Odtujena zakonca Sterling, kot je videti, zapuščata NBA. Foto: EPA/Reuters
Odtujena zakonca Sterling, kot je videti, zapuščata NBA. Foto: EPA/Reuters
Na vprašanje, zakaj je povedal, kar je povedal, je Sterling odgovoril, da ne ve. "80-letni moški je pač nespameten. Mislil sem, da me ima rada. Ker sem 51 let starejši od nje, sem se pač slepil. Rad bi jo vprašal le, zakaj in ali mi je res nastavila past," je dejal lastnik kluba z najdaljšim stažem v ligi. Foto: EPA/Reuters
Sterling ima zaradi rasističnih izjav dosmrtno prepoved kakršnega koli sodelovanja pri tekmovanjih v Ligi NBA, plačati bo moral tudi dva milijona in pol dolarjev kazni. Foto: EPA/Reuters

Ameriški nepremičninski mogotec, ki je sprva trdil, da se bo bojeval na vso moč, da bi klub ostal v njegovih rokah, si je očitno premislil. Lastniške pravice je prenesel na svojo ženo Shelly, ki se je po pisanju TMZ-ja kljub prvotnim napovedim, da želi klub obdržati, saj ni kriva za moževe neumnosti, skupaj s skupino odvetnikov sestala z Adamom Silverjem, komisarjem lige NBA. Dogovarjajo se o prodaji kluba.

Usoda moštva naj bi bila znana že kmalu, v javnosti pa se že pojavljajo kandidati, ki si želijo lastništva nad Clippersi. Poleg legendarnega košarkarja Magica Johnsona in upokojenega boksarja Oscarja De La Hoye naj bi se za nakup zanimal tudi nekdanji košarkarski zvezdnik Kitajec Jao Ming, klub pa si v svojih rokah želijo tudi številni ameriški9 in tuji mogotci.

Škandal dvignil na noge Američane
Spomnimo, Sterling je po javnem razkritju o rasističnem komentarju na račun temnopoltih košarkarjev, postal nezaželena oseba v ligi NBA. Adam Silver je Sterlinga kaznoval prejšnji mesec po objavi posnetka pogovora med 80-letnim nepremičninskim mogotcem ter pol stoletja mlajšo ljubimko V. Stiviano - zaradi rasistične opazke so ga kaznovali z dosmrtno prepovedjo delovanja v ligi NBA in s plačilom 2,5 milijona dolarjev denarne kazni.

Škandal je sicer izbruhnil konec aprila, ko je v javnost pricurljal posnetek pogovora med Sterlingom in njegovo ljubico V. Stiviano, ki je nastal septembra lani. Sterling je dekletu zabrusil, naj se ne fotografira s črnci in jih ne vlači na njegove tekme: "Lahko spiš z njimi, lahko jih voziš domov, ampak prosim te, da tega ne razglašaš in jih ne vlačiš na moje tekme. Ne objavljaj fotografij z Magicom Johnsonom na Instagramu in ne vlači ga na moje tekme."

Pozneje se je 80-letni Sterling v pogovoru z Andersonom Cooperjem s CNN-em poskušal izmazati s pojasnilom: "Nisem rasist. Naredil sem strašno napako in sem prišel, da se opravičim in prosim odpuščanja vse, ki sem jih prizadel." A je njegovo opravičilo popolnoma zvodenelo, ko je Stivianova, ki je mešanega temnopoltega in latinskoameriškega rodu, v pogovoru za televizijo ABC razkrila, da je bil objavljeni pogovor le eden izmed številnih, ki so šli v podobno smer.

Ameriška javnost se je na izjave odzvala z ogorčenjem in protesti (spodaj si lahko pogledate nekaj fotografij "upora" košarkarskih navijačev). Med drugim je Sterlinga kritiziral tudi predsednik ZDA Barack Obama: "Mislim, da mi njegovih izjav ni treba razlagati, ker govorijo same zase. Ko želi ignorant razglašati svojo ignoranco, mu je le treba pustiti, da govori."