1,66 metra in 60 kilogramov težka Anna pred začetkom finala v Lenzerheideju, ko še ni vedela, da se bo sezona v celoti obrnila v njeno korist. Foto: EPA
1,66 metra in 60 kilogramov težka Anna pred začetkom finala v Lenzerheideju, ko še ni vedela, da se bo sezona v celoti obrnila v njeno korist. Foto: EPA
Anna Fenninger
'Blond' Anne ni več. Pa saj je plavolask v belem cirkusu že tako veliko ... Foto: EPA
Anna Fenninger in Manuel Veith
Izzivalni gibi med proslavljanjem zlate olimpijske medalje v superveleslalomu v Sočiju. Manuel Veith je verjetno že navajen biti v njeni senci. Foto: EPA

"Šport potrebuje takšne obraze. Avstrija ima srečo, da ima takšno športnico, ki ne niza le uspehov, ampak ima tudi močno osebnost. Anna lahko trži modo, kozmetiko, druge ženske proizvode. Anna Fenninger je božji dar za oglase," je dejal njen menedžer Klaus Kärcher po izjemnem koncu sezone v Lenzerheideju, na katerem je temnolasa Avstrijka prvič v karieri visoko v zrak dvignila veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu, poleg tega pa je postala tudi najboljša veleslalomistka sezone.

Zahodni mediji se o Anni sicer še niso razpisali tako kot o Tini Maze, o kateri pogosto pišejo kot o "šampionki in popzvezdnici" in v nedogled omenjajo njeno skladbo My Way is My Decision, a verjetno jo bodo tudi novinarji, ki ne prihajajo iz smučarsko najrazvitejših držav, kmalu odkrili. Avstrijski mediji pa že pojejo slavospeve 24-letnici, ki je bila rojena 18. marca leta 1989, in vlečejo vzporednice z Marcelom Hirscherjem, najboljšim smučarjem sezone, saj sta Anna in Marcel povezana dobesedno že od malih nog.

Spoznala sta se še, ko sta bila "vrtičkarja"
Oba sta bila namreč rojena v Halleinu na Salzburškem, Marcel, ki je že tretjič osvojil skupno zmago, je le tri mesece starejši. On je odraščal v Annabergu, ona v le 46 kilometrov oddaljenem Adnetu. Skupaj sta se udeleževala prvih tekem in bila nekaj časa nato tudi sošolca. "Z Anno se poznava že 20 let, vsak konec tedna sva bila na istih tekmah. Ko sva odraščala, sva imela tudi podobne težave, saj so smučarski poznavalci in okolica veliko pričakovali od naju kljub najinim rosnim letom. Pogosto sva se tudi zabavala skupaj," je dejal Hirscher, Anna pa se je svojemu prijatelju poklonila za smučarski "tris": "Je že skoraj veteran, prav neverjetno se mi zdi, da je osvojil že tri kristalne globuse zapored. Mislim pa, da je kar vesel, da sem mu na odru delala družbo prav jaz," je dejala Anna in dodala, da je med njima, čeprav se med sezono vidita le redko, posebna vez. "Čutim, da sva si blizu, da sva povezana. Sva prijatelja."

Manuel je njena "skala"
Oba sta sicer srečno vezana. 1,66 metra visoka Fenningerjeva je že nekaj časa v zvezi z nekdanjim deskarjem na snegu, prav tako Avstrijcem Manuelom Veithom, ki je bil z njo tudi na olimpijskih igrah v Sočiju. Anna pogosto v intervjujih omeni, da je prav Manuel njena največja opora, ves dan sta preživela skupaj tudi pred superveleslalomskim olimpijskim nastopom, na katerem je nato Anna osvojila zlato. "Pogosto pomaga že, če greva skupaj na sprehod. Le spogledava se in točno ve, kako se počutim," ne skriva svoje ljubezni Avstrijka, ki se je je v mladosti prijel vzdevek "nova Annemarie Moser-Pröll".

Še kdaj plavolasa?
A Avstrijka nima veliko navijačev le zaradi svojih izjemnih uspehov, nemogoče je spregledati tudi njeno lepoto. Tudi sama rada še podpihuje moško domišljijo, saj se z veseljem odzove na povabila na različna fotografiranja, na katerih je oblečena v seksi oblačila ter pozira za revije in oglaševalske kampanje. Pred sezono je sicer presenetila številne, ko se je pojavila s povsem svetlimi lasmi, kar je med njenimi navijači sprožilo različne odzive, nekje po novem letu pa je spet postala takšna, kot smo je najbolj navajeni - temnolaska. "Če bi želela ohraniti svetle lase, bi imela veliko dela z barvanjem, tako da sem se raje vrnila k temni barvi," je takrat dejala ljubiteljica motorjev in vsega, kar je povezano z adrenalinom.

Pa še v eni vlogi se odlično počuti - kot zagovornica ohranjanja populacije gepardov, saj je še vedno obraz sklada Cheetah Conservation Fund.