Lana Grzetić je postala nova hrvaška mis le šest dni, preden je morala sesti na letalo za Bali. Foto: Reuters
Lana Grzetić je postala nova hrvaška mis le šest dni, preden je morala sesti na letalo za Bali. Foto: Reuters
Minili so zlati časi hrvaških misic, ko je Anica Martinović (desno) leta 1995 postala celo prva spremljevalka mis sveta. Foto: Reuters
Mis sveta je postala Filipinka Megan Young, ki je po očetu Američanka. Foto: EPA

18-letna lepotica z Reke je bila okronana za mis Hrvaške 2013 le šest dni, preden je letela v Indonezijo na svetovni izbor. Hrvaški mediji so izbor in zmagovalko omenili zgolj s stavkom ali dvema, nekje na zadnjih straneh, Lano pa je na Bali spremljala zgolj lastnica reške modne agencije Glamour Tara Tajana Zaro, pa še to le zato, ker so to prosili starši komaj polnoletnega dekleta.

Kot poroča Jutarnji list, so organizatorji mis Hrvaške, za katero ima licenco Boris Geršak, Grzetićevi in spremljevalki kupili le najcenejšo letalsko vozovnico iz Benetk do Denpasarja na Baliju, dijakinji četrtega letnika srednje šole za uporabno umetnost pa prepustili, naj se znajde, kakor se zna.

Brez oblek in čevljev
"Slaba organizacija se je začela že prej, ker so mi priskrbeli samo eno obleko in ene čevlje ter rekli, da pa ja imam tudi sama kakšne obleke, ki bi jih lahko nosila na Baliju. Najboljše od vsega pa je, da sem za nagrado dobila brisačo in kremo. Pozneje sem prebrala, da so mi dali 35.000 kun vredne nagrade in se mi je zdelo smešno," razlaga Lana za hrvaški dnevnik.

Mladi misici je obleke nazadnje priskrbela njena modna agencija, čevlje pa je s seboj vzela svoje. Sponzorjev ni imela, lastnik hrvaške licence za mis pa ji ni dal za na pot niti kune. Dodaten šok je doživela na letališču, ko je morala iz svojega žepa plačati 450 evrov doplačila za pretežko prtljago.

"Dekleta so imela po sedem kovčkov, jaz pa samo dva, pa še to z oblekami, ki mi jih je posodila Tajana, in ki jih moram vrniti. Misici Venezuele in Grčije sta bili oblečeni v dolge toalete še za zajtrk, mis Libanona je dobila 20.000 evrov, ki jih je lahko porabila v Pradinih butikih, vse pa so imele posnete promocijske filmčke, s katerimi so predstavljale svoje države, in vstopnice za prireditev za vse svoje najbližje. Na srečo sem imela za sostanovalko mis Bosne, ki je imela s seboj cel kup stvari, ki sem si jih lahko izposojala," toži Lana.

Plastične operacije za Brazilko
Najdlje so šli pri financiranju svoje misice v Braziliji, ki so Sancler Frantz Konzen plačali celo plastične operacije, ki si jih je zaželela. 22-letnica se je uvrstila med prvih pet. Hrvaška mis je po drugi strani dobila le lento, pa še ta se ji je trgala, tako da so jo njene sotekmovalke spraševale, ali prihaja iz zelo revne države.

Grzetićeva kljub temu pravi, da bi se na izbor ponovno prijavila, ker se je, čeprav se je počutila kot Pepelka, imela odlično, spoznala je veliko ljudi in si ogledala lepote Balija. V Hrvaško leti v obleki mis Bosne, na letališče v Benetke pa bosta po njo prišla oče in sestra. Lastnik licence ji je že sporočil, da je ne namerava dodatno promovirati, saj da ni "ničesar dosegla".

"Daleč od glamurja in predstavljanja Hrvaške v dobri luči. Ob tem se postavlja vprašanje, komu pravzaprav izbor za mis v naši državi prinaša koristi? Ker na Baliju smo bili najhujši amaterji. Naša mis brez denarja in ekipe, ki bi jo popeljala prek Scile in Karibde lepotnega izbora, preprosto ni imela nobenih možnosti," končuje Jutarnji list.