Šarapova sodeluje z Nikom že od svojega 11. leta. Foto: Reuters
Šarapova sodeluje z Nikom že od svojega 11. leta. Foto: Reuters
Marija Šarapova na Nikejevem promocijskem dogodku na ulicah New Yorka lansko pomlad. Ob njej še dva Nikejeva ambasadorja: Roger Federer in Eugenie Bouchard. Foto: AP
Šarapova proste dni izkorišča s promocijo svoje znamke slaščic Sugarpova. Foto: Facebook Marije Šarapove

Kot so sporočili iz nemškega Heada, bodo ostali z njo, ker naj bi mednarodna teniška zveza (ITF) odločitev o dveletni prepovedi sklenila na "sporni osnovi".

Ruska teniška zvezdnica je na dopinškem testu padla med Odprtim prvenstvom Avstralije januarja letos. V njenem vzorcu so odkrili sledi meldonija, substance, ki je bila na črni seznam uvrščena šele s 1. januarjem letos, a Marijina ekipa ni bila pozorna na obvestilo o osveženem seznamu prepovedanih poživil. ITF meni, da si je Šarapova za suspenz v celoti kriva sama, saj da bi se preprosto morala pozanimati, ali zdravilo, ki ga je jemala deset let, še lahko jemlje ali ne.

29-letna Šarapova se namerava na odločitev ITF-a pritožiti. "Ne morem sprejeti nepravičnega in prestrogega dveletnega suspenza," je zapisala na svojem Facebooku. In še: "S prepovedjo so soglasno sklenili, da tega, za kar sem kaznovana, nisem storila namerno. Mednarodna zveza je sodišče pozvala, naj me zaradi namerne kršitve suspendira za štiri leta, a so predlog zavrnili. Še naprej se nameravam boriti za to, kar se mi zdi prav. Zato se bom še naprej borila, da se bom na teniška igrišča vrnila čim prej."

Priznala svojo napako
Petkratna zmagovalka za grand slam je sicer marca sama stopila pred novinarje in razkrila, da je padla na dopinškem testu zaradi meldonija, zdravila, ki ga predpisujejo bolnikom s težavami s srcem. Nike je bil takrat med tistimi Marijinimi sponzorji, ki so prekinili sodelovanje z najbolje plačano žensko športnico, češ da bodo "situacijo pozorno spremljali".

A očitno jih ITF-ova obrazložitev za prepoved igranja ni prepričala, saj so v sredo sporočili: "ITF-ova komisija je sklenila, da Marija ni namerno kršila pravil. Marijino stališče je jasno, za svojo napako se je opravičila, zdaj pa se bo pritožila na dolžino suspenza. Glede na odločitev ITF-a in njihove dejanske ugotovitve, upamo, da bomo videli Marijo spet na igriščih, in ostajamo v partnerski navezi z njo."

Head po drugi strani sodelovanja s sibirsko lepotico nikdar ni niti začasno prekinil in je ob včerajšnji odločitvi ITF-a izdal precej ostro izjavo za javnost. "Odločitev, da se meldonij prepove, ni temeljila na obsežnem kliničnem testiranju in očitno je, da je WADA (Svetovna protidopinška agencija) meldonij prepovedala zaradi razširjenosti med športniki, ne pa zaradi dejanskih znanstvenih dokazov," so zapisali. "Glede na nam dostopna dejstva in okoliščine menimo, da gre za napačno odločitev. HEAD bo še naprej stal ob strani gospodični Šarapovi," je dejal direktor Heada Johan Eliasch.

Konec sodelovanja s Švicarji
Drugi sponzorji Šarapove se na razsodbo ITF-a še niso odzvali, je pa marca vse vezi s padlo tenisačico prekinil švicarski urar Tag Heuer, pri Porscheju pa so sporočili, da so "preložili" vse promocijske dogodke s Šarapovo.

Nikova naveza s Šarapovo je najdaljša od vseh njenih sponzorskih pogodb - podpisala jo je, ko ji je bilo komaj 11 let, štiri leta za tem, ko se je kot nadobudna teniška igralka z očetom preselila v ZDA. Leta 2010 je z ameriškim športnim gigantom podpisala novo, 70 milijonov dolarjev vredno osemletno pogodbo, za Nike je tudi oblikovala svojo linijo oblačil.

Po ocanah Forbesa je Šarapova samo lani zaslužila skoraj 32 milijonov dolarjev - več je med dekleti zaslužila samo njena tekmica Serena Williams. A Marijini zaslužki bodo letos zagotovo precej upadli.