Trump nikakor ne more najti neoporečne udarne kampanjske pesmi. Foto: Reuters
Trump nikakor ne more najti neoporečne udarne kampanjske pesmi. Foto: Reuters
Steven Tyler je sicer registriran kot republikanski volivec, zato vztraja, da protest ni političen. Foto: Reuters

Tylerjevi odvetniki so Trumpovemu odboru v soboto poslali še drugi zahtevek, v katerem so zapisali, da 69-letni pretendent za republikansko nominacijo nima dovoljenja njihove stranke za uporabo pesmi Dream On ali katere koli druge Tylerjeve skladbe in da daje "zmoten vtis, da je povezan s Trumpovo predsedniško kampanjo ali da jo podpira".

Tyler je sicer registriran kot republikanec in se je avgusta celo udeležil prvega soočenja republikanskih kandidatov. Njegova odvetnica Dina LaPolt zagotavlja, da Tylerjev protest ni "političen" ali "osebno nastrojen proti Trumpu", ampak da sta glavni težavi uporaba brez dovoljenja in avtorske pravice.

Rocker sicer nikakor ni prvi glasbenik, ki bi se pritožil zaradi uporabe svoje pesmi v politične namene. In za Trumpa je to že tretji tovrstni "prekršek". Pred nekaj meseci je namreč moral po pritožbi pevca Michaela Stipa opustiti uporabo pesmi skupine REM It’s the End of the World as We Know It (And I Feel Fine). Ista pesem se je (brez dovoljenja) vrtela tudi na zborovanjih teksaškega senatorja Teda Cruza.

Trump je svojo kampanjo uradno začel junija, in sicer ob zvokih Rockin’ in the Free World - in s tem izzval protest Neila Younga.

Born in the USA
Razburili pa so se tudi člani zasedbe Survivor, potem ko je Kim Davis, tista uradnica iz Kentuckyja, ki so jo aretirali, ker ni hotela izdajati poročnih dovoljenj istospolnim parom, zaradi česar je postala ljubljenka desničarjev, na shodu za republikanskega kandidata Mika Huckabeeja zavrtela Eye of the Tiger. "NE! Kim Davis nismo dali nobenega dovoljenja za uporabo The Eye Of The Tiger," je zapisala skupina na svoji Facebookovi strani.

Najodmevnejši primer političnih "ugrabitev" pesmi je sicer tisti iz leta 1984, ko je Bruce Springsteen, prepričani demokrat, ostro nasprotoval uporabi Born in the USA v predsedniški kampanji (republikanca) Ronalda Reagana.

Omenjena pesem je tudi sicer precej priljubljena med "domoljubnimi" Američani, pri čemer pa očitno gladko prezrejo dejstvo, da gre v bistvu za pesem, kritično do ameriške zunanje politike, konkretno, vietnamske vojne.