Thorpe je po objavi intervjuja požel številne pohvale na Twitterju. Foto: EPA
Thorpe je po objavi intervjuja požel številne pohvale na Twitterju. Foto: EPA

31-letni avstralski plavalec, ki je razkril, da je gej, med intervjujem s sirom Michaelom Parkinsonom, je s tem utišal številna namigovanja in ugibanja. Toda o svoji ljubezni do moških je po poročanju Sydney Morning Heralda želel spregovoriti že prej. Leta 2000 ga je v anonimnem konferenčnem telefonskem pogovoru kanadski plavalec Mark Tewksbury - ki je leta 1998 razkril, da je gej - opozoril, kakšne so finančne posledice tega.

Tewksbury mu ni skušal preprečiti razkritja, ampak ga je opozoril, kako je zaradi svoje istospolne usmeritve skoraj izgubil šestmestno sponzorsko pogodbo. Thorpov menedžer Will Erskine vsebine telefonskega pogovora, ki naj bi potekal pred 14 leti na avstralski plavalni zvezi, ni komentiral.

V televizijskem pogovoru z legendarnim britanskim voditeljem je "Thorpedo" - od plavanja se je prvič poslovil pri 24 letih (nekaj let pozneje se je vrnil, a se mu ni uspelo uvrstiti niti v avstralsko olimpijsko plavalno reprezentanco), še prej pa podrl 22 svetovnih rekordov, na olimpijskih igrah osvojil pet zlatih, tri srebrne in eno bronasto medaljo ter se zaradi svojih dosežkov uveljavil kot najuspešnejši avstralski športnik vseh časov - spregovoril še o depresiji, ki je sledila kot posledica skrivanja resnice.