Azarenka se je na teniška igrišča vrnila manj kot pol leta po porodu. Foto: Instagram
Azarenka se je na teniška igrišča vrnila manj kot pol leta po porodu. Foto: Instagram
Za Azarenko je bil prvi večji turnir po porodu Wimbledon, kjer je izgubila v četrtem krogu proti Simoni Halep. Foto: Reuters

28-letna beloruska teniška igralka je v dolgem zapisu na družabnih omrežjih zapisala, da je "v težkem položaju, zaradi katerega se morda ne bo mogla še takoj vrniti na delo". "Noben starš ne bi smel biti postavljen pred izbiro med svojim otrokom in svojo kariero," je dodala nekdanja številka ena ženskega tenisa.

Azarenka je prvorojenca rodila decembra, nato pa se že junija vrnila na turnejo. Kmalu po turnirju v Wimbledonu, kjer je izgubila v četrtem krogu, se je razšla z Leovim očetom, Američanom Billyjem McKeagueom, nekdanjim univerzitetnim igralcem hokeja. "V tem času, ko skušava rešiti določene pravne postopke, je, kot kaže, za zdaj edini način, da lahko letos nastopim na OP ZDA, če pustim Lea v Kaliforniji, česar pa nisem pripravljena storiti," je zapisala.

"Ostajam optimistična, da nama bo v naslednjih dneh z Leovim očetom uspelo najine razlike pustiti ob strani in opraviti korake v pravo smer, da bi učinkoviteje delala kot ekipa in se dogovorila tako, da bi lahko vsi trije potovali, jaz pa tekmovala," je zapisala. "A še pomembneje je, da bo Leo imel ob sebi oba starša."

"Upam na najboljše"
Azarenka je bila na OP ZDA dvakrat finalistka – leta 2012 in 2013, pri čemer je obakrat v finalu izgubila proti Sereni Williams, ki je letos prav tako ne bo na domačem turnirju, saj pričakuje prvega otroka. V tistem času je bila Azarenka na vrhuncu kariere, saj je takrat tudi obakrat slavila na OP Avstralije v Melbournu.

Wimbledon je bil za Azarenko, ki je padla na 204. mesto, prvi večji turnir letos. "Usklajevanje materinstva in kariere ni lahko za nobenega starša, je pa to izziv, ki sem ga pripravljena sprejeti in se z njim spopasti. Želim si podpirati moške in ženske, ki vedo, da ni nič slabega biti zaposlena mati - ali oče. Nihče ne bi smel nikdar izbirati med otrokom in kariero, dovolj smo močni, da zmoremo oboje," meni Belorusinja.

"Neizmerno sem hvaležna za vso podporo, ki sem jo prejela tako od žensk kot moških z vsega sveta, ki se zavedajo, kako pomembno je podpirati zaposlene mame in našo pravico biti s svojimi otroki. Upam na najboljše, da bi to težko situacijo kmalu rešila in se vrnila na tekmovanja."

OP ZDA v Flushing Meadows se bo začel 28. avgusta.

A Personal Note

A post shared by Victoria Azarenka (@vichka35) on Aug 17, 2017 at 7:00am PDT