Helen Mirren in Meryl Streep - redki izjemi žensk v Hollywoodu, ki tudi po 50. letu lahko izbirajo med vlogami. Foto: EPA
Helen Mirren in Meryl Streep - redki izjemi žensk v Hollywoodu, ki tudi po 50. letu lahko izbirajo med vlogami. Foto: EPA
Crowe je s svojo izjavo verjetno prenekateri igralki stopil na žulj. Foto: EPA

Zvezdnik Gladiatorja, Čudovitega uma in Noeta meni, da bi morale starejše igralke preprosto sprejeti, da bi morale igrati vloge, primerne za njihovo starost.

50-letni oskarjevec je za tednik Australian Women’s Weekly povedal, da bi morali biti igralci "pripravljeni živeti v svoji koži" in sprejeti, da je življenje pač sestavljeno iz različnih obdobij. "Slišal sem za eno igralko, ki je skušala spremeniti svoj lik, da bi ta imel v filmu manj otrok. Pa si mislim: Nehaj se prerekati, samo odigraj vlogo!"

O pomanjkanju vlog za starejše ženske poteka burna debata že leta, pri čemer je kar nekaj uglednih igralk spregovorilo na to temo in kritiziralo diskriminatorno stanje v Hollywoodu. Ko je revija o tej temi povprašala Crowa, je ta odgovoril: "Če sem iskren, mislim, da boste odkrili, da je tista ženska, ki se pritožuje nad sušo, taka, ki si pri 40, 45 ali 48 letih še vedno želi igrati neko naivno mladenko in ne more razumeti, zakaj ne dobi vloge 21-letnega lika."

Streepova in Mirren bolj izjemi
"Meryl Streep vam bo dala 10.000 primerov in argumentov, zakaj je to navadno sranje. Prav tako Helen Mirren. Če si pripravljen živeti v lastni koži, lahko dobiš delo kot igralec. Če pa se skušaš pretvarjati, da si še vedno neki mladi žrebec, ko si že v mojih letih, potem pa to ne deluje. Bistvo je, da moraš biti pripravljen sprejeti, da so obdobja v življenju. Tako da ne morem biti večno Gladiator," je še dejal Crowe.

A Crowe ob tem pozablja, da je prav 69-letna Helen Mirren ena najglasnejših zagovornic, da bi moralo biti več starejših žensk v filmih, in redno protestira proti usihanju močnih vlog za ženske po določeni starosti. "Videla sem veliko preveč svojih briljantnih kolegic, ki pri svojih 20, 30 in 40 letih delajo brez prestanka, nato pa pri 50 naletijo na popolno puščavo, nič dela pa pomeni nič prihodka," je dejala ugledna igralka leta 2010. "Zamerim, da sem bila priča preživetju nekaterih zelo povprečnih moških igralcev in profesionalnemu propadu nekaterih zelo briljantnih ženskih igralk."

In tudi 65-letna Meryl Streep je v preteklosti že potožila, da igralke po 40. letu v Hollywoodu preprosto odpišejo in pokopljejo, pri čemer je ona sama bolj izjema. "Tu sem v imenu vseh starih bab in ponosna sem, da sem tu," je dejala trikratna oskarjevka.