Poročila se bosta aprila. Foto: EPA
Poročila se bosta aprila. Foto: EPA
Andy Murray in Kim Sears
Poporočno potovanje bo sledilo, ko Andy konča sezono. Foto: EPA
Graščina, kjer bo potekalo poročno slavje, je lep primer viktorijanske arhitekture. Foto: Uradna stran hotela
Andy Murray
Andy Murray je ponos Škotske. Foto: Reuters

Poroka po pisanju medijev z Otoka ne bo potekala v zaprtem krogu, ampak bo še kako javni dogodek.

Za veliko slavje naj bi wimbledonskega šampiona iz leta 2013 nagovorili njegovi someščani. Športnik je privolil v to, da svoj veliki dan proslavi s someščani in oboževalci - ti naj bi se v trumah napotili v Dunblane, da bi vsaj od daleč pozdravili priljubljenega teniškega igralca in njegovo izbranko Kim Sears.

Poroka se ne bo zgodila v majhni kapelici v Andyjevem luksuznem hotelu Cromlix House Hotel (kapelica sprejme 28 ljudi), ki je nedaleč od njegovega domačega kraja Dunblana, temveč v katedrali Dunblane, ki sprejme 300 ljudi. Predstojnik katedrale ni mogel potrditi, da bo Andyjeva poroka pri njih, saj pravila predpisujejo, da ne smejo govoriti o porokah: "Kjer koli poroka že bo, vlada v mestu vznemirjenje, saj je Dunblane ponosen na Andyja. Mislim, da so vsi meščani resnično veseli zanj."

Murrayjev stric Niall Erskine je povedal, da se je njegov nečak pravilno odločil, saj je imel v preteklosti veliko podpore someščanov: "Andy se veseli, da bo zbral družino in prijatelje v Dunblanu. Prepričan sem, da bo veliko ljudi prišlo, da bi videlo karavano avtomobilov, ki se bodo pripeljali na poroko. To bo veliki dan."

Teniški igralec miren pred poroko
27-letni Andy Murray in leto mlajša Kim Sears (ima diplomo iz angleške književnosti, njen oče pa je nekdanji igralec tenisa, danes trener Nigel Sears) sta se zaročila novembra lani po devetih letih zveze. Par se je spoznal na Odprtem prvenstvu ZDA, v zakonski jarem pa naj bi skočil 11. aprila.

Svatje se bodo pred poroko in po njej družili v prej omenjenem Andyjevem hotelu, ki ga je kupil leta 2013 za dva milijona funtov. Priljubljeni Škot je povedal, da bodo na poročni dan ob njem stale tri poročne priče - njegov brat Jamie in prijatelja Ross Hutchins in Carlos Mier, Kim pa naj bi imela ob sebi štiri družice.

Andy je razkril še, da bo na svoj poročni dan nosil tradicionalno škotsko moško oblačilo kilt, na vprašanje, ali bo nosil kaj pod njim - na Škotskem je postalo tradicionalno, da pod kiltom ne nosijo perila - pa je odgovoril, da se bo odločil na dan poroke. Ali ga je kaj strah poročnega dne? "Nekako se počutim, kot da sva že poročena, saj sva skupaj ves čas in skupaj živiva, tako da se praktično ne bo nič spremenilo. Mislim, da bom bolj živčen, ko bova imela otroke, saj bo to življenje resnično spremenilo, na dober način, seveda."

Veselje po pokolu
Mesto želi skupaj proslaviti veliki dan najbolj znanega "sina iz Dunblana", saj si po 19 letih, odkar je mesto ovila žalost, želijo malo veselja. V katedrali, v kateri se bo Andy poročil, so opravili pogrebe in spominske slovesnosti za nekatere žrtve pokola, ki se je zgodil 13. marca 1996. Spomnimo, v osnovno šolo v Dunblanu na Škotskem je vkorakal 43-letni Thomas Hamilton, oborožen s štirimi pištolami. Med streljanjem je ubil 16 učencev in odraslega, preden si je sodil sam. Za las je smrti takrat ušel osemletni Andy Murray.