Vanessa Mae, ki je v Sočiju nastopila kot Vanessa Vanakorn, je veleslalom končala kot zadnja, 67., a to je ni potrlo. Če kdo, je prav ona sledila Coubertinovemu načelu 'Važno je sodelovati'. Foto: EPA
Vanessa Mae, ki je v Sočiju nastopila kot Vanessa Vanakorn, je veleslalom končala kot zadnja, 67., a to je ni potrlo. Če kdo, je prav ona sledila Coubertinovemu načelu 'Važno je sodelovati'. Foto: EPA
Vanessa Mae
Že kot otroka se je je prijel vzdevek 'genij na violini'. Foto: EPA

Slavna violinistka je veliko pozornosti požela na nedavnih olimpijskih igrah v Sočiju, ko je zastopala državo svojega očeta Tajsko in nastopila v veleslalomu. Čeprav je za zmagovalko Tino Maze zaostala skoraj minuto, so se ji otroške sanje uresničile. V prvem intervjuju po svoji olimpijski izkušnji pa se je Vanessa znova ozrla nazaj, v težaven čas odraščanja, ki ga je preživela s svojo neizprosno, nasilno materjo Pamelo Mae Nicholson.

"Mati tigrica"
"Mati je imela popoln nadzor nad mojim življenjem. Hišo sem lahko zapustila šele, ko sem bila stara 20 let. Morala sem nastopati pred večtisočglavo množico v dvoranah in gostovati v najbolj gledanih oddajah, po drugi strani pa nisem znala prečkati ceste. Nikoli nisem sama postlala postelje, si sama pripravila zajtrk, šla v trgovino ali se sprehajala po ulici. Vse je bilo usmerjeno v mojo kariero vrhunske violinistke. To lahko dojemaš na dva načina - kot razvajanje ali kot ujetost v past. Brez dvoma je bilo moje življenje en sam trd režim, a vseeno sem hvaležna, da nisem imela nobenih drugih obveznosti. Vse, kar se je od mene zahtevalo, je bilo, da vadim igranje violine," je začela izpoved temnolasa Vanessa.

A če ni igrala dobro, je takoj sledila kazen. "Dokler nisem dopolnila 20 let, mi je mati vedno, ko je bila jezna name, prisolila zaušnico. Udarci so najpogosteje padali na obraz in roke. To je bil njen način izražanja," je dejala zvezdnica in se spomnila dogodka iz Lyona v Franciji, ko se je z materjo in učiteljem zapletla v manjši spor okoli igranja. "Oba sta me hkrati udarila, nato pa zapustila sobo. Mati mi je dejala: 'Ostani tukaj, greva ven. In ne pozabi napolniti pomivalnega stroja.' Učitelj me je nehal tepsti, ko sem imela 15 let, saj sem mu takrat prvič vrnila udarec. Začel je jokati in od takrat se me ni več dotaknil."

Poleg tega je mati Vanesso prisilila, da je klečala pred njo. Gre za staro kitajsko navado, s katero so običajni podaniki kitajskemu cesarju nekoč izkazovali spoštovanje, v sodobni kitajski družbi pa je ta navada praktično izkoreninjena.

Mrtvo-hladen odnos
Vanessa z materjo ni govorila že 14 let, od trenutka, ko jo je pri 21 letih odpustila kot svojo menedžerko, zato je bila nemalo presenečena, ko je pred olimpijskim veleslalomom ob množici spodbudnih, čustvenih SMS-sporočil dobila tudi enega zelo neosebnega: "Srečno. Bodi varna, uživaj." Brez podpisa, poljuba, česar koli. Vanessi se je šele pozneje posvetilo, da je bilo to največ, kar je zmogla njena mati. Odpisala ji ni.

Danes se slavna violinistka končno počuti svobodno. "Ko me piči, da bi kam šla, preprosto grem. To je najlepši občutek na svetu, saj sem bila zanj vse otroštvo prikrajšana. Mati je zelo močna oseba, spoštujem in občudujem jo in v mnogih pogledih mi je za zgled. A to še ne pomeni, da te bližina takšnega človeka osrečuje. Ni hujšega kot to, da se oddaljiš od svoje matere, a obenem me je ta izkušnja naredila močnejšo," je dejala.

Do družine ji ni
Vanessa je bila sicer rojena v Singapurju, pri štirih letih pa se je z materjo, ki je pianistka in odvetnica, preselila v London, saj so se starši ločili. Pri 13 letih je že posnela tri albume, do danes pa je prodala več kot 10 milijonov albumov in zaslužila okoli 50 milijonov evrov. Poleg tega se je pred leti pogosto uvrščala na sezname najprivlačnejših zvezdnic na svetu, danes, po uresničenih olimpijskih sanjah, pa z dolgoletnim partnerjem, francoskim vinarjem Lionelom Catelanom, živi umirjeno življenje v Zermattu v Švici.

Poroka in otroci ne pridejo v poštev. "Poroka mi ne pomeni prav nič. Ne nasprotujem ji, a hkrati je ne zagovarjam." Tudi v družinskem življenju se ne vidi. "Uživam v svobodi, ki jo imam. Saj ne, da te otrok omeji, a takrat moraš dvakrat pomisliti za vsako stvar, ki jo boš naredil. Ne moreš si zastaviti novega cilja in otroka potisniti na drugo mesto. Če sem čisto iskrena, sem morda preveč sebična, da bi se želela odpovedati tej svobodi. Če pa bi že imela otroka, bi si želela, da postane olimpijski smučarski prvak oziroma da bi bil res izjemen v eni stvari, da bi bil svetovno uspešen."