Poroka bo maja. Foto: Reuters
Poroka bo maja. Foto: Reuters
Princ Harry in Meghan Markle
Harry je v intervjuju dejal, da se je v Meghan zaljubil 'neverjetno hitro'. Foto: Reuters
Vojvoda Cambriški in vojvodinja Cambriška
Pred Harryjem sta v dvorcu Nottingham Cottage živela njegov starejši brat William in žena Catherine. Foto: Reuters
Zaroka princa Harrya

svetega Jurija v Windsorskem gradu, so sporočili iz Kensingtonske palače.

Zakaj ravno Windsorski grad, je razkril tiskovni predstavnik princa Harryja. Jason Knauf je grad Windsor opisal kot "zelo poseben kraj" za par, saj sta tam skupaj preživela kar nekaj časa.

Kraljeva družina bo krila vse stroške poroke od obreda do pogostitve.

Pred poroko bo morala Marklova, ki je protestantka, opraviti krst in birmo, povzema sporočilo palače britanski BBC. Bodoča članica kraljeve družine pa si želi postati britanska državljanka in bo to poskušala urediti v prihodnjih letih, še piše BBC.

33-letni Harry, peti v vrsti za britanski prestol, je v ponedeljek razkril, da se je na začetku novembra na "tih, družinski nedeljski večer" ob pripravljanju pečenega piščanca v Londonu zaročil z Meghan. Par, ki je skupaj od julija lani, se je po objavi vesele novice nastavil fotografom, zvečer pa sta dala tudi prvi skupni intervju, v katerem sta se ves čas držala za roke in sproščeno kramljala z voditeljico.

Preostale podrobnosti o poročnem obredu ostajajo še skrivnost, britanski dvor jih bo odmerjal "po kapljicah". Je pa že v ponedeljek canterburyjski nadškof Justin Welby ob čestitkah namignil, da lahko pričakujemo cerkveni obred, saj je dejal, da je par "izbral, da se bo zaobljubil pred Bogom". Obred naj bi vodil prav Welby.

Downing Street: Poročni dan ne bo dela prost
Mnogo Britancev je na družbenih omrežjih predlagalo, da bi bil dan poročnega slavja dela prost dan, a oblasti so pobudo hitro zatrle. Z Downing Streeta, kjer domuje britanska premierka Theresa May, ki je sicer tudi čestitala skorajšnjima mladoporočencema, so sporočili, da se bodo Britanci kljub vsesplošnemu slavju morali ta dan odpraviti v službo. "Za tovrstno poroko ni običajno, da je to dela prost dan. Dela prost dan ni bil niti leta 1986, ko se je poročil princ Andrew, ali ob poroki princa Edwarda leta 1999 (oba sta sinova kraljice Elizabete II., op. a.)," je dejal predstavnik premierke. A britanski mediji so hitro izbrskali, da so zaposleni lahko ostali doma leta 1973, ko se je princesa Anne, drugi najstarejši otrok kraljice Elizabete II., poročila z Markom Phillipsom.

Meghan igralsko kariero obesila na klin
Meghan, ki je postala znana z vlogo v odvetniški nadaljevanki Nepremagljivi dvojec (Suits), je v intervjuju potrdila, da je igralsko kariero končala. S selitvijo v London in poroko na dvor se bo preusmerila v dobrodelne projekte, v katerih bosta združila moči s Harryjem. Meghan že nekaj časa sodeluje z Združenimi narodi kot glasnica za pravice žensk. Par je potrdil, da se bo naselil v dvorcu Nottingham Cottage, ki leži v neposredni bližini razkošne Kensingtonske palače, v kateri živi več članov britanske kraljeve družine, med drugim tudi princ William in njegova žena Catherine. A domovanje Harryja in Meghan ni tako skromno, kot bi lahko sklepali po imenu. Ne gre za kočo, pač pa dvorec z dvema spalnicama, dnevno sobo, jedilnico in dvema kopalnicama ter prostori za osebje. V njem Harry živi že štiri leta. Njegov starejši brat William z družino živi v krilu Kensingtonske palače, imenovanem Apartma 1A, ki ima kar 22 sob.

Bo vojvodinja Sussekška?
Mediji ugibajo tudi o tem, kakšen uradni naziv bo kraljica Elizabeta II. po poroki podelila Harryju in Meghan. Po tradiciji namreč vsi moški člani britanske kraljeve družine prejmejo naziv na poročni dan, po trditvah poznavalcev monarhije pa je najverjetneje, da bo princ Harry s poroko dobil naziv vojvoda Sussekški. Spomnimo, princ William je s poroko postal znan kot vojvoda Cambriški, njegova izvoljenka Kate Middleton pa vojvodinja Cambriška. Kraljica lahko izbira med nazivi, ki trenutno niso podeljeni nobenemu članu družine. Poleg Sussexa so to še Clarence, Connaught, Windsor, Albany, Cumberland in Teviotdale.

Kaj pa Meghan? Ona ne bo nikoli dobila naziva princesa, saj so do tega imena upravičene le tiste ženske, ki se rodijo v kraljevo družino. Tako bo verjetno postala vojvodinja Sussekška, če bo Harry zavrnil naziv, ki mu ga bo izbrala kraljica, pa bo znana le kot njena kraljeva visokost, žena valižanskega princa Henryja. Harryjevo uradno ime je namreč Henry.

Meghanino polno ime je Rachel Meghan Markle, a je ob objavi zaroke britanski dvor uporabil njeno drugo ime, torej Meghan, zato bo to ime verjetno uporabljala še naprej.

Zaroka princa Harrya