Williamsova je tudi velika ljubiteljica mode in modnih revij. Foto: EPA
Williamsova je tudi velika ljubiteljica mode in modnih revij. Foto: EPA
Serena Williams
Igralka se je o seksizmu v športni industriji razgovorila v pogovoru za revijo The Cut. V njej se je morala zagovarjati, ker jo večkrat označijo za "možato" in samosvojo. V intervjuju se je dotaknila incidenta na teniškem igrišču leta 2009, ko je ugovarjala sodnici ob črti. "Vzela bom to j***** žogico in jo zarinila v tvoje j**** grlo," so bile besede, zaradi katerih je bila Williamsova kaznovana z okoli 73.000 evri. Besede, s katerimi bi po oceni Williamsove bolje odnesli igralci. Foto: EPA
Marija Šarapova
Čeprav ima manj uspehov na igrišču kot Williamsova, pa Šarapova dominira v boju za pokrovitelje. Foto: Reuters
Agnieszka Radwanska
Igralke tenisa se pogosto odločajo, da bodo ostale zveste bolj ženstvenemu videzu. Takšen je primer Agnieszke Radwanske. Foto: Reuters
plesalka Misty Copeland
A visoki standardi ženstvenosti se ne pojavljajo le v tenisu, ampak tudi v drugih športih. Foto: Reuters

Po zmagi v Wimbledonu je Williamsovo po čestitki avtorice franšize Harry Potter J. K. Rowling čakal napad na Twitterju, kjer je eden izmed uporabnikov zapisal, da je grajena kot moški. "Moški trdijo, da je izredno mišičasta ženska grajena kot moški, feministke oporekajo, da ima prsi in zadnjico. To je Twitter v letu 2015," je zapisal uporabnik in se neposredno navezal na čestitko britanske pisateljice.

Napad na Twitterju se ni ustavil pri teh besedah, čeprav ji je Rowlingova stopila v bran. "Grajena kot moški," je spraševala Rowlingova. "Da, moj mož v obleki je videti takole. Ti si bedak," je zapisala ob fotografiji Williamsove.

Napad prek Twitterja ni šel mimo Williamsove, kar lahko neposredno sklepamo iz zadnje serije fotografij, ki jih je tenisačica posnela za intervju z revijo New York Magazine. Na njih izkazuje svoje izklesano telo, medtem ko dela špago. Za naslovnico pa se je oblekla v zapeljivo črno obleko, na kateri prikazuje svojo ženstveno plat.

Toda zdi se, da kar koli naredi, ni dovolj, da potrdi primat tudi zunaj igrišč. Pred tedni je osvojila svoj 21. naslov na največjih turnirjih, hkrati je 17. v svoji karieri premagala svojo veliko tekmico Marijo Šarapovo, a še vedno ni odšla iz Wimbledona kot zmagovalka.

Prav to je razmišljal v nedavni kolumni nekdanji vrhunski košarkar v Ligi NBA, danes kolumnist, Kareem Abdul-Jabbar. "Williamsova, ki je zaslužila več denarja na igrišču kot katera koli druga tenisačica na svetu, je ves čas zasenčena od ženske, ki jo neprestano premaguje," je zapisal Abdul-Jabbar.

Po novih podatkih revije Forbes je Šarapova v letu 2015 zaslužila okoli 26,1 milijona evrov, Williamsova pa 22 milijonov evrov. Abdul-Jabbar je v svoji kolumni primerjal njun zaslužek v letu 2014, ko je Šarapova zaslužila 25,9 milijona evrov (od tega je bilo 20 milijonov evrov od sponzorskih pogodb), medtem ko je Williamsova zaslužila okoli 18,3 milijona evrov (le 4,4 milijona evrov je prejela od sponzorskih pogodb).

Williamsova in Copelandova proti svetu
Vzrok za nenavadno razmerje je Abdul-Jabbar našel v razlagi, da pokrovitelji ne nagradijo vedno najboljših atletov. "Pogosto nagradijo tiste, ki najbolje predstavljajo lepotne ideale zahodnega sveta," je zapisal v svoji kolumni. Williamsovo je primerjal z usodo temnopolte baletnice Misty Copeland, ki je postala prva temnopolta primabalerina.

"Obstajajo ljudje, ki pravijo, da nimam telesa plesalke in da so moje noge preveč mišičaste, zato naj ne bi smela nositi tutuja - da mi ne pristaja," je dejala nekoč Copelandova. Tovrstne izjave po besedah Abdul-Jabbarja škodijo zaznavanju lepote. Tako sklene, da so napadi na postavi Williamsove in Copelandove prisotni deloma, ker ne ustrezata idealu ženstvenosti zahodnega sveta. Po drugi strani pa, ker obstaja nespoštljiv ideal do ženskega telesa na splošno.

Nekdanji košarkar je tako opozoril na pritisk javnosti, ki od športnic zahteva veliko mero ženstvenosti. Ko je predsednik ruske teniške zveze Šamil Tarpišev Sereno in njeno sestro Venus označil za "brata Williams" si je prislužil kazen v znesku 22.300 evrov. Hkrati pa je zaradi njega Serena začela na prireditvah pogosteje nositi dolge rokave, saj pravi, da lahko le z njimi skrije svoje mišičaste roke.

Prodaja se obraz, ne šport
Lepotni standardi se tako z leti vedno bolj odražajo v svetu tenisa. Tenisačice se tako bolj osredotočajo na svojo marketinško podobo kot na fizične sposobnosti. Trener poljske tenisačice Agnieszke Radwanske (ki meri v višino 1,72 metra in tehta zgolj 56 kilogramov) je tako že pred časom sprejel odločitev, da jo kot najmanjšo igralko obdrži med prvih deset igralk na svetovni lestvici. "Ker je v prvi vrsti ženska in hoče ostati ženska," je dejal trener za New York Times.

Andrea Petković, tenisačica iz Bosne in Hercegovine, je izjavila, da sovraži fotografije, na katerih se vidijo njene mišičaste roke. "Ne počutim se ženstveno. Ne vem, verjetno sem samo negotova, kaj bodo rekli ljudje. To je neumno, ampak s temi pomisleki se ukvarja vsaka ženska. Rada bi bila samozavestna igralka, ki je ponosna na svoje telo. Tam, kjer sem odraščala, so ženske bolj sodili po naših postavah - in zato sem manj samozavestna," je dejala Petkovićeva.

In nazaj k Šarapovi. 1,88 metra visoka in 59 kilogramov težka igralka je izjavila, da bi želela, da bi bila še bolj drobčkana. "Ne prenesem dvigovanja uteži, ki so težje od dveh kilogramov. Nadležno je in zahteva precej težkega dela. In v mojem športu se mi to zdi nepotrebno," je dejala Šarapova, tenisačica, ki jo je 17-krat premagala tekmovalka, ki stavi vse na fizično moč.