Natalie Wood je imela burno ljubezensko življenje: pri rosnih 16 letih je imela razmerje s 43-letnim režiserjem Upornika brez razloga, Nicholasom Rayem, nato pa je še kot najstnica hodila na zmenke s starejšimi igralci, za katere se je dogovoril njen studio, vključno z 38-letnim Raymondom Burrom. Med njenimi spremljevalci so bili še Michael Caine, Steve McQueen, Tony Curtis, Warren Beatty, Dennis Hopper in Elvis Presley. Foto: EPA
Natalie Wood je imela burno ljubezensko življenje: pri rosnih 16 letih je imela razmerje s 43-letnim režiserjem Upornika brez razloga, Nicholasom Rayem, nato pa je še kot najstnica hodila na zmenke s starejšimi igralci, za katere se je dogovoril njen studio, vključno z 38-letnim Raymondom Burrom. Med njenimi spremljevalci so bili še Michael Caine, Steve McQueen, Tony Curtis, Warren Beatty, Dennis Hopper in Elvis Presley. Foto: EPA
Znanstvena fantastika Brainstorm, v katerem sta zaigrala Walken in Woodova, je bil igralkin zadnji film.
Kapitan jahte Splendour, Dennis Davern, je leta 2011 priznal, da se je oblastem zlagal. Foto: Reuters
Wagner in Woodova sta bila poročena dvakrat. Foto: EPA
Z Jamesom Deanom v Uporniku brez razloga. Foto: EPA

Truplo 43-letne ameriške igralke, ki je bila rojena leta 1938 v San Franciscu ruskim staršem kot Natalia Nikolajevna Zakarenko, so našli 29. novembra 1981 lebdeče na morju, nedaleč od kalifornijskega otoka Catalina.
Pred smrtjo je bila s soprogom, igralcem Robertom Wagnerjem, in soigralcem Christopherjem Walknom na jahti Splendour, s katero so se po končanem snemanju njenega zadnjega filma Brainstorm odpravili na izlet za konec tedna. Pri tem so priče potrdile, da so vsi trije ves dan precej pili, tudi ko so se ustavili v marini za kosilo.
Okoliščine njene smrti do danes niso znane, saj so vsi trije Nataliini sopotniki (na ladji je bil še kapitan Dennis Davern) trdili, da je niso videli, da bi padla v vodo. Wagner in Walken sta oblastem sicer priznala, da so se tisti večer sprli, da pa so prepir nazadnje zgladili. Wagner je povedal, da ko je šel spat, soproge ni bilo v postelji.
Obdukcija je pokazala, da je imela Woodova, ki ni znala plavati, modrice po telesu in rokah ter odrgnino na licu. Poleg tega je imela v krvi precej alkohola in sledi dveh zdravil (proti morski slabosti in protibolečinske tablete).

Njeno smrt so nazadnje obravnavali kot nesrečo z utopitvijo in podhlajenostjo. Po njegovi teoriji je igralka pila, pa ji je spodrsnilo in je omahnila v morje.
Ponovno odprtje primera
A oblasti so primer spet odprle leta 2011, potem ko je kapitan Davern povedal, da se je takrat preiskovalcem zlagal o tem, kaj se je dogajalo tisti usodni večer. Davern zdaj pravi, da sta se Woodova in Wagner prepirala nekaj ur, preden so našli njeno truplo, in da meni, da je za igralkino smrt kriv njen mož. Povedal je, da je potem, ko je šla Woodova spat, slišal iz njene kajute prepir in zvoke fizičnega spopada.
Prepir pa naj bi po njegovih navedbah izbruhnil tudi med Wagnerjem in Walknom. Davern še trdi, da je Wagner čakal več ur, preden je oblastem prijavil Nataliino izginotje. V sklopu nove preiskave so zaslišali več kot sto ljudi, vključno z Walknom, Wagner pa je sodelovanje zavrnil.

Igralkina sestra Lana Wood pa je pisateljici Suzanne Finstad za knjigo Natasha: Biografija Natalie Wood (2001) povedala, da jo je Davern poklical in ji v pijanem stanju priznal, da je Wagner pustil, da Natalie utone. Wagner naj bi jo odrinil, ona je padla, kapitan je postal paničen, Wagner pa naj bi mu dejal: "Pusti jo tam. Naj ji bo to šola." Igralec naj bi nato naprej popival, kapitan pa naj bi drezal vanj, naj jo že gredo rešit. A Wagner naj bi bil tako slabe volje, da je nazadnje utihnil, potem pa je utihnil tudi zvok ob ladji.
Modrice pred padcem
Januarja letos objavljena nova obdukcija je razkrila, da je Woodova dobila odrgnine in modrice pred padcem v vodo, ne pa, kot je bilo odločeno na prvotni obdukciji, da jih je dobila, ko je skušala po padcu zlesti na ladjo. Odrgnine bi bile lahko tudi posledica napada, je sklenil oglednik, ki je vzrok smrti iz "nesreče" spremenil v "nejasen vzrok". Publicist danes 82-letnega Wagnerja je takrat povedal, da poročila mrliškega oglednika ne komentira.
In zdaj National Enquirer trdi, da so odkrili še eno dokumentacijo - uradni dnevnik obalne straže, v katerem je navedeno, da naj bi Wagner in Walken spolno občevala, Woodova pa da ju je morda pri tem ujela in sprožila sosledico dogodkov, ki so nazadnje pripeljali do igralkine prezgodnje smrti. V raztrganem in ponekod nečitljivem dnevniku je zapisano, da sta bila "tudi slavna Chris Walken in Robert Wagner vpletena v spolno dejavnost v strojnici ..." (nečitljivo), da "ju je Woodova našla skupaj (nečitljivo) ... izjavila, da sta jo odpeljala v (nečitljivo) ... zadnjič, ko so jo videli živo".
Pripadnik losangeleške obalne straže, ki je sodeloval z detektivi pri tem primeru, je za Enquirer povedal, da je delal zapiske v dnevnik, potem ko so mu detektivi povedali, da razmišljajo, da bi bil omenjeni scenarij lahko motiv za morebitni zločin. Če je dokumentacija pristna, bi lahko pomagala razkriti dogajanje na ladji in osvetliti primer, ki javnost še vedno intrigira.

Burno ljubezensko življenje
Natalie Wood se je proslavila leta 1947 z vlogo male Susie v Čudežu na 34. ulici. Bila je tudi Maria v Zgodbi z zahodne strani, nepozabna kot tragična naslovna junakinja v Razkošju v travi, nominacijo za oskarja pa ji je prinesla vloga v Uporniku brez razloga, v katerem je igrala ob boku prav tako tragično preminulega Jamesa Deana.
Woodova se je z osem let starejšim Wagnerjem poročila leta 1957, ko ji je bilo komaj 19 let. Igralka je povedala, da je bila že od otroštva "zatreskana" v tega hollywoodskega zvezdnika, in ko je dopolnila 18 let, se je studio dogovoril za zmenek z Wagnerjem. Natalijina mati je zvezi ostro nasprotovala, a to njene hčerke ni ustavilo. Leta 1961 se je par razšel in se leta 1962 tudi uradno ločil.
Leta 1969 se je Woodova poročila z britanskim producentom Richardom Gregsonom, ki je bil, ko je spoznal Natalie, še poročen. Leta 1970 se jima je rodila hčerka, igralka Natasha Gregson, leto dni poze pa sta se razšla in Natalie se je vrnila k Wagnerju. Par se je ponovno poročil leta 1972, le tri mesece po njeni ločitvi. Leta 1974 se jima je rodila hčerka Courtney Wagner.