Shia LaBeouf na premieri filma Nimfomanka na Berlinalu. Foto: Reuters
Shia LaBeouf na premieri filma Nimfomanka na Berlinalu. Foto: Reuters
Z Megan Fox v Transformerjih. Foto: NN
Nov dan, nova aretacija. Tokrat v Austinu. Foto: Reuters

Vidno opitega LaBeoufa je policija v Austinu aretirala v petek zvečer v delu mesta, znanem po svojih lokalih in nočnih klubih. Igralec se je na austinski 6. ulici mudil na znanem glasbenem festivalu Austin City Limits, ki vsako leto v to živahno mesto privabi na tisoče obiskovalcev.

Po poročanju TMZ-ja je okajeni LaBeouf tekel po ulici, nato jo naravnost pred policijo prečkal zunaj prehoda za pešce, nato pa kljub večkratnim opozorilom mož postave svoje početje nadaljeval, zato so ga vklenili in odpeljali v pridržanje. LaBeoufu, ki ga je na njegovem večernem izhodu spremljala neznana spremljevalka, so predtem zaradi vidne opitosti zavrnili vstop v neki bar. Austinska policija je na svoji strani objavila krajšo izjavo in policijsko fotografijo zvezdnika.

LaBeoufov predstavnik za medije aretacije še ni komentiral.

Prekletstvo otroškega zvezdnika
Zdi se, da je Shia, sin edinec plesalke in vietnamskega vojnega veterana, ki je kot otrok spremljal očeta na srečanja anonimnih alkoholikov, še eden izmed tistih, ki so podlegli prekletstvu otroških zvezdnikov. Da bi ubežal stiskam odraščanja v revni in s kriminalom prežeti losangeleški soseski, je pri vsega desetih letih že nastopal kot stand-up komik. "Imel sem umazana usta 50-letnika na telesu desetletnika," se spominja LaBeouf, ki je kmalu zatem zaslovel v Disneyjevi otroški TV-seriji Even Stevens.
Preskok v višjo ligo je doživel leta 2007 z vlogo v trilerju Disturbia, s katero je prepričal kritike, že naslednje leto pa je z visokoproračunsko uspešnico Transformerji dosegel še širši krog gledalcev. Zdelo se je, da ima odprta vsa vrata, a vloge, ki so sledile (Indiana Jones, Eagle Eye, Wall Street), so bile med kritiki sprejete z mešanimi odzivi in Shii, ki je v transformerski franšizi nastopil še dvakrat, nikdar ni zares uspelo unovčiti vseh svojih zgodnejših obetov.

Mu je pa uspelo med snemanjem Transformerjev omrežiti kar dve oddani soigralki - Isabel Lucas (ko je bila še v zvezi z Adrianom Grenierjem) in Megan Fox, ki je bila že takrat v zvezi s svojim poznejšim možem Brianom Austinom Greenom.

Težave z zakonom so ga spremljale, še preden je zaslovel - že leta 2005 je bil kot 19-letnik aretiran zaradi napada, ko je v navalu besa z avtom zapeljal v svojega soseda. Leta 2007 je bil aretiran zaradi nepooblaščenega vstopa na tuje zemljišče, leto dni pozneje je bil kaznovan, ker se ni pojavil pred sodiščem, istega leta pa je bil kaznovan tudi zaradi povzročitve prometne nesreče pod vplivom alkohola.

Z vrečko na glavi na premiero
Leta 2011 je bil pridržan zaradi fizičnega spopada v losangeleškem baru, leta 2013 pa so se naj vsule obtožbe plagiatorstva, tako pri njegovem kratkem filmu kot tudi stripih. Shia se je branil, češ da avtorske pravice umetnike preveč omejujejo.

Lani so ga morali zaradi izgredov odstraniti s predstave v newyorškem gledališču Studio 54 in poklicati policijo, nato pa je LaBeouf med aretacijo pljunil policista in ga psoval s "homofobnimi žaljivkami".

A bizarne zgodbe, v katere je bil v zadnjih dveh letih vpleten Shia, so se tu šele začele. Novembra lani je javnosti oznanil, da ga je med njegovim monoperformansom #IAMSORRY neka ženska slekla in "posilila", in to vpričo njegovega takratnega dekleta. Ni treba poudarjati, da se zveza po tem ni obdržala, čeprav sta bila z Mio Goth par še do letos poleti, ko so ju kamere na ulicah Tübingena v Nemčiji ujele med srditim pijanskim prepirom, med katerim je izjavil, da bi jo lahko ubil.

Januarja lani je Shia sicer z izjavo "Nisem več slaven" prek Twitterja naznanil, da se umika iz javnega življenja, nato pa se naslednji mesec na berlinski premieri Von Trierjeve Nimfomanke pojavil s papirnato vrečko na glavi.

In umika v resnici nikdar ni bilo - lani smo ga tako lahko gledali v vojni drami Bes z Bradom Pittom, letos je nastopil v Siinem videu Elastic Heart, pred kratkim je premiero ugledal triler Man Down, v postprodukciji pa je drama American Honey.