Stewart je izprašal mnoge znane in vplivne Američane, gostil je tudi Baracka Obamo. Foto: EPA
Stewart je izprašal mnoge znane in vplivne Američane, gostil je tudi Baracka Obamo. Foto: EPA
Jon Stewart
Kaj bo počel zdaj, še ni povedal. Foto: EPA

The Daily Show, ki jo predvaja televizija Comedy Central, z vnašanjem več kot potrebne mere zdrave pameti, ironije in sarkazma v ameriško dnevno politiko, navdušuje milijone predvsem mlajših gledalcev v ZDA in tudi po svetu. "Njegova humoristična briljantnost je neprekosljiva," je dejala direktorica televizije Michele Ganeless, ki je potrdila Stewartovo slovo. Dodala je, da bo Stewart oddajo vodil še do nekaj časa, pojavili pa so se že namigi, da bi ga lahko nadomestil John Oliver, britanski komik, ki je sodeloval pri pisanju scenarijev za Stewartovo oddajo, danes pa ima svojo satirično oddajo.

Danes 52-letni Jon Stewart je vodenje oddaje začel leta 1999, ko so bili tarča njenih puščic predsednik Bill Clinton ter republikanci, ki so ga preganjali zaradi skokov čez plot s pripravnico Monico Lewinsky. Najbolj pa si je privoščil medije, predvsem kabelske televizije, ki predvajajo novice 24 ur na dan.

Privoščil si je mnoge
Prva žrtev je bila oddaja televizije CNN "Crossfire", v kateri so se republikanci in demokrati drli drug čez drugega. Stewart je kot gost oddaje neusmiljeno napadel eno in drugo stran in televizija CNN jo je kmalu zatem ukinila. Nato je svojo šaljivo ost usmeril predvsem v konservativno televizijo Fox, ki jo je začel brez dlake na jeziku imenovati za "bullshit mountain" oziroma po domače "gora oslarij".

Stewart je svojo oddajo zasnoval kot parodijo kabelskih novičarskih programov, v kateri nastopajo "dopisniki", ki na komično razložijo bistvo dnevnega političnega dogajanja. Večina teh dopisnikov je potem naredila izjemno uspešno samostojno kariero. Med njimi Stephen Colbert, ki bo kmalu nadomestil Davida Lettermana na televiziji CBS.

Leta 2013 je oddajo za nekaj mesecev zapustil, ker je režiral film Rosewater, ki je govoril o novinarju, rojenem v Iranu, ki so ga zaradi obtožb o vohunjenju za 118 dni zaprli v Teheranu. Ko se je vrnil na televizijo, je predvajal govor Baracka Obame o nujnosti vojaškega posredovanja v Siriji in ga komentiral: "Amerika bo vojaško napadla režim na Bližnjem vzhodu. Kot da ne bi nikoli odšel."

Žalostna priča informativni vrednosti ameriških televizij so ankete, ki ugotavljajo, da večina mladih Američanov informacije dobi iz oddaje The Daily Show. Televizija CNN želi za vsako ceno enakopravno predstaviti oba pogleda na določeno politično temo, čeprav je eden od obeh včasih popolnoma zgrešen. Televizija Fox je povsem na strani republikancev, televizija MSNBC pa na strani demokratov.

Ni znano, kaj bo počel
Stewart je v tej delitvi našel svoj prostor za smešenje enih in drugih. Oddaja in Stewart sta osvojila 19 televizijskih nagrad emmy in celo glasbeno nagrado grammy. Kakšni so njegovi načrti po slovesu od The Daily Showa, ni pojasnil.

"S pomočjo edinstvenega glasu in vizije je The Daily Show postal kulturni temelj za milijone oboževalcev in komična platforma brez primere, ki bo vztrajala še dolga leta," je še dodala televizija Comedy Central.