogniti niti vprašanjem o šovinizmu in seksizmu, ki Trumpa preganjajo še izraziteje, odkar je z insinuacijami o mesečnem perilu užalil Foxovo voditeljico Megyn Kelly. Brzezinskijeva je Melanio vprašala, kako se ravna z ženskami, zaposlenimi v podjetju Trump Organization, na kar je gospa Trump odgovorila, da povsem enakovredno. "Vidim ga v vsakodnevnem življenju. Ženske obravnava enako kot moške. Bo pa povedal, kar mu leži na duši, kar si misli. Ne bo se zadrževal samo zato, ker si ženska. Človek si, ženska ali moški, nobene razlike."

Na vprašanje, kako vulgaren je lahko Trump, pa: "No, ali se strinjam z njim vedno in povsod? Ne, se ne in mu to tudi povem, povem mu svoja mnenja, povem, kar si mislim. Včasih posluša, včasih ne. Spremljam novice od A do Ž. Vem, kaj se dogaja. Z možem se pogovarjam po telefonu večkrat na dan."

"Izjemen um"
V intervjuju je še povedala, da je bil Donaldov "izjemen um" tisti, ki jo je prvi pritegnil na njem, a je naglo dodala, da je sama povsem samostojna oseba. "Oba sva samostojni osebi. Jaz sem, on je. Ne želim ga spreminjati in on ne želi spreminjati mene."

Kot je pojasnila že nekajkrat prej, ni intenzivno vključena v moževo kampanjo, ker si želi, da bi imel njen sin, devetletni Barron Trump, "normalno življenje", zato raje ostaja z njim v New Yorku, kot pa spremlja moža na zborovanjih po državi. Ko pa je ni doma, na otroka pazi njena mama Amalija. Ob tem je pohvalila svoja starša, še posebej mamo, kako sta jo vzgajala, ko je odraščala v Sloveniji.

Trumpova, ki pravi, da poleg angleščine in slovenščine govori še italijansko, nemško in francosko, sicer ni razkrila, čemu bi se posvetila kot prva dama, da pa "ima že nekaj zamisli".

Donald Trump je prek Twitterja močno oglaševal ženin intervju, ob tem pa po torkovi zmagi v Nevadi dodal, da meni, da si lahko predsedniško nominacijo zagotovi že v dveh mesecih. Republikanska konvencija, na kateri stranka uradno potrdi svojega kandidata, bo sicer letos potekala med 18. in 21. julijem v Clevelandu. Kar primerna lokacija, glede na to, da je največ slovenskih priseljencev v ZDA prav v tem mestu.