Nick Loeb in Sofia Vergara v srečnejših časih. Foto: Reuters
Nick Loeb in Sofia Vergara v srečnejših časih. Foto: Reuters
Vergara in Loeb sta načrtovala družino, a na neki točki igralki, ki je z vlogo v Sodobni družini postala najbolje plačana TV-igralka, do tega ni bilo več. Foto: Instagram
Sofia se je decembra po petih mesecih zveze zaročila z zvezdnikom serije Prava kri Joejem Manganiello. Foto: Reuters

Danes 42-letna igralka in 39-letni Nick Loeb, sicer znan ameriški poslovnež, sta v času, ko sta bila še par, načrtovala naraščaj. V ta namen sta dala zamrzniti oplojena jajčeca, ki so zdaj, po njunem razhodu, postala jabolko spora.

Loeb namreč toži Vergaro za zamrznjena zarodka, za katera si želi, da bi jih nadomestna mati donosila, češ da se že ustvarjenega življenja ne sme uničiti, on pa si kot dober bodoči starš (in zgleden kristjan), želi rešiti zarodka pred uničenjem. Igralka, ki je po razhodu od Loeba srečo našla z igralskim kolegom Joejem Manganiellijem, se s tem ne strinja.

Želja po očetovstvu
"Nick od darovalke jajčec ne zahteva nobenih starševskih obveznosti, niti finančnih niti kakšnih drugačnih. Nick ima namreč veliko denarja. Prepričan je, da svetost življenja, njegova želja postati starš in njegova želja po donositvi deklic, pretehta vse morebitne želje darovalke jajčec po uničenju zarodkov," je dejal Loebov odvetnik za portal TMZ ter dodal, da je njegova stranka razvila dva ženska zarodka z namenom, da dozorita, ne pa, da se ju uniči, in da je Nick kot otrok ločenih staršev vedno sanjal o očetovstvu. Njegova želja po družini naj bi postala še večja, ko je pred leti neko njegovo nekdanje dekle brez njegovega privoljenja opravilo splav.

Odvetnik je izjavil še, da je Loeb Sofii pripravljen ponuditi možnost, da bi bila vključena v življenje deklic. "Če moški želi postati oče in ob tem od druge stranke ne zahteva nobenih obveznosti, potem bi moral imeti to pravico," je še dejal odvetnik.

Vergara je prek svojega odvetnika na to odgovorila, da zarodkov ne namerava uničiti, kot trdi Loeb, da pa preprosto ne želi, da bi ti dozoreli, ampak, da bi ostali zamrznjeni.

V boj vmešal še New York Times
Vse skupaj bi bilo smešno, če ne bi bilo očitno tako resno, da je zadeva pristala celo na straneh New York Timesa, v katerem je Loeb objavil odprto pismo, v katerem je razkril vse podrobnosti dileme in dogovora.

Par je ob zamrznitvi zarodkov podpisal pogodbo, v kateri je zapisano, da se morata z otroki strinjati obe strani, obe pa se morata strinjati tudi z uničenjem zarodkov, ni pa pogodba zajela predpostavke, kaj se zgodi, če se par razide, zato bo na tej točki v igro očitno stopilo sodišče.

"Ko ustvarimo zarodke za namen življenja, mar jih ne bi morali tudi definirati kot živo stvar, ne pa lastnino?" je zapisal v prispevku, v katerem se močno čutijo njegova krščanska prepričanja o tem, kdaj se življenje začne. "Ženska ima pravico končati svojo nosečnost, četudi temu oporeka moški. Toda če želi moški prevzeti vso starševsko odgovornost, a nima potem pravice do oplojenih embriev, četudi temu oporeka ženska? Jaz mislim, da so za vedno zamrznjena oplojena jajčeca kot smrt."

Če gre verjeti virom blizu Vergari, si ta ne želi imeti prav nobenega opravka z Loebom več, ampak so njene misli usmerjene samo še v poroko z Manganiellom. "Ne želi si teh otrok. Obenem pa si ne želi razjeziti njenih oboževalcev, ki so prepričani, da se življenje začne z oploditvijo," pravijo dobro obveščeni.

Ultimat
Loeb in Vergara, že tretje leto zapored najbolje plačana TV-igralka, sta bila par od leta 2010 do lani. Loeb je v mnenjskem članku v NYT razkril tudi razlog za razhod. "Takoj, ko sva se zaročila, sem jo začel spodbujati, da bi imela otroke, a je ona vztrajala, da jih rodi nadomestna mati. Prvi zarodek se ni prijel, drugega pa je nadomestna mati splavila. Leto dni pozneje sva poskusila znova in ustvarila dva zarodka. A ko sva se začela pogovarjati o potencialnih nadomestnih materah, je postalo ponovno jasno, da je starševstvo zanjo precej manj pomembno, kot je bilo zame. Skupaj sva bila več kot štiri leta. Ko sem se bližal 40. letu, sem ji postavil ultimat. Ko je zavrnila, sva se razšla."

Sofiina različica dogodkov je sicer rahlo drugačna - igralka je takrat dejala, da so bili posredi naporni urniki, zaradi katerih sta preživljala vse manj časa skupaj, in da razmerje preprosto ni bilo več - zabavno.
Mimogrede, igralka ima odraslega sina, 22-letnega Manola, ki se ji je rodil v zakonu z Joejem Gonzalezom, fantom še iz srednješolskih dni. Par se je poročil, ko jima je bilo 18 let in ločil tri leta pozneje.

Britanski Guardian je sicer ob Loebovem zapisu v New York Timesu okrcal ameriški časnik, češ da gre za zasebne stvari in da ni nobenega dobrega razloga za objavo tovrstnega prispevka, razen osramotitev Sofie Vergare.