Cristiano Ronaldo je zadnji nogometaš iz Španije, ki je pod drobnogledom zaradi davčnih utaj. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je zadnji nogometaš iz Španije, ki je pod drobnogledom zaradi davčnih utaj. Foto: Reuters

Španske davčne oblasti so začele preiskovati tudi (ne)plačevanje davkov superzvezdnika madridskega Reala Cristiana Ronalda, ki naj bi "skril" blizu 36 milijonov evrov. Portugalski nogometaš naj bi denar, ki ga je prejemal od multinacionalk za pokroviteljstvo, nakazoval v podjetje na Irskem, da bi se izognil plačilu davkov, poročajo španski mediji.

Časopis El Confidencial je poročal, da je Cristiano Ronaldo dlje časa izkoriščal marketinško podjetje Multisports & Image Managment (MIM), ki je nastalo leta 2004 v Dublinu, ter prek Irske dobil denar, ki ga je prejemal od velikih svetovnih podjetij. Irska ima namreč najnižjo davčno stopnjo za korporacije v Evropi, ki znaša okrog 12,5 odstotka.
Ustanovitelj podjetja MIM je odvetnik Andy Queen, ki neposredno ni povezan z Ronaldom, vendar El Confidencial pravi, da je v dokumentih, ki jih je objavil Football Leaks, jasno razvidno, da ima MIM od leta 2012 pravico uporabiti njegove osebnostne pravice - Ronaldovo ime, izjave, podpis, biografske podatke, fotografije in videoposnetke. Španski časopis Marca navaja, da bodo španske davčne oblasti preiskale davčne račune in preverile, ali se je Ronaldo s pomočjo podjetja MIM izognil plačilu davka.

Portugalcu grozi, da bo moral naknadno odšteti približno 43,5 odstotka davka od zaslužka. Če se bo izkazalo, da je Ronaldo, ki naj bi v letih 2013 in 2014 tudi na Portugalskem utajil zajeten kupček denarja, prek podjetja MIM res "skril" blizu 36 milijonov evrov neplačanih davkov, bo moral na sodišču kazensko odgovarjati za davčno utajo.