Andy Wachowski (danes Lilly) z dve leti starejšo sestro Lano Wachowski (nekoč Larry). Foto: Reuters
Andy Wachowski (danes Lilly) z dve leti starejšo sestro Lano Wachowski (nekoč Larry). Foto: Reuters
Lilly Wachowski je sporočila, da je že prestala vse potrebne operacije za spremembo spola. Foto: Lilly Wachowski

Lilly je za Windy City News povedala, da se je odločila novico javno potrditi, saj bi jo sicer izdali mediji. K režiserki in scenaristki je namreč pristopil novinar britanskega tabloida Daily Mail in jo vprašal, ali bi jo lahko slikal in slišal njeno zgodbo, ki da je "tako navdihujoča". A Wachowska je v javnem eseju, ki ga je napisala, naglo izpostavila, kako porazno pri Daily Mailu običajno obravnavajo transseksualne teme.

"To je "novičarska" organizacija, ki je igrala ogromno vlogo pri razkritju Lucy Meadows, britanske transseksualke in osnovnošolske učiteljice. In zdaj mi pridejo na vrata, kot da bi hoteli reči: 'Tu je še ena! Zvlecimo jih ven, da si jih lahko ogledamo!'," je zapisala. "Tako da, ja, sem transseksualka. In ja, sem že operirana."

V eseju je 48-letnica razkrila še, da Daily Mail še zdaleč ni bil edini primer poskusa njenega razkritja in da je pred vsakim "skoraj" dobila "zlovešče sporočilo svojega agenta".

"V odgovor na to javno razkritje brez mojega pristanka ali volje sem bila prisiljena pripraviti izjavo za javnost. /.../ S sestro Lano sva se povečini izogibali medijem. Govoriti o moji umetnosti se mi zdi frustrirajoče duhamorno, govoriti o sami sebi pa povsem poniževalno. Ampak sem vedela, da se bom na neki točki morala razkriti javno. Veste, ko živite kot odkrita transseksualka, je to malce težko skriti. Hotela sem samo ... potrebovala sem nekaj časa, da se mi misli uredijo, da se počutim dovolj lagodno. Ampak očitno, o tem ne odločam jaz."

Zaslovela z Matrico
Kmalu po Lillyjinemu razkritju je so se oglasile organizacije za istospolne in transseksualne, ki so novico pozdravile, hkrati pa posvarile pred medijskim poročanjem o tej zadevi.

"GLAAD je navdušen, da je Lilly Wachowski lahko danes pristna in iskrena, a ne bi smela biti prisiljena, da razkrije svojo transseksualno osebnost, preden je bila na to pripravljena. Novinarji se morajo naučiti, da je nesprejemljivo razkriti trans osebo, enako, kot je nesprejemljivo razkriti homoseksualca, lezbijko ali biseksualca," so sporočili iz organizacije GLAAD.

Brata Wachowski sta zaslovela leta 1999 z Matrico, zadnji del trilogije s Keanujem Reevesom pa sta posnela leta 2003. Lani je dvojec posnel ne najbolje sprejet Jupiter Ascending s Channingom Tatumom in Milo Kunis, stojita pa tudi za Netflixovo serijo Sense8.