Valerie in Francois v srečnih časih. Foto: EPA
Valerie in Francois v srečnih časih. Foto: EPA

Vse, kar pišem, je res. V Elizejski palači sem se včasih počutila kot reportaža. In pretrpela sem preveč laži, da bi jih zagrešila tudi sama.

Valerie Trierweiler na platnici knjige
'Vse, kar pišem, je res. V Elizejski palači sem se včasih počutila kot reportaža. In pretrpela sem preveč laži, da bi jih zagrešila tudi sama.' Foto: EPA

Dva človeka in nič več. Valerie in Francois. Prvič kakšna prva dama resnično predstavi devet let zveze, ki sta jo spodkopavala ljubosumje in oblast. Zgodba ljubezni in obupa.

Paris Match
Ko je Hollande na začetku leta končal razmerje s Trierweilerjevo zaradi razmerja z igralko, je 49-letna novinarka napovedala, da ne bo držala jezika za zobmi, kot je bilo pri skokih čez plot politikov v navadi. Foto: EPA

A knjiga o njunem razmerju z zgovornim naslovom Hvala za ta trenutek bo, kot kaže, prava prodajna uspešnica, saj se je še pred izidom v sredo v spletni trgovini Amazon v Franciji prebila na prvo mesto. Nepričakovani spomini, ki so jih v največji tajnosti tiskali v Nemčiji, da bi se tako izognili vsakršnim uhajanjem informacij, so glede na vnaprej objavljene izseke v reviji Paris Match in dnevniku Le Monde vse prej kot prijazni do vodje socialistov.

Slednji je Trierweilerjevo po dolgoletnem burnem razmerju zapustil po januarskem razkritju njegove afere z igralko Julie Gayet. Knjiga z naslovom Hvala za ta trenutek ("Merci pour ce moment") na 320 straneh prinaša popis življenja ob boku Hollanda, v njem pa Trierweilerjeva med drugim razkriva, da je skušala po razkritju omenjene afere v predsedniški spalnici storiti samomor z uspavalnimi tabletami.

"Gospod Normalni" ne mara revnih?
49-letna novinarka, ki trdi, da je vse, kar je v knjigi, res, v njej med drugim pod vprašaj postavlja Hollandove socialistične vrednote. Ta je znan po tem, da sam sebe rad označuje za "Gospoda Normalnega" in po izjavi, da ne mara bogatih. "Prikazuje se kot človek, ki ne mara bogatih. V resnici pa predsednik ne mara revnih," navaja Trierweilerjeva in trdi, da naj bi revne zasebno označeval za "brezzobe".

Sicer pa odstavljena prva dama v knjigi izpostavlja tudi, da je bila na začetku njene zveze s Hollandom med njima "elektrika". A Hollande naj bi se nato spremenil in postal, ko se je bližal oblasti, "razčlovečen". Zaradi spletk okoli Hollanda je Trierweilerjeva po lastnih navedbah sredi predsedniške kampanje postajala vedno bolj razočarana. Med drugim naj bi ji tesen Hollandov sodelavec in zdajšnji tiskovni predstavnik vlade Stephane Le Foll dejal, da se mora, če želi preživeti večer s "Francoisom", obrniti nanj.

Ko pa je bil Hollande izvoljen, naj bi se začel od nje vedno bolj umikati. Tako se novinarka spominja dogodka pred neko državniško večerjo, ko jo je vprašal, ali ji vzame veliko časa, da je lepa, na kar mu je odgovorila pritrdilno. "In ob tem nihče od tebe ne zahteva prav nič drugega," pa naj bi ji na to odvrnil predsednik.

V knjigi Trierweilerjeva navaja še eno podobno bolečo epizodo, ko je neki volivec, ki ga je snemala kamera, Hollandu dejal, naj se ne poroči z njo, na kar je predsednik zgolj izbruhnil v smeh. Trierweilerjeva je bila sicer v javnosti močno nepriljubljena, prijel pa se je je tudi vzdevek Rottweiler. A s knjigo je očitno dosegla svoj namen. Glede na podatke Amazona v Franciji, ki sicer številk ne navaja, je namreč Hvala za ta trenutek v samo enem dnevu še pred izdajo postala najbolj prodajano književno delo in je tako premagala mednarodno uspešnico Petdeset odtenkov sive. Poleg tega pa je že uspela razburkati francosko politično prizorišče.

Oglasil se je namreč francoski premier Manuel Valls, ki je spomine Trierweilerjeve danes označil za nezaslišane, neopazno pa niso šli niti mimo vodje skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki je sicer glasna kritičarka Hollanda. Le Penova je knjigo označila za "globoko nespodoben obračun" in sramoto za Francijo.

Segolene Royal: "To je kar nekaj"
Hollandova nekdanja partnerica in mati njegovih štirih otrok Segolene Royal, ki jo je zdajšnji predsednik zapustil prav zaradi Trierweilerjeve, pa se je v televizijski oddaji, sicer na novinarski pritisk, obregnila ob trditve glede predsednikovega prezira do revnih. "To je kar nekaj. Je ravno nasprotno od politične zaveze velikega voditelja levice," je dejala in poudarila, da je treba politike soditi po njihovih dejanjih. Hollande naj bi v preteklosti dokazano delal za izboljšanje položaja revnih, je še izpostavila Royalova.

Trierweilerjeva je Hollanda spoznala in nato z njim začela razmerje v prvih letih tega tisočletja, ko je bil zdajšnji predsednik v zvezi z Royalovo. Hollande je Royalovo nato zapustil. Trierweilerjeva pa je po njegovi izvolitvi na predsedniški stolček leta 2012 postala prva dama, čeprav nista bila poročena.

Januarja pa je Francijo pretreslo razkritje Hollandove afere z 42-letno Gayetovo v tabloidu Closer. Trierweilerjeva je po objavi novice in fotografij Hollanda, kako prihaja na skrivne zmenke v najeto stanovanje igralke, teden dni preživela v bolnišnici.

Hollande je po razkritju objavil konec razmerja s Trierweilerjevo. To je storil v izjavi, dolgi osemnajst besed, v njej pa ni bilo nikakršnega obžalovanja za žensko, ki jo je še leta 2010 označil za "ljubezen mojega življenja".

Spomini odstavljene Hollandove partnerice niso prvi, ki jih je objavila kakšna nekdanja prva dama Francije. Prejšnja žena Hollandovega predhodnika Nicolasa Sarkozyja (zdaj poročenega z modelom in pevko Carlo Bruni) Cecilia Attias je lani objavila avtobiografijo, ki so jo prodali v več deset tisoč izvodih.

Vse, kar pišem, je res. V Elizejski palači sem se včasih počutila kot reportaža. In pretrpela sem preveč laži, da bi jih zagrešila tudi sama.

Valerie Trierweiler na platnici knjige

Dva človeka in nič več. Valerie in Francois. Prvič kakšna prva dama resnično predstavi devet let zveze, ki sta jo spodkopavala ljubosumje in oblast. Zgodba ljubezni in obupa.

Paris Match