Skrivnostni zapis na kitajskem družabnem omrežju je sprožil ugibanja, ali se verjetno najslavnejši filmski zvezdnik našega časa pripravlja na obisk Kitajske. Foto: EPA
Skrivnostni zapis na kitajskem družabnem omrežju je sprožil ugibanja, ali se verjetno najslavnejši filmski zvezdnik našega časa pripravlja na obisk Kitajske. Foto: EPA
Sedem let v Tibetu, ena od hollywoodskih produkcij, ki so razhudile kitajske oblasti.

S svojim (sicer malce skrivnostnim) sporočilom naj bi namreč potrdil govorice, da namerava v kratkem obiskati Kitajsko.

"Res je. Ja, prihajam ..." je v prvem sporočilu na izredno priljubljenem spletnem omrežju zapisal ameriški igralec, zvezdnik filmskih uspešnic, kot so Thelma in Louise, Kalifornija, 12 opic, Jesenska pripoved, Klub golih pesti, Pljuni in jo stisni, Vohunske igre, Oceanovih 11, 12 in 13 ter številne druge.

"Pripelji še Angie!"
Pittovo sporočilo je nemudoma postalo pravi "hit", igralec pa je v prvih šestih urah dobil že več kot 100.000 sledilcev. Ti so mu med drugim predlagali, naj pripelje s seboj tudi partnerko Angelino Jolie.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, ni povsem jasno, ali je Pitt s tem dejansko potrdil, da fizično prihaja v najštevilčnejšo državo na svetu. Več spletnih strani, specializiranih za filme, namreč poroča, da so igralcu prepovedali vstop na Kitajsko, ker je v 90. odigral glavno vlogo v filmu Sedem let v Tibetu.

Leta 1997 je državni časnik China Daily zapisal, da ne bodo nikoli odpustili Hollywoodu zaradi vrste filmov o kitajski avtonomni pokrajini Tibet. Ob tem so posebej izpostavili omenjenih Pittovih Sedem let v Tibetu, film Rdeči kot z Richardom Gerom in film Kundun režiserja Martina Scorseseja. Omenjeni filmi so, tako je takrat ocenil China Daily, "povsem popačili zgodovinska dejstva in dogodke".

Dalajlama, državni sovražnik
Kitajska že dolga leta vodi kampanjo proti tibetanskemu duhovnemu vodji dalajlami, sicer Nobelovemu nagrajencu za mir. Zamerijo mu prizadevanje za neodvisnost Tibeta, na kar v Pekingu ne pristajajo.